Krampuszok riogatnak Ausztriában

2023. november 15.

print Hetedhétország.hu

Krampuszok riogatnak Ausztriában

A krampusz fontos része az alpesi adventi hagyományoknak. A gyermekeket rémisztgető alak a láncát csörgeti, virgáccsal fenyegeti a gyerekeket, a rendetleneket megbünteti.





A krampusz – a Mikulás rémisztő alakot öltő kísérője – elengedhetetlen része az alpesi adventi hagyományoknak. Ez az ördög formájú figura osztrák területről származik, neve is az ausztriai németből való. A német Krampus szó a karom jelentésű régi német Krampen szóból származik, a figurát egyes területeken Krampeln néven ismerik. A gyermekeket rémisztgető alak legjellemzőbb tulajdonsága, hogy a láncát csörgeti, virgáccsal fenyegeti a gyerekeket, a rendetleneket megbünteti.

A krampusz alakja minden bizonnyal a téli napforduló pogánykori hiedelemvilág szellemeinek testet öltője, ördög formájú, patás, szőrös, szarvakkal ellátott ábrázolása pedig a keresztény gondolatkör gonosz elképzeléseire vezethető vissza.


  

A XVII. század közepétől fogva ismert ez a szokás: a Mikulás rémisztő alakok, ördögök által kísérve ajándékozza meg a jó gyermekeket, miközben a rosszakat a krampuszok büntetik meg. Az ellenreformáció időszakában különböző adventi játékok is keletkeztek, amelyek az Ausseerland régióban mind a mai napig léteznek.


Grossarl

A krampuszok a legtöbb esetben nagyobb csoportokban fordulnak elő. A Mikulásból, a krampuszokból és a kosárhordókból (vagy erdei emberekből) álló csoport alkot Ausztriában egy csapatot.

A krampusz és maskarás felvonulások Ausztriában régi hagyománynak számítanak. A krampusz és az egyéb maskarások alakja azonban nem tévesztendő össze. A krampusz az alpesi néphagyományok szerint egy ördögi figura, a december 6-án érkező jóságos Mikulás kísérője. Az ajándékosztó Mikulással ellentétben a krampusz láncát csörgetve virgáccsal fenyegeti azokat a gyerekeket, akik nem viselkedtek jól az év során. A „krampusz“ elnevezést feltehetőleg karmai miatt kapta. A karom (Klaue) szó olaszul „Grampa“. A krampuszhoz kapcsolódó népszokásokat már a Habsburg birodalomban és a környező országokban is ismerték.

Eredetileg a maskarások csak a karácsony és újév közötti ún. „zord éjszakákon“ jelentek meg. Ma már azonban egész decemberben tartanak jelmezes felvonulásokat. A gasteini maskarások 1837-ben még I. Ferdinánd császár látogatása alkalmából is kirajzottak. 2011 óta a gasteini maskarások az UNESCO kulturális világörökségi listáján is szerepelnek.

A 20. század folklórhullámának köszönhetően mára már elmosódtak az éles határok a krampusz és a „Percht“ között. Sőt, kialakult a „krampusz-percht“ és még sok egyéb „Pass“-nak nevezett csoport. Napjainkban csak Salzburgban több mint 200 különféle maskarát tartanak számon.


Mauterndorf


Stájerország legnagyobb krampuszfelvonulása Schladmingban

Stájerországban ősi hagyomány, hogy nagy krampuszfelvonulásokat rendeznek. A fiatalok ilyenkor mesealakoknak, krampusznak öltöznek, álarcot öltenek, bekormozzák az arcukat, testüket és láncot csörgetve végigjárják a házakat.


Schladming Copyright: Emma Bauer

 
Kolompolás, lánccsörgés, rémülettel teli arcok: a legendás schladmingi krampuszfelvonulás valóságos boszorkánykonyhává varázsolja az alpesi települést.


Schladming Copyright: Emma Bauer

Több mint 800 krampusz és rémisztő maskarába bújt alak ijesztgeti a nézőket. Bel- és külföldről is számtalan csoport érkezik a „krampuszok mekkájának” tartott városba. Lélegzetelállító előadások, rendkívül értékes, kézzel faragott maszkok, különféle szőrmékből készült ruhák, szarvak és kolompok gondoskodnak a vidám hangulatról. Évről évre több ezer néző igazolja a rendezvény jelentőségét és népszerűségét.


Graz

Krampuszjárás (Klaubaufgehen, azaz Virgács-menet) Kelet-Tirolban

December első hetében a Mikulás házról-házra jár angyalaival, és a jó gyerekeknek mogyorót, és édességet osztogat. Egy rongyos ruhába bújt pár, Lotter és Litterin, valamint muzsikusok kísérik, akik néhány garasért esedeznek. A társaság legfontosabb része maga a névadó, a félelmetes alakban megjelenő figura, azaz a krampusz. A krampusz fehér, fekete vagy barna szőrzetet, egy durván faragott fa maszkot, vagy durva hatást keltő alumínium maszkot visel. A hátán több nagy csengő található, és legfőbb feladata, hogy megijesszen kicsit és nagyot. Így vonulnak ezekben a napokban a településeken portáról-portára. Az alamizsnaként kapott pénzt manapság általában valamilyen jótékony célra fordítják.

A kelet-tiroli Matrei község a hagyomány központja. Az első adatok ennek bizonyítására 1736-ból és 1744-ból származnak.

Krampuszok Salzburgban

Krampuszfelvonulást Salzburgban december első hetében az óváros utcáin, terein rendezik meg. Krampusznak öltözött fiatalok csoportjai csörgetik láncaikat és kolompjaikat, „csapnak össze“ játékosan egymással és ijesztgetik a közönséget. 


Salzburg

Salzburgban a „Krampuszok megismerése” címmel rendezett workshop sorozat alkalmával a gyermekek játékos módon szerezhetnek ismereteket a Mikuláshoz és a krampuszokhoz kapcsolódó szokásokról. Az apróságok megismerhetik a népszokások történelmi múltját (Salzburgi Játékmúzeum), irodalmi (Salzburgi Tartományi Színház), egyházi (Salzburgi Katolikus egyház) és biológiai (Salzburgi állatkert) vonzatát. A játékmúzeum főző és kreatív műhelyt alakít ki apáknak és fiaiknak, a Salzburgi állatkertben kalandvezetések és izgalmas összehasonlítások várják a vendégeket. A dóm plébániatermében saját krampuszmaszkot faraghatnak maguknak a gyermekek, akik a karácsonyi vásáron történő felolvasáson vagy a Salzburgi Tartományi Színház egy-egy előadásának alkalmával kerülhetnek még közelebb a hagyományőrző népszokásokhoz.


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play