» Franciaország

» Franciaország » Île-de-France » Világörökség


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A kastély XIII. Lajos kezdte el építtetni, majd XIV. Lajos fejezte be, és költöztette át ide az egész udvart. A következő itt élő 3 király mind hozzátett valamit.


 

A kastély

Az palotában több mint 700 szoba, 2153 ablak, 1250 kandalló és 67 lépcsőház kapott helyett. 1768-ig csak 9, a királyi család tagjai számára fenntartott toalett volt a palotában. A többi lakó többnyire ott végezte dolgát, ahol akarta.

Ma több mint száz helyiség mutatja be az egykori királyi rezidencia életét és mintegy 10 000 m² terület ad otthont a szobrokat és festményeket bemutató múzeumnak, amelyet 1837-ben Fülöp-Lajos alapított.

Tükörterem

Az 1684-ben elkészült híres folyosót hosszában 357 tükör veri vissza a fényt. A 73 méter hosszú, 12 méter széles folyosó a Napkirály, XIV. Lajos dicsőségének hirdetésére szolgált a maga idején. Jules Hardouin-Mansart irányította építését 1678 és 1684 között, a mennyezet freskóit Charles Le Brun festette: az ezer négyzetméteres alkotás Franciaország legnagyobb méretű festészeti műve.

A Tükörteremben kiáltották ki III. Napóleon császárnak a porosz-francia háborúban Sedannál elszenvedett vereségét és lemondását követően 1871. január 18-án a Német Császárságot. 

Marie Antoinette francia királyné magánlakosztálya

Felújították és 2023. június 27-én megnyitották a nagyközönség előtt az idén 400 éves versailles-i kastélyban XVI. Lajos király hitvese, Mária Antónia (Marie Antoinette) magánlakosztályát.

Bár a kastély építése 1623 szeptemberében kezdődött el a 800 hektárnyi területen, mégpedig XIII. Lajos megrendelésére, aki egy kis vadászlakot kívánt kialakítani, az évszám mégis jelképes - mondta az AFP hírügynökségnek Catherine Pégard, aki 2011 óta igazgatja a kulturális létesítményt.

"Ezzel az évfordulóval elsősorban Versailles történelmének folytonosságát akarjuk hangsúlyozni az elmúlt 400 évben, és megmutatni, hogy az nem egyszerűen nem állt meg, hanem továbbra is fejlődik, megújul, élő helyszín, egy olyan vezérfonal, amely folyamatosan végigkíséri Franciaország történelmét" - hangsúlyozta az igazgató.

A közelmúltban felújított új helyszín Mária Antónia francia királyné kétszintes, 100 négyzetméter alapterületű magánlakosztálya, ahova az uralkodó felesége visszavonulhatott az udvartól, fogadta a gyerekeit és a közeli barátait. A királynénak szentelt helyszínek közül a lakosztályt megelőzően már restaurálták a Kis Trianon palotát és az Hameau de la Reine (A királyné falva) néven ismertté vált arborétumot.

Hálószobák, budoár, könyvtár- és egy szalonként funkcionáló biliárdszoba - ez utóbbi játékot kedvelte az udvar XIV. Lajos korában -, jelentette a magánéletet. A királyné a hivatalos lakosztálya függönyei mögött elrejtett ajtón léphetett ide be. Ebből a menedékből szökött el a királyné, mielőtt a Francia Forradalom alatt börtönbe vetették.  

Az Európai Örökség Napok alkalmából 2023 szeptemberében a kastélyban újranyílt a múzeum történelmét bemutató galéria is, ahol 12 átépített, a digitalizálásnak köszönhetően modernizált és újrarendezett teremben a gyűjteményt időrendi sorrendben ismerhetik meg a látogatók.

Az igazgatónő szerint "Versailles soha nem fejeződik be". Catherine Pégard ugyanis tudatosan vállalja a folyamatos és állandó felújítás stratégiáját, miután korábban évtizedekig elmaradt a restaurálás. A vezetése alatt történt felújítások teljes összegéről azonban nem akart becslésekbe bocsátkozni. Elismerte, hogy a magánmecenatúrának francia és külföldi támogatók részéről jelentős szerep jut, de saját bevallása szerint időbe telt a szponzorok meggyőzése, akik "biankó csekket nem állítanak ki".

Példaként említette a szökőkút felújítását, amelyet a megelőző 130 évben egyáltalán nem tataroztak, valamint a Dauphin - XV. Lajos legidősebb fia - lakosztályát és Madame Du Barry, XV. Lajos utolsó hivatalos szeretőjének magánlakosztályát, amelyek a felújítás óta újra megtekinthetők.

A versailles-i kastélyt 2022-ben közel hétmillióan keresték fel, amely 16 százalékkal kevesebb, mint a koronavírus-járvány előtti utolsó teljes évben, amikor is 8,2 millió látogatót regisztráltak.

A kert

Napkirály kertje egészen a Grand Canal-ig húzódik, csodálatos környezetet nyújt a sétára.

A Napkirály André Le Nôtre kertépítészt kérte fel, hogy „Európa legszebb kertjeit” tervezze meg. A 132 kilométeres fasorral, számtalan medencével és 50 szökőkúttal büszkélkedő 800 hektáros parkba 210 ezer tőnyi, főként erős illatú virágok kerültek, amelyeket XIV. Lajos módfelett szeretett. 

Mivel Versailles 10 kilométerre fekszik a legközelebbi nagyobb vízforrástól, a Szajnától, ráadásul 150 méterrel magasabban is, mint a folyó, ezért Arnold de Ville belga mérnök által tervezett szerkezet (Machine de Marly) látta el a szökőkutakat a Szajnából pumpált vízzel. Az óriási hidraulikus gépezet működéséhez az energiát 14 darab, 12 méter átmérőjű vízkerék szolgáltatta, ezek működtették a pumpákat és szivattyúkat, amelyek három lépcsőben a part fölé 150 méterrel magasodó domb tetejére szállították a vizet, ahonnan egy vízvezeték szállította tovább Versailles felé.

Ma elektromos szivattyúk biztosítják a versailles-i szökőkutak működését, amelyek már egy közelebbi víztározó vizét használják erre a célra.

Trianon

Nem szabad kihagyni a gyönyörű Marie-Antoinette Birtok szívében található két „hétvégi” kastélyt se: az egyik a Grand Trianon, amely XIV. Lajosnak épült, a másik a Petit Trianon, mely XV. Lajosé volt.

A Trianoni békeszerződést a magyar kormány delegációja 1920. június 4-én budapesti idő szerint 16.32-kor írta alá a Grand Trianon (Nagy- Trianon) kastély 52 méter hosszú és 7 méter széles folyosóján, a La galérie des Cotelles-ben.

Mária Antónia királyné versailles-i színháza a Kis-Trianon-kastély kertjében megbúvó ékkő, amely hajdan a királynő titkos helye volt. Ez az a hely, ahol a zene- és színházrajongó királyné utoljára állt színpadra, hogy a Sevillai borbély Rosináját eljátssza Beaumarchais, a szerző szemei előtt. A Mária Antónia (1755-1793) építésze, Richard Mique tervezte épületet, amelyben egyedülálló módon, működőképesen maradt fenn a 17. századi színpadi gépezet. A forradalom tombolása megkímélte a királyné színházát, mert a jakobinusok értéktelennek minősítették azt. Maga a terem is csupa vizuális illúziókeltés, hamis márvány, papírmasé és karton rejtőzik az aranyozott felületek mögött. A teátrumban, amely Mária Antónia korában akár 250 nézőt is befogadott, három teljes díszlet is fennmaradt: egy rusztikus, egy erdei és egy Minerva templomát ábrázoló, mely a világ legkorábbi,1754-ből származó teljes egészében fennmaradt díszlete



Tartomány:Île-de-France
Település:Versailles
Cím:Château de Versailles
GPS: 48° 48′ 17.69897″, 2° 7′ 13.39349″
Honlap: http://www.chateauversailles.fr/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward