» Franciaország

» Franciaország » Île-de-France » Világörökség

Minden, amit az Eiffel-torony látogatásáról tudni kell


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Párizs és Franciaország jelképe a 324 méter magas torony, amely építésekor a világ legmagasabb építményének számított. Évente hozzávetőleg hétmillióan keresik fel, és ezzel a világ leglátogatottabb fizetős műemléke.


Az Eiffel-tornyot Gustave Eiffel terveztette az 1889-es párizsi világkiállításra. Az építése 2 évig, 2 hónapig és 5 napig tartott. Azóta több, mint 250 millióan másztak fel rá, és ez a világ legjobban látogatott építményévé tette.

Az 1889-es párizsi világkiállításra két év alatt felépített Eiffel-torony terveit a közhiedelemmel ellentétben nem Gustav Eiffel, hanem a svájci Maurice Koechlin készítette. Párizs városa hétszáz ajánlat közül választotta az övékét. A római Szent Péter bazilikánál vagy a gizahi piramisoknál kétszer nagyobb, 300 méteres torony a világ legmagasabb építményének számított, csak 1930-ban múlta felül a New York-i Chrysler Building.

Ennek ellenére az Eiffel-torony a maga idejében komoly ellenérzéseket keltett, sokan a Párizs látképét elcsúfító monstrum lebontása mellett kardoskodtak. Maga Eiffel mindent elkövetett, hogy műve funkciót kapjon, és ezzel hasznossá, szükségessé váljék. A lehetőséget a táviratozás fejlődése hozta meg: a torony először rádiórelé volt, aztán rádió-, később tévéadásokat sugároztak innen.

Idővel a torony esztétikai értékeit is elismerték. A húszas években már a modern művészet és építészet szimbólumaként jelent meg a torony, ezért a Citroen autógyár 11 évig, 1925 és 1936 között reklámfelületként hasznosította: a torony különleges kivilágítást kapott, amin a "Citroen" felirat, csillagok és szökőkút váltogatták egymást. A fényárban úszó tornyot több mint 30 kilométerről is látni lehetett, Charles Lindbergh például ezt használta jelzőfénynek, amikor 1927-ben átrepülte az Atlanti-óceánt.

A második világháború idején a németek fegyvereket akartak belőle készíteni, Hitler azonban meggondolta magát. 1940-ben, Franciaország német megszállása után Hitler Párizsban autózva megtekintette az Eiffel-tornyot is, amelyre a német megszállás alatt a "Németország minden fronton győz" ("Deutschland siegt auf allen Fronten") feliratot függesztették ki.

Az Eiffel-torony harmadik emeletén található az a lakás, amit Gustav Eiffel épített saját magának, mely ugyan kicsi volt és minden bizonnyal kényelmetlen, mégis a századfordulós Párizs legfontosabb személyiségei fordultak meg a szobában. A meleg színű tapétával borított, elegáns bútorokkal, valamint egy zongorával is rendelkező lakás évtizedeken át zárva volt a kíváncsi látogatók elől, de néhány éve újra beleshetünk, és elképzelhetjük a fotelekben kedélyesen beszélgető Edisont és Eiffelt. A bútorzat jó része továbbra is az eredetileg felcipelt darabokból áll, de a zongorának sajnos nyoma veszett.

2014-ben látványos üvegpadlót kapott a párizsi Eiffel-torony első szintje. A torony egy-egy részén padlózatként lefektetett átlátszó üveglap szédületes látvány nyújt a Szajnára és Párizsra. Az átlátszó hatást erősíti, hogy lebontották és teljesen újjáépítették a két pavilont is, amelyek biztonsági kerítéseit üvegfalra cserélték.

Nemrég két szélerőművel is felszerelték fel az Eiffel-tornyot a fenntartható fejlődés iránti elköteleződés jeleként. Ezt megelőzően az Eiffel-torony több lépést is tett a környezetvédelem érdekében: környezetkímélő tereket alakítottak ki, modernizálták az építmény energiaellátását, négy napelemet és egy esővíztározót is felszereltek, a torony megvilágításához pedig kizárólag LED fényforrásokat használnak.

A szélkerekeket a második szinten, 127 méteres magasságban helyezték el. A hét méter magas és három méter széles szerkezetek óránként 10 ezer kilowatt áramot termelnek, ami az első szinten található üzlet energiafogyasztását fedezi.

Le Jules Verne

A francia konyha egyik világhírű párizsi étterme, a Le Jules Verne az Eiffel-torony második emeletén várja vendégeit. Az étterem séfje Alain Ducasse, a francia konyha egyik legnagyobb mai alakja, akinek több mint húsz étterme van a világ minden táján, több Michelin-csillaggal is rendelkezik. Az éttermet nemrégiben felújították, elegáns, kortárs berendezést kapott. Ebédidőben csodálatos kilátás nyílik innen Párizsra, a boulevard-okra, háztetőkre; de a „fény városa” vacsoraidőben is egyedülálló panorámát szolgáltat az ide látogatóknak.

Az Eiffel-toronyról gyerekeknek

"Kövesd GUS-t!" Az első emeleten található szórakoztató és egyben tanulságos akadálypálya elsősorban 6 és 10 év közötti gyerekeknek szól. Gus segítségével új ismereteket szerezhetnek az Eiffel-torony minden szegletéről.

Milyen színű volt az Eiffel-torony amikor először megnyitották? Milyen gyakran festik újra? Mi a neve a folyónak, amely a lábai előtt halad el? Milyen mesterség nem található meg az Eiffel-tornyon! 27 kérdés vár válaszra. A gyerekeket Gus kíséri el az útjukon, aki Gustave Eiffel stílusában öltözött fel.

A fiatal látogatók egy francia-angol kétnyelvű könyvecske és egy ceruza segítségével több ezer szempontból ismerhetik meg a torony történetét, az építőjét, és Párizs látképét.

A könyvecske ingyenes, és az első emeleti boltból lehet elkérni. A pálya követését a kis Gus jelek segítik a falakon.

Korcsolyapálya az első emeleten

Télen korcsolyázni is lehet az Eiffel-torony első emeletén. A jégpálya mérete 190 m2 és 57 méter magasan helyezkedik el Párizs felett. Naponta mindössze 1000 ember befogadására alkalmas a pálya, viszont nincs belépti díj, csak a szokásos jegyet kell megváltani az Eiffel-toronyba, sőt korcsolyát is ingyen kölcsönözhetünk.

Golyóálló üvegfal az Eiffel-torony körül

2018 májusára elkészülő fal mintegy 30 millió eurós költsége része annak a 300 millió eurós (92,2 milliárd forintos) csomagnak, amelyet 15 év alatt kíván elkölteni a párizsi városháza az Eiffel-torony renoválására és modernizálására. 

A turistalátványosság körül már most is állandó a biztosítás, és a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokság óta fémkordonok veszik körül. Az Eiffel-torony látogatóit a nem túl esztétikus fémrácsokból álló kordonok előtt a biztonsági emberek megmotozzák, a csomagjaikat pedig átvizsgálják. A kordonokat váltja majd fel a három és fél méter magas golyóálló üvegfal, amelynek célja, hogy megakadályozza a gépkocsik behajtását és a gyanús személyek bejutását a körülvett területre. 

Az Eiffel-torony körül ugyanakkor a gépkocsiforgalom nem változik, és a körbezárt területre ingyenes lesz a belépés, csak a toronyba kell belépőjegyet váltani. A munkálatok nem fogják zavarni a látogatók bejutását a toronyba, és a parkot továbbra is ingyen lehet látogatni a motozást és csomagátvizsgálást követően. 

Az építmény újrafestése az üvegfal átadását követően 2018-ban kezdődik, és várhatóan két évig tart, amit a liftek felújítása követ 2022-ig, majd 2026-ban és 2027-ben ismét festési munkálatok következnek. 

A teljes felújítás program 2032-ig tart, de a legtöbb dolog elkészül 2024-ig, a párizsi nyári olimpiai játékok idejére. 

Megnőtt a torony

2022. március közepén az Eiffel-torony 6 métert nőtt, miután új digitális rádióantennát szereltek a párizsi műemlék tetejére.

Több mint 100 éve műsorszórásra is használják, és a torony csúcsának magassága többször változott, amikor az elöregedő antennákat kicserélték.

AZ EIFFEL-TORONY ARANY SZÍNBE ÖLTÖZIK A 2024-ES PÁRIZSI OLIMPIA TISZTELETÉRE

A világ leghíresebb, négyévente megrendezett sporteseményét 2024. augusztus 2. és 18. között rendezik meg Párizsban. A világ legjobb sportolói között zajló versenyekre a francia főváros történelmi látványosságai között kerül sor. 

Korábban már több színre is lefestették a műemléket: volt piros, sárga, szürke és barna, ezúttal azonban a 2024-es olimpia tiszteletére arany színben fog pompázni, ami egyben utalás a világ sportolóinak legkívánatosabb érmére is. De ez még nem minden: ez az arany az az eredeti szín, amelyet maga Gustave Eiffel választott ki a torony számára még 1907-ben.

A 2024-es olimpia különleges esemény lesz Párizs történelmében, hiszen nyári olimpiai játékokat éppen 100 évvel ezelőtt, 1924-ben rendeztek a francia fővárosban.

Az olimpiai falu valószínűleg L'Île-Saint-Denis településen lesz, míg a többi épületet a város ikonikus műemlékei közelében helyezik el.

Árak (2024):

Az Eiffel-torony Franciaország egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága, 2024-ben több mint 6 millió látogatót várnak. Ugyanakkor az egyik legdrágább is: 29,40 euróért lehet feljutni a csúcsra lifttel. Alternatív lehetőség, hogy a második emeletre lépcsőn, majd lifttel jutunk fel, ami 22,40 euróra csökkenti az árat.

Felnőtt: 29,40 Euró.
4 éves kor alatt ingyenes.

Az okostelefon Eiffel-torony alkalmazáson találhatók játékok, idegenvezetés, térkép.

 


Tartomány:Île-de-France
Település:Párizs
Cím:Avenue Anatole France 5
GPS: 48° 51′ 29.31426″, 2° 17′ 40.74029″
Honlap: http://www.tour-eiffel.fr/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward