Legfrissebb hírek

Francia hírek

Bastille nap: A Bastille lerombolása az önkényuralom végét jelentette

1789. július 14-én a párizsi nép elfoglalta és lerombolta az önkényuralom gyűlölt jelképét, a Bastille erődjét, ezzel kezdődött a nagy francia forradalom. A Bastille akkor már szinte üresen állt, csak hét idős ember raboskodott itt, akikre 80 veterán és 30 gránátos vigyázott.

16 év után újranyit a Samaritaine, Párizs leghíresebb áruháza

A Samaritaine nagyáruház 20 ezer négyzetméteren nyílik újra a korábbi 30 ezer helyett, s mintegy hatszáz luxusmárka termékeit kínálja a divattól a gasztronómiáig.  

A világörökség része lehet Franciaország második legfontosabb jelképe

Franciaország a baguette-et, a ropogós héjú hosszúkás francia fehérkenyeret jelöli a az UNESCO-világörökségi listára.

A párizsi Diadalív gyönyörű átváltozása: ezüstkék csomagolást kap

Christo csomagolóművész legújabb álma megvalósul: szeptember 18-tól ezüstkék polipropilénbe burkolják a Diadalívet. A munkálatok július 4-e után kezdődnek, és körülbelül két hónapon keresztül folynak majd, lehetővé téve az emberek számára, hogy Diadalív átváltozását megfigyelhessék.

Megnyílt Francois Pinault új párizsi kortárs művészeti múzeuma

Megnyílt Párizs új kortárs művészeti múzeuma, amelynek az egykori Párizsi Tőzsde Palota ad otthont. A kör alakú, kupolás épületet a japán Tadao Ando tervei szerint alakították át, amely Párizs szívében található a Louvre és a Pompidou központ között. Mintegy 3000 m2 kiállítótér várja az érdeklődőket a Pinault kollekció 5000 darabjával.

Új francia bejegyzések

Pointe du Raz

A Pointe du Raz szirt Franciaország legnyugatibb pontja.

Alpe d'Huez

Az Alpe d’Huez a Tour de France talán leglegendásabb hegye: a 13,9 km-es úton 21 hajtűkanyar vezet fel átlagosan 8,2%-os emelkedőn 1803 méter magasba.

Dune du Pyla - Európa legnagyobb homokozója

Dune du Pyla Aquitania-ban, az Atlanti óceán partján, Arcachon közelében található. Tetejéről páratlan kilátás tárul elénk.

Étretat: impresszionisták és Arsène Lupin

Étretat nemcsak impresszionista festők ihletője volt, de itt született a híres Arsène Lupin alakja is.

Montvernier

A hegy kerékpárversenyek legendás szakasza. Montvernier hajtűkanyarjai ikonikusak, hiszen ez mindenidők legnagyobb magasságnövekedése ilyen rövid táv alatt: 3,3 kilométeren 18 hajtűkanyar! A tetején egy kápolna, a Chapelle Notre-Dame-de-la-Balme várja a felérkezőket. A Tour de France történelmének első befutója Saint-Jean-de-Maurienne-ben 2015-ben volt.

Concorde tér

A párizsi Concorde közepén égbe nyújtózó óegyiptomi obeliszk a francia város legrégibb műemléke. Elválaszthatatlan a világ legpompásabb klasszicista terének látványától.

Chartres-i katedrális

A Párizstól nyolcvan kilométerre, délnyugati irányban található kisvárosban található a francia gótikus építészet egyik legkiemelkedőbb alkotása. A francia Chartres-i katedrális padlóján található híres középkori labirintust meditálásra használták.

Angoulême

Angoulême Franciaország kulturális és történelmi városa címet viseli. Angoulême egy kőből épült város drámai óvárosával, macskaköves utcákkal, rejtett átjárókkal, impozáns 12. századi katedrálissal és a középkori, reneszánsz és neoklasszikus építészet bájos keverékével.

Lascaux-i barlang

Az ősi barlangrendszer a tudósok szerint mintegy 18 ezer éves lehet, és 1979 óta az UNESCO világörökségi listáján szerepel. A barlangot turisták nem látogathatják, mivel az általuk kilélegzett szén-dioxid károsítja a falfestményeket, felborítja a barlang speciális, törékeny mikroklímáját, ezért egy valósághű másolatot hoztak létre.

Beaune-i kórházmúzeum

Beaune kórházmúzeuma érdekes betekintést enged a középkori betegápolásba és gyógyításba, amelyet ráadásul a kórház borászata finanszírozott.

TOP 10 - A legkeresettebb attrakciók

Loire menti kastélyok

Amboise kastély

A kastély alapja egy középkori erőd volt, melyet VII. Károly és I. Ferenc alatt építettek át királyi rezidenciává. Itt halt meg Leonardo da Vinci, a kápolnában található a sírja is.

Chenonceau kastély

A kastély a "nők kastélyának" is szokták hívni, mert irányítói gyakran nők voltak. A háborúk alatt mindig béke volt a falai közt, nagyban a hölgyek védőkezeinek köszönhetően.

Clos Lucé kastély

Clos Lucé kastélyban élt Leonardo da Vinci 1516-tól haláláig.

Chambord kastély

A kastély építését a 16. században rendelte el I. Ferenc francia király. Egyike azon kevés kastélynak, mely egy-két apró módosításon kívül megőrizte eredeti kinézetét. A kastélyt körbevevő erdős birtok mérete megegyezik Párizs alapterületével.

Chaumont kastély

A kastély egy Loire melletti dombon áll, felvonó hídon lehet megközelíteni. A Világörökség része.

Blois királyi kastély

A Loire völgyének első kihagyhatatlan helyszíne Párizs felől közelítve a Blois királyi kastély (Château Royal de Blois).

Villandry kastély

A Villandry kastély az utolsó reneszánsz stílusbant épült Loire-menti kastély

Fedezze fel a Loire mentét

Cote d'Azur

Trophée d'Auguste

Augustus római császár építette, amikor elfoglalta a mai Franciaországnak ezt a részét.

Villa Ephrussi de Rothschild

A Villa Ephrussi egy csodálatos villa csodálatos kerttel övezve, a tengerre néző kilátással.

Palais Lascaris

Barokk villa, melyet Genova-i mintára építettek

If vára

Az If szigetén található vár Alexandre Dumas Monte Cristo grófjának köszönheti hírnevét, amelynek főhőse ebben a várban raboskodott.

Vedettes Iles d'Or

Hajóút az Ile du Levant, a Port-Cros és a Porquerolles szigetekre valamint Saint-Tropez-ba, mely során a szerencsések delfineket és különféle ceteket is megpillanthatnak.

Parc Floral Phoenix - Hatalmas park Nizzában

A Phoenix Park Nizzában hét hektárnyi játék és természet a világ egyik legnagyobb parkjában.

Marineland Aquarium

Cápaalagút, jegesmedvék, fókashow, tengerészeti múzeum, pingvinek, akváriumok mellett itt látható Európa legnagyobb tengeri show-ja gyilkos bálnákkal és delfinekkel.

Saint-Tropez

Saint-Tropez mítosza mindig álmodozásra csábít. Eleven hangulata, a sok megforduló híresség, a tenger, a történelmi- és művészeti kincsek, mind maradásra bírják az ide látogatókat.

Nizza

Nizza, Francia Riviéra fővárosa, a fények, a színek és az ízek városa.

Notre-Dame de la Garde

A helyiek által "jó anyának" becézett bazilikát a város őrének tartják. Pazar kilátás nyílik innen a városra, különösen naplementekor gyönyörű!

Les-Baux-de-Provence

A provence-i Les-Baux-de-Provence Franciaország egyik legszebb városkája.

Balazuc

Középkori erődváros egy magas szirten, közepén egy várral.

Lourmarin

Lourmarin-t gyakran Franciaország legszebb városkái közt szokták emlegetni, képeslapba illő főutcája mágnesként vonzza a látogatókat.

Gourdon

A városka a dél-francia Provance-Alpes-Cote-D'Azur régióban, Nizza felett található, 760 m magasban. A térség egyik leglátványosabb hegyi faluja. A városkából és középkori várából pazar kilátás nyílik a környékre.

Noyers-sur-Serein

Középkori vára Burgundia egyik legszebbje, és a Franciaország Legszebb Városkája társaság tagja. A térség egyik legfontosabb bortermesztő városkája.

Beuvron-en-Auge

A Franciaország Legszebb Városkája cím birtokosa a Alsó-Normandia régióban, Caen közelében fekszik, híres faszerkezetes házairól.

Riquewihr

A Vogézek csúcsai és az elzászi síkságok közt, a borvidékek közepén található Riquewihr a "Franciaország Legszebb Városkái" címet viseli.

Yvoire

A Genfi-tó partján fekvő szépséges városka.

Rochefort-en-Terre

35 kilométerre Vannes-tól, egy sziklás dombtetőn Rochefort-en-Terre házai között csak egy kapcsolat van: a kő. A házak stílusai közt nagy a különbség: gótikus, reneszánsz, román…

Barfleur

Barfleur Franciaország legszebb városkája díj tulajdonosa.

Párizs

Sétahajózás a Szajnán

Párizsi sétahajózás a Szajnán.

A Szajna-parti könyvárusok

A 900 könyvekkel, képregényekkel és más speciális alkotásokkal megtömött zöld dobozok ma már ikonikus elemei a párizsi látképnek.

Invalidusok - Napóleon sírja

Az Invalidusok (L'Hotel national des Invalides) egy épületkomplexum Párizs 7. kerületében. Itt található többek közt Napóleon sírja.

Eiffel-torony

Párizs és Franciaország jelképe a 324 méter magas torony, amely építésekor a világ legmagasabb építményének számított. Évente hozzávetőleg hétmillióan keresik fel, és ezzel a világ leglátogatottabb fizetős műemléke.

Párizsi diadalív

A Diadalív építését I.Napóleon rendelte el 1806-ban a Grande Armée tiszteletére a Place d'Étoile-on.

Musée du Louvre

Franciaország és talán Európa leghíresebb múzeuma. Leghíresebb kincse többek között a Mona Lisa és a Milói Vénusz.

Pompidou

A Pompidou Központ rendelkezik Európa legjelentősebb modern- és kortárs művészeti gyűjteményével. A Centre Pompidou a művészi szabadságot szimbolizálja és a világ egyik legfontosabb kulturális intézménye.

Vendome tér

A Place Vendôme a XVII. század óta Párizs egyik ékessége.

Sacré Coeur-bazilika

A Sacré-Coeur bazilika Párizs legmagasabb pontján található, a Montmartre negyedben.

A párizsi Notre Dame

A világ legismertebb katedrálisa a gótikus stílusú párizsi Notre Dame, amelyet Victor Hugo is megénekelt A párizsi Notre Dame című könyvében. Az Unesco Világörökség része.

Fedezze fel Párizst


Régióválasztó

arrow_upward