Húsvéti tűzijáték Firenzében

2024. március 5.

print Hetedhétország.hu

Húsvéti tűzijáték Firenzében

Húsvét vasárnap rendezik meg Firenzében a hagyományos Scoppio del Carro, húsvéti tűzijátékot.





Az ünnep hagyománya a 12. századig nyúlik vissza. A hagyomány szerint a szekér, a "Brindellone" felrobbantása Pazzino de'Pazzi firenzei hős tetteinek állít emléket, aki az első keresztes hadjárat alatt, 1099 júliusában elsőként mászta meg Jeruzsálem falait. Parancsnoka később két kovakődarabbal jutalmazta meg, ezeket később arra használták, hogy a Nagyhét alatt minden évben szent tüzet szítsanak velük. A rituális tüzet végigvontatták az egész városon, hogy mindenki láthassa.



Azóta minden év húsvét vasárnapján zenészek, zászlódobálók és előkelőségek parádés felvonulása kíséri a carrót, azaz a magas és nehéz, négy ökör által húzott faszekeret Firenze nyugati részéből a Piazza del Duomóig. A szent tüzet még mindig kovakővel szítják fel, majd átviszik a dómhoz.



Délelőtt 11 órakor, a mise alatt a pap a szent láng segítségével gyújtja meg a "Colombina" galambformájú rakétát, mely végigszáll a dómból kifüggesztett kötélpályán a főoltártól a kint álló carróig, és belobbantja a tűzijátékot (scoppio=durranás). Ha mindez simán zajlik, akkor jó lesz az az évi termés.





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play