Franciaország
» Franciaország

» Franciaország » Île-de-France » Világörökség


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A kastély XIII. Lajos kezdte el építetni, majd XIV. Lajos fejezte be, és költöztette át ide az egész udvart. A következő itt élő 3 király mind hozzátett valamit.

A Versailles-i Kastély nemzeti birtoka közel 787 hektáros területen fekszik. Franciaország kiemelkedő turisztikai helyszíne, évente 15 millió látogatót vonz. A Versailles-i Kastély egyszerre királyi rezidencia, történelmi múzeum és nemzeti palota is.

Az egykori vadászkastélyból a Napkirály, XIV. Lajos (1638-1715) megbízásából Le Vau, D'Orbay, J.H.-Mansart, majd J.A Gabriel által épített Versailles-i palotaegyüttes Franciaország legkiemelkedőbb műemlékeinek egyike. Hatalmas parkjában található a Nagy és a Kis Trianon palota. A Versailles-i kastélyban űlésezett 1871 és 1879 között a francia Nemzetgyűlés, majd a Parlament.

Versailles története

Versailles viharos múltra tekinthet vissza. 1623-ban még csak szerény vadászpavilon volt, majd fokozatosan a mindenkori királyok pompázatos rezidenciájává vált. Az 1789-es polgári forradalom alatt kincseit részben megsemmisítették, de I. Napóleon még ott töltötte a nyarakat. Helyrehozataláért azonban még az utána következő Bourbon királyok, XVIII. Lajos és X. Károly sem tettek semmit. Végül 1830-ban Lajos Fülöp a nemzetnek ajándékozta azzal, hogy "váljon Franciaország minden dicsőségét bemutató" múzeummá. A dicsőség azonban egy ideig még késett. A palota-együttes az 1871-es porosz-francia háború idején kórházként működött, majd I. Vilmos császár a tükörtermet választotta a második német birodalom kikiáltásának színhelyéül. Revansot a franciák 1919-ben vehettek, amikor ugyanebben a galériában írták alá a "Versailles-i szerződéseket".

A kastély

Az palotában több mint 700 szoba, 2153 ablak, 1250 kandalló és 67 lépcsőház kapott helyett. 1768-ig csak 9, a királyi család tagjai számára fenntartott toalett volt a palotában. A többi lakó többnyire ott végezte dolgát, ahol akarta.

Ma több mint száz helyiség mutatja be az egykori királyi rezidencia életét és mintegy 10 000 m² terület ad otthont a szobrokat és festményeket bemutató múzeumnak, amelyet 1837-ben Fülöp-Lajos alapított.

Türörterem

Az 1684-ben elkészült híres folyosót hosszában 357 tükör veri vissza a fényt. A 73 méter hosszú, 12 méter széles folyosó a Napkirály, XIV.Lajos dicsőségének hirdetésére szolgált a maga idején. Jules Hardouin-Mansart irányította építését 1678 és 1684 között, a mennyezet freskóit Charles Le Brun festette: az ezer négyzetméteres alkotás Franciaország legnagyobb méretű festészeti műve.

A Tükörteremben kiáltották ki III. Napóleon császárnak a porosz-francia háborúban Sedannál elszenvedett vereségét és lemondását követően 1871. január 18-án a Német Császárságot.    

A kert

A 132 kilométeres fasorral, számtalan medencével és 50 szökőkúttal büszkélkedő 800 hektáros parkba 210 ezer tőnyi, főként erős illatú virágok kerültek, amelyeket XIV. Lajos módfelett szeretett. A Napkirály kertje egészen a Grand Canal-ig húzódik, mely csodálatos környezetet nyújt a sétára.

Trianon

Nem szabad kihagyni a gyönyörű Marie-Antoinette Birtok szívében található két „hétvégi” kastélyt se: az egyik a Grand Trianon, mely XIV. Lajosnak épült, a másik a Petit Trianon, mely XV. Lajosé volt.

A Trianoni békeszerződést a magyar kormány delegációja 1920. június 4-én budapesti idő szerint 16.32-kor írta alá a Grand Trianon (Nagy- Trianon) kastély 52 méter hosszú és 7 méter széles folyosóján, a La galérie des Cotelles-ben.

Árak (2020):

Kastély: 18 Euró.
Trianon palota és Maria Antoinette birtoka: 12 Euró.
“Útlevél”mindenhova érvényes jegy: 20 Euró. Belépésre jogosít minden nyitva lévő múzeumba és helyszínre (Versailles-i Kastély, Trianon kastély és a Marie-Antoinette birtok, a kertek, az időszakos kiállítások, a Grandes Eaux Musicales és a Jardins Musicaux zenés események.
Zenés szökőkút műsor: 9,50 Euró.

26 év alatt ingyenes.

A kastély november és március között ingyenesen látogatható a hónap első vasárnapján.

Idegenvezetés: +7 Euró(10 éves kor alatt ingyenes)
Audioguide: francia,angol, német, spanyol, olasz, orosz, kínai, japán, portugál, koreai, lengyel

Nyitva tartás: Egész évben. Nyitva minden nap, kivéve hétfőnként és egyes ünnepnapokon.

Április 1-október 31-ig: 9.00-18.30-ig.
November 1-március 31-ig: 9.00-17.30-ig.

A kastély története látványosan:

Így látogathatod meg a kastélyt:

 
Tartomány:Île-de-France
Település:Versailles
Cím:Château de Versailles
GPS: 48° 48′ 17.69897″, 2° 7′ 13.39349″
Honlap: http://www.chateauversailles.fr/

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward