» Franciaország

» Franciaország » Île-de-France


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Az Invalidusok (L'Hotel national des Invalides) egy épületkomplexum Párizs 7. kerületében. Itt található többek közt Napóleon sírja.


Számos múzeumból és műemlékből áll, mindegyik Franciaország katonai történelmével áll összefüggésben. Egy kórház és nyugdíjas otthon is található itt a volt katonáknak.

A főépületben van Musée de l'Armée (hadtörténeti múzeum), a Musée des Plans-Reliefs (katonai modellek múzeuma), a Historial Charles de Gaulle (de Gaulle életútját bemutató múzeum) és nagy francia háborús hősöknek a síremléke, köztük a leghíresebb Bonaparte Napóleon.

XIV. Lajos 1670. november 24-én rendelte el az építését, otthonnak és kórháznak az idős és sérült katonáknak (invalides jelentése mozgássérült, nem 'érvényes') Az építész Libéral Bruant volt. 1676-ra lett kész, de ekkor a veteránok egy kápolnát is kértek, amit csak három évvel később tudták befejezni Jules Hardouin Mansart segítségével, aki többek közt a Versailles-i kastélyt tervezte.

Nemsokkal a kápolna befejezése után a király utasította Hardouin Mansart-t, hogy egy privát királyi templomot is építsen hozzá. Ezt a római Szent Péter bazilika ihlette, és az egyik legnagyobb műremeke a francia barokknak. 1708-ban fejezték be.

1694-ben mikor III. Vilmos angol király meglátta az Invalidusokat, felépítette hazájában a Greenwich Hospital-t hasonló rendeltetéssel.

1789-ben a párizsi felkelők elfoglalták, és pincéjében tartották az ágyúkat és puskákat, amelyekkel később lerombolták a Bastille-t.

Napóleont először száműzetése helyszínén, Szent Ilona szigetén akarták eltemetni, de Lajos Fülöp király elrendelt, hogy vigyék vissza maradványait Franciaországba. Joseph és Jerome Bonaparte, a testvérei és II. Napóleon a fia is itt van eltemetve (utóbbinak a szíve Bécsben van).

Henri Gratien-t, aki visszahozta Napóleon testét Szent Ilonáról, szintén itt helyezték végső nyugalomra. Itt található még többek között Thomas Bugeaud, Algéria meghódítója, Claude de Lisle, a La Marseillaise (francia himnusz) írója, Sébastien Le Prestre de Vauban, XIV. Lajos erődjeinek a tervezője és Philippe Leclerc, a II. világháború egyik hőse.

Az udvaron 21 háborúban is használt ágyú található. Ezeket legutóbb 2017. május 7-én sütötték el az új francia elnök, Emmanuel Macron tiszteletére. Mindegyik egy irányba, az Élysées palota, az elnök lakhelye felé fordul, jelezve, hogy "Franciaországban a nép kormányoz, és bármelyik pillanatban újra felvehetik a fegyvereket".

Az Invalidusok ihlette az Egyesült Államok Capitoliumát.

Árak (2019):

Felnőtt: 12 Euró.
18 éves kor alatt ingyenes.

A jeggyel be lehet menni az Église du Dome-ba (itt nyugszik Napóleon) és a múzeumokba.Tartomány:Île-de-France
Település:Párizs
Cím:Boulevard des Invalides
GPS: 48° 51′ 18.2318″, 2° 18′ 45.23004″
Honlap: http://www.musee-armee.fr

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward