» Franciaország

» Franciaország » Île-de-France


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Franciaországban július 14-én minden városban és faluban megemlékeznek a nemzeti ünnepről, amelynek eredetét az 1789. július 14-én elfoglalásra kerülő Bastille eseményéhez kötik, de nemzeti ünneppé csak 1880. július 6-tól nyilvánították.


Ezen a napon az ország nemzeti színbe borul. Az ünnepség július 13-án este kezdődik egy fáklyás menettel. Másnap a harangok vagy sortűz jelzi a katonai felvonulás kezdetét, majd ebéd után következnek a műsorok és rendezvények. Esti mulatság, koncertek és tűzijáték zárja a napot.

Párizsban általában a következők szerint alakulnak a napi, ünnepi programok:

10.00: híres katonai felvonulás, légiparádé a Champs-Elysées sugárúton. A repülők meghódítják a francia főváros egét és kék, fehér, piros füstöt húznak maguk után. 11 órára már mintegy 4000 katona, civil rendőr, tűzoltó, lovasrendőr vonul a Champs-Élysées sugárúton.

17.00-től: számos híres francia zenész lép fel és ad ingyenes koncertet a Champs de Mars-nál. Este következnek a klasszikus koncertek, melyet 250 zenész ad elő.

23.00-23.30 között: Tűzijáték a Champ de Mars-nál (Eiffel-toronynál).

21.00-04.00-ig: Bals des Pompiers de Paris - a Párizsi Tűzoltózenekar bálja. Utcabál több helyszínen is.

Nem csupán Párizsban vannak nagyszabású ünnepségek ezen a napon. Franciaország minden szegletében ünnepelnek: sportversenyek, kulturális programok, gasztronómiai események várják az érdeklődőket. Zenés bálok, tűzijátékok szórakoztatják a nagyérdeműt szinte minden nagyobb francia városban! 


Tavaly a francia forradalom kitörésének 233. évfordulóján a párizsi Champs-Élysées sugárúton megrendezett hagyományos katonai díszszemlét is meghatározta az Európába visszatért háborús hangulat.  

A felvonulás díszvendégei az Oroszországgal vagy Ukrajnával határos kilenc közép- és kelet-európai uniós és NATO-tagállam volt: Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Románia, Bulgária és Magyarország katonái hazájuk lobogóit lengetve vonultak végig a sugárúton, mielőtt a francia haderő egységei mutatkoztak be.

A 6300 katona közül a nyári kánikulában csaknem ötezren gyalog vonultak végig a világ egyik legszebbnek tartott sugárútján. A díszszemlén 64 repülő, egy drón, 25 helikopter, kétszáz ló és 181 szárazföldi jármű is végighaladt a többezres tömeg előtt. Tartomány:Île-de-France
Település:Párizs
GPS: 48° 51′ 23.8104″, 2° 21′ 7.99884″
Időpont:2024. július 14.
Honlap: http://www.elysee.fr/la-presidence/la-fete-nationale-du-14-juillet/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward