Látnivalók


Kulcsszó
Ország
Tartomány
Település
Címkék

Kezdődátum:
Záródátum:
Események:
Keresés a közelben

A párizsi Notre Dame

#Párizs     #Templom és kolostor     #Világörökség    

A világ legismertebb katedrálisa a gótikus stílusú párizsi Notre Dame, amelyet Victor Hugo is megénekelt A párizsi Notre Dame című könyvében. Az Unesco Világörökség része.

Amiens-i katedrális

#Templom és kolostor     #Világörökség    

A Cathédrale Notre-Dame d'Amiens (a Világörökség része) a 13. századi klasszikus gótikus katedrálisok közt a legmagasabb. A katedrálisban őrzik Keresztelő Szent János levágott fejét.

Arles

#Provence     #Világörökség    

A várost gyakran a Történelem és Művészet városának nevezik.

Arles-i amfiteátrum

#Provence     #Római emlék     #Világörökség    

Az arénát I. u. 90-ben építették a rómaiak, és négy évszázadon keresztül szekérversenyeket és gladiátor harcokat láthatott itt az ókori közönség.

Arras

#Világörökség    

Arras Pas-de-Calais megye székhelye. Közel van Calais-hoz, Párizzsal TGV vonat köti össze, 45 perc az út. Sok francia névvel ellentétben, a város nevének végén hallatszik az "s". 45.000 lakóját Arrageois-nak hívják.

Arras harangtornya

#Világörökség    

Az észak-franciaországi Arras harangtornya nyerte el a franciák tetszését, 2015-ben az év francia műemléke szavazáson.

Avenue de Champagne, a pezsgő útja

#Gasztro     #Világörökség    

Az Avenue de Champagne, azaz a pezsgő útja mentén a világ leghíresebb borászainak a pincéi találhatók. Az UNESCO Világörökség listájára a közelmúltban felkerült fel Champagne szőlődombjai és pincészetei.

Bonifacio

#Korzika     #Világörökség    

A sziklára épült város a Világörökség része.

Bordeaux

#Világörökség    

Ha a francia borokra gondolunk, biztosan eszünkbe jutnak a bordeaux-i fajták. A város, amely 2007 óta az UNESCO világörökség része, a francia borkultúra szinonimája.

Burgundia borútjai

#Burgundia     #Gasztro     #Világörökség    

Burgundia pincéit öt borúton lehet felfedezni. Burgundia borvidéke a közelmúltban felkerült az UNESCO Világörökség listájára. Dijon és Beaune városok közötti terület történelmi szőlőbirtokaival és különleges klímájával egyedülálló a világon. Az itt termelt borok a legjelentősebbek és a legdrágábbak közé tartoznak Franciaországban és a világon, többek között a Romanée-Conti, a Vosne-Romanée vagy a Montrachet.

Carcassonne

#Vár és kastély     #Világörökség    

Carcassonne a világ egyik legismertebb erődvárosa, a középkor legnagyobb vára, a 13. századi albigensek elleni keresztes hadjárat központja. Az UNESCO Világörökség része.

Cathédrale Sainte-Marie

#Templom és kolostor     #Világörökség    

Az Oloron-Sainte-Marie-ban található középkori katedrális az El Caminóként ismert Szent Jakab-zarándokút egyik állomása a spanyol határtól 50 kilométerre. 1998 óta a Világörökség része.

Chambord kastély

#Loire-menti kastélyok     #Vár és kastély     #Világörökség    

A kastély építését a 16. században rendelte el I. Ferenc francia király. Egyike azon kevés kastélynak, mely egy-két apró módosításon kívül megőrizte eredeti kinézetét.

Chartres-i katedrális

#Templom és kolostor     #Világörökség    

A Párizstól nyolcvan kilométerre, délnyugati irányban található kisvárosban található a francia gótikus építészet egyik legkiemelkedőbb alkotása. A francia Chartres-i katedrális padlóján található híres középkori labirintust meditálásra használták.

Chaumont kastély

#Loire-menti kastélyok     #Vár és kastély     #Világörökség    

A kastély egy Loire melletti dombon áll, felvonó hídon lehet megközelíteni. A Világörökség része.

Chauvet-barlang

#Barlang     #Őskor     #Világörökség    

A dél-franciaországi Chauvet-Pont d'Arc arról vált híressé, hogy ott találhatók a világ legrégebbi ismert barlangi faldekorációi. Ez az emberiség első vizuális alkotása.

Clos Lucé kastély

#Loire-menti kastélyok     #Múzeum     #Vár és kastély     #Világörökség    

Clos Lucé kastélyban élt Leonardo da Vinci 1516-tól haláláig.

Conciergerie

#Múzeum     #Párizs     #Világörökség    

Marie Antoinette-t 1793 augusztusában a Concierge fogházba vitték, ahol kegyetlenül bántak vele. Méltósággal viselte a megpróbáltatásokat, azt is, amikor októberben a jakobinusok követelésére bíróság elé állították, és halálra ítélték.

Dordogne legszebb látnivalói

#Dordogne     #Őskor     #Világörökség    

A Dordogne Franciaország egyik legszebb, vadregényes folyója. Dordogne vidéke világszerte híres az őskori hagyatékairól, változatos tájáról és gasztronómiájáról. Párizs után a Dordogne-Périgord megyében található Franciaországban a legtöbb történelmi műemlék minősítésű helyszín: 15 helyszín szerepel az UNESCO világörökség listáján.

Eiffel-torony

#Kilátó     #Párizs     #Világörökség    

Párizs és Franciaország jelképe a 324 méter magas torony, amely építésekor a világ legmagasabb építményének számított. Évente hozzávetőleg hétmillióan keresik fel, és ezzel a világ leglátogatottabb fizetős műemléke.

Épernay

#Világörökség    

A 30.000 hektárnyi szőlőültetvény között fekvő Épernay évente több mint 450.000 látogatót vonz.

Fontainebleau-i kastély

#Vár és kastély     #Világörökség    

Château de Fontainebleau hét évszázadon keresztül a francia királyi család lakhelye volt. Minden lakója - I. Ferenctől Bonaparte Napóleonig - rajta hagyta a kézjegyét.

Franciaország Világörökség helyszínei

#Világörökség    

Az UNESCO Világörökség listájára 1001 helyszín került fel, melynek közel a fele Európában található, ebből pedig 41 Franciaországban!

L'Épine-i Notre Dame

#Templom és kolostor     #Világörökség    

L'Épine otthona a késő gótika egyik mesterművének, a L'Epine-i Notre Dame bazilikának, mely a világörökség része. A 15. és 16. században építették, vízköpői olyan illusztris utazókat ihletett meg, mint Victor Hugo, Alexandre Dumas és Paul Claudel.

Lascaux-i barlang

#Barlang     #Dordogne     #Őskor     #Világörökség    

Az ősi barlangrendszer a tudósok szerint mintegy 18 ezer éves lehet, és 1979 óta az UNESCO világörökségi listáján szerepel. A barlangot turisták nem látogathatják, mivel az általuk kilélegzett szén-dioxid károsítja a falfestményeket, felborítja a barlang speciális, törékeny mikroklímáját, ezért egy valósághű másolatot hoztak létre.

Le Corbusier épületei

#Világörökség    

A francia-svájci híres építész, Charles Edouard Jeanneret-Gris (1887-1965), ismertebb nevén "Le Corbusier" munkássága az UNESCO Világörökség része. 10 épülete Franciaországban található.

Le Havre

#Normandia     #Világörökség    

Normandiai legnagyobb városa, 2005 óta az UNESCO Világörökség része. Le Havre ma egy modern, nyitott művészeti nagyváros, tengerparti fürdőváros, forgalmas kikötő.

Lille

#Világörökség    

Köszönhetően a 85 községnek és a majdnem egy milliós vegyes lakosságának, Lille ma is egy innovatív, élhető, zöld, befogadó város, mely nyitott a nagy fesztiválokra és sporteseményekre.

Lyon

#Lyon     #Világörökség    

1998-ban Lyon óvárosa felkerült az UNESCO Világörökség listájára is. A számos gyönyörű műemlék mellett Lyon a helyi konyhájáról is nagyon hires. Több mint 4000 étterem várja a vendégeket, melyek közül 15 Michelin csillaggal is rendelkezik.

Mont Dauphin-i erőd

#Vár és kastély     #Világörökség    

Ez Franciaország egyetlen teljesen fennmaradt erődje. 2008-ban az UNESCO Világörökség része lett.

Mont-Saint-Michel

#Normandia     #Sziget     #Templom és kolostor     #Világörökség    

A 8. századi templomegyüttes ma már az UNESCO Világörökség része, évente több mint 3 millióan látogatják.

Musée du Petit Palais du Avignon

#Múzeum     #Provence     #Világörökség    

A múzeumban középkori és reneszánsz festmények és szobrok láthatók.

Nancy

#Világörökség    

Nancy a barokk várostervezés mintapéldája.

Notre-Dame du Haut

#Templom és kolostor     #Világörökség    

A Notre-Dame du Haut templom emblematikus jelképe a régiónak. A modern építészet leghíresebb temploma, fontos zarándokhellyé nőtte ki magát. A 2016 óta a Világörökség része.

Notre-Dame du Puy katedrális

#Templom és kolostor     #Világörökség    

A hatalmas román stílusú katedrális 700 évig épült.

Notre-Dame-en-Vaux

#Templom és kolostor     #Világörökség    

Itt szól minden nap Európa legnagyobb harangjátéka.

Orange-i diadalív

#Római emlék     #Világörökség    

Augustus császár idején készült, vésetei többek közt az actiumi csatát mesélik el. A gall háborúból hazatérő katonák dicsőségére építették a Via Agrippán. 1981 óta a Világörökség része.

Palais Rohan

#Elzász     #Múzeum     #Strasbourg     #Világörökség    

A strasbourg-i Rohan palota számos királyt látott vendégül az évek során, ma három múzeum is üzemel benne, többek közt Rubens és El Greco képekkel.

Pápai palota Avignonban

#Provence     #Vár és kastély     #Világörökség    

A pápák székhelye, a 14. század keresztény központja. Európa legnagyobb gótikus épülete. 1995 óta a pápai palota, Avignon történelmi központjával együtt az UNESCO Világörökség része.

Pont du Gard

#Római emlék     #Világörökség    

A Pont du Gard-t a rómaiaik építették, hogy vizet szállítsanak vele Uzes és Nemausus (ma Nimes) közt.

Pont Neuf

#Párizs     #Világörökség    

A Pont Neuf a legrégibb híd Párizsban, a Szajna felett. A híd két különálló részből áll, az egyik része a Cité-szigetet köti össze a parttal, míg a másik része a szigetet a jobb parttal. A híd közepén áll IV. Henrik lovasszobra.

Pont Saint Bénézet (Pont d'Avignon) / Avignoni híd

#Múzeum     #Provence     #Világörökség    

A híd a híres dalból, a 'Sur le pont d'Avignon'-ból ismert. 1995 óta a Világörökség része.

Puy-de-Dôme

#Világörökség    

2018. július 2. óta a Chaîne des Puys vulkáni hegyvonulat, valamint a Limagne geológiai törésvonal tektonikus medencéje az UNESCO világörökség részét alkotja.

Reims

#Világörökség    

Reims nagyon híres katedrálisáról és a borairól. A pezsgő is erről a területről származik, csak itt van 120 kilométernyi borospince.

Reims-i Notre Dame

#Templom és kolostor     #Világörökség    

Régen itt koronázták a francia királyokat, a Reims-i püspökség székhelye.

Réserve naturelle de Scandola

#Hajó     #Korzika     #Természeti park     #Világörökség    

A Scandola Nemzeti Park vízi rezervátum 1983 óta a világörökség része. Hajóval lehet megközelíteni, a sziklákon számos barlang felfedezhető.

Saint-Étienne

#Világörökség    

A Rhone-Alpes tartományban található Saint-Étienne katedrálisa a gótikus építészet egyik legszebb példája Franciaországban, a Világörökség része.

Sainte-Chapelle

#Párizs     #Templom és kolostor     #Világörökség    

13. századi színes üvegablakok lenyűgöző sokasága. IX. Lajos a Szentföldről hazahozott ereklyéknek építette meg a Sainte-Chapelle-t Párizsban.

Strasbourg

#Elzász     #Strasbourg     #Világörökség    

Strasbourg legfontosabb látványossága az Ill-szigeten elterülő történelmi belváros (Grand Ile), amely 1988-ban került fel a UNESCO Világörökség listájára.

Strasbourg-i katedrális

#Elzász     #Strasbourg     #Templom és kolostor     #Világörökség    

227 évig, 1647-től 1874-ig ez volt a világ legmagasabb építménye, amikor a hamburgi St. Nikolai templom túlszárnyalta. Ma a világ hatodik legmagasabb temploma, és a legmagasabb teljesen megmaradt középkori épület.

Théatre Antique d'Orange / Orange-i amfitátrum

#Római emlék     #Világörökség    

Az ókori római színház, amelyet Augustus császár idején építették, 1981 óta a Világörökség része.

Versailles-i kastély

#Magyar kapcsolat     #Párizs     #Vár és kastély     #Világörökség    

A kastély XIII. Lajos kezdte el építetni, majd XIV. Lajos fejezte be, és költöztette át ide az egész udvart. A következő itt élő 3 király mind hozzátett valamit.

Vézelay

#Burgundia     #Világörökség    

A burgundiai Vézelay kegyhelyéről híres: Sainte-Marie-Madeleine bazilika a Szent Jakab zarándokút egyik állomása. Louis de Funes két filmjét is itt forgatta: Egy kis kiruccanás (La Grande vadrouille) és a Jákob rabbi kalandjait (Les Aventures de Rabbi Jacob).

Wallers

#Világörökség    

Arenberg turistaforgalma óriási, köszönhetően a kulturális örökségeinek (Denain színház), a termálvízeinek (St. Armand spa), a gasztronómiájának és a fesztiváljainak. Népszerűek a túrák gyalog, hajón vagy lovon a folyók mentén.

Régióválasztó