» Franciaország

» Franciaország » Île-de-France

Bourse de Commerce - Francois Pinault kortárs múzeuma Párizsban


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Párizs új kortárs művészeti múzeumának az egykori Párizsi Tőzsde Palota ad otthont. A kör alakú, kupolás épületet a japán Tadao Ando tervei szerint alakították át, amely Párizs szívében található a Louvre és a Pompidou központ között. Mintegy 3000 m2 kiállítótér várja az érdeklődőket a Pinault kollekció 5000 darabjával.


A Louvre és Pompidou Központ között található párizsi árutőzsde (Bourse de Commerce) teljesen kör alakú épületét a világhírű japán építész, Ando Tadao tervei szerint alakították át kortárs művészeti múzeummá egy hatalmas, 29 méteres átmérőjű és 9 méter magas belső betongyűrűt beépítve, mintegy 160 millió eurós költséggel.

A 84 éves Francois Pinault francia milliárdos műgyűjtő csaknem két évtizeddel ezelőtt jelentette be, hogy múzeumot alakít ki csaknem 10 ezer darabos műgyűjteményének a francia fővárosban.

A projektet számos tényező, legutóbb a koronavírus-járvány miatti korlátozások nehezítették, de végül megnyílt a nagyközönség előtt a Pinault Gyűjtemény az egykori párizsi árutőzsde (Bourse de Commerce) teljesen felújított és átalakított, 18. századi épületében.

A rotunda közepén Urs Fischer műve, a 16. században élt Giambologna egy szobrának, A szabin nők elrablásának viaszmása áll, amely - mintegy hatalmas gyertyaként - szép lassan teljesen el fog olvadni a következő hat hónapban.

A 194 millió dollárból megújult Bourse de Commerce-ben tíz kiállítótér van, köztük hét olyan, amely könnyen átalakítható. A Pinault Gyűjtemény igazgatója, Martin Bethenod évente nagyjából 15 új projektet tervez, de az első átalakításokra csak 2022-ben kerül sor.

A kollekció legjelentősebb darabjainak egy része már megjárta Velencét, vagy a biennálét vagy Pinault múzeumait, de Bethenod szerint most mindegyiket más megvilágításban láthatja a közönség. A látogatók mások mellett David Hammons, Rudolf Stingel, Peter Doig, Luc Tuymans, Martin Kippenberger, Antonio Obá, Sherrie Levine és Marlene Dumas munkáiban mélyülhetnek el.

Pinault szerint a nyitókiállításon az általa mindig is képviselt értékek, a szabadság vágya, az igazságtalanság elleni fellépés és a sokszínűség elfogadása állnak a középpontban. A kiállított művek egy részét olyan, a világ különböző pontjain élő fekete művészek jegyzik, akik Franciaországban még sosem és Európában is csak nagyon ritkán állítanak ki.

A szegény breton családból származó Francois Pinault a világ egyik legjelentősebb műgyűjtője, a legfontosabb 20. századi és kortárs alkotók munkáit felvonultató kollekciója csaknem négyszáz művésztől több mint 10 ezer darabot számlál. A francia milliárdos korábban Velencében nyitott több kiállítóhelyet, a Canal Grande partján álló Grassi-palotában és az egykori vámhivatal épületében (Punta della Dogana), a legnagyobb múzeuma azonban a több mint 10 ezer négyzetméteres alapterületű párizsi Bourse de Commerce.

"Az új múzeum létrehozásával kulturális projektem következő fejezetét írom, amelynek célja, hogy a lehető legszélesebb közönséggel megosszam a kortárs művészetek iránti szenvedélyemet. A történet Velencében kezdődött több mint 10 éve, amikor megnyitottuk a Grassi-palotát, majd a régi vámházat, a Punta della Dognát. Ez a két kiállítóhely szoros és állandó kapcsolatban lesz párizsi testvérével"

- hangsúlyozta Pinault amikor bemutatták az új múzeum terveit 2017-ben.Tartomány:Île-de-France
Település:Párizs
Cím:Bourse de Commerce
GPS: 48° 51′ 59.19588″, 2° 20′ 49.35696″
Honlap: https://www.pinaultcollection.com/fr/boursedecommerce

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward