» Franciaország

» Franciaország » Île-de-France


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Franciaországban július 14-én minden városban és faluban megemlékeznek a nemzeti ünnepről, amelynek eredetét az 1789. július 14-én elfoglalásra kerülő Bastille eseményéhez kötik, de nemzeti ünneppé csak 1880. július 6-tól nyilvánították.

Ezen a napon az ország nemzeti színbe borul. Az ünnepség július 13-án este kezdődik egy fáklyás menettel. Másnap a harangok vagy sortűz jelzi a katonai felvonulás kezdetét, majd ebéd után következnek a műsorok és rendezvények. Esti mulatság, koncertek és tűzijáték zárja a napot.

Párizsban általában a következők szerint alakulnak a napi, ünnepi programok:

10.00: híres katonai felvonulás, légiparádé a Champs-Elysées sugárúton. A repülők meghódítják a francia főváros egét és kék, fehér, piros füstöt húznak maguk után. 11 órára már mintegy 4000 katona, civil rendőr, tűzoltó, lovasrendőr vonul a Champs-Élysées sugárúton.

17.00-től: számos híres francia zenész lép fel és ad ingyenes koncertet a Champs de Mars-nál. Este következnek a klasszikus koncertek, melyet 250 zenész ad elő.

23.00-23.30 között: Tűzijáték a Champ de Mars-nál (Eiffel-toronynál).

21.00-04.00-ig: Bals des Pompiers de Paris - a Párizsi Tűzoltózenekar bálja. Utcabál több helyszínen is.

Nem csupán Párizsban vannak nagyszabású ünnepségek ezen a napon. Franciaország minden szegletében ünnepelnek: sportversenyek, kulturális programok, gasztronómiai események várják az érdeklődőket. Zenés bálok, tűzijátékok szórakoztatják a nagyérdeműt szinte minden nagyobb francia városban! 


A párizsi olimpia jegyében rendezték meg a katonai díszszemlét a francia nemzeti ünnepen

A jövő héten kezdődő párizsi nyári olimpiát és a náci Németország általi megszállás alóli felszabadulás nyolcvanadik évfordulóját ünnepelte Franciaország vasárnap a nemzeti ünnep alkalmából rendezett nagyszabású katonai díszszemlén.

Az esemény fénypontjaként az olimpiai fáklyával a kezében egy Napóleon-féle kétszögletű kalapot viselő lovas lovagolt végig a Foch sugárúton, ahol idén az ünnepséget tartották, mivel a híres Champs-Elysées sugárúton már állnak a július 26-án kezdődő olimpiai játékok létesítményei. Az olimpiai lángot a lovas katona egy fiatal sportolónak adta át, aki pedig továbbadta azt fehérbe öltözött tinédzsereknek a dísztribün előtt, ahol Emmanuel Macron államfő foglalt helyet.

A francia forradalom kitörésének 235. évfordulója alkalmából tartott július 14-i díszmenetet a köztársasági elnök vezette fel, aki nyitott tetejű katonai járműben hajtott végig a sugárúton. A parádét hagyományosan a francia légierő műrepülőegysége nyitotta meg - a francia trikolór színeit festve Párizs egére.

A díszszemlén megemlékeztek a náci Németország általi megszállás alóli felszabadulás nyolcvanadik évfordulójáról is, korabeli járművek felvonulásával, amelyet második világháborús egyenruhát viselő katonák vezettek, miközben a dísztribün előtt gyerekek formázták meg az olimpiai ötkarikát.

A díszszemlén a nyolcvan évvel ezelőtti felszabadulásban szerepet vállaló 31 ország - 14 nyugati és 17 afrikai állam - katonái is felvonultak, hazájuk zászlaját lengetve, harckocsik és páncélozott járművek azonban idén nem hajtottak végig a sugárúton, s az olimpiai játékok miatt külföldi díszvendég sem volt. A díszszemlén 45 repülőgép és 28 helikopter, valamint a Köztársasági Gárda 162 lova is végighaladt a többezres tömeg előtt.

A 2024-es ünnepség egyik célja volt, hogy "kiemelje a fegyveres erők és az olimpiai értékek közötti kapcsolatot", tizenkét nappal az olimpiai játékok megnyitó ünnepsége előtt - idézte az AFP hírügynökség Christophe Abad tábornokot, Párizs katonai kormányzóját.

Az augusztus 11-ig tartó olimpiai játékok biztosításában mintegy 18 ezer katona vesz majd részt 45 ezer csendőr mellett.

Tartomány:Île-de-France
Település:Párizs
GPS: 48° 51′ 23.8104″, 2° 21′ 7.99884″
Időpont:2024. július 14.
Honlap: http://www.elysee.fr/la-presidence/la-fete-nationale-du-14-juillet/

Még nem érkezett hozzászólás!