Salzkammergut Mikulás játékában a Mikulás sötét alakokkal harcol

2022. december 5.

print Hetedhétország.hu

Salzkammergut Mikulás játékában a Mikulás sötét alakokkal harcol

A 17. és a 18. századi játékban a sötét alakok ellenfelei Miklós püspök, a lelkész és az angyalok.

A stájer Salzkammergutban, az ausseerlandi Bad Mittendorfban már több mint 150 éve december 5-én Mikulás játékokat (Nikolospiel) rendeznek. A résztvevő mintegy 120 férfi és fiú Krungl településről indul útnak és teszi meg az 5 kilométeres távot Bad Mitterndorfig, majd adja elő ötször a Jedermannra emlékeztető darabot.

A hagyományos Nikolospiel pontos eredetét nem lehet pontosan meghatározni. Valószínűleg a gyökerek a 17. és a 18. század fordulójára nyúlnak vissza, és tematizálták a gazdag ember halálát, hasonlóan a salzburgi Jedermannhoz. A sötét alakok ellenfelei Miklós püspök, a lelkész és az angyalok. Az évszázadok során ennek eredményeként létrejött a Nikolospiel, amelyet változatlanul mutatnak be Bad Mitterndorf utcáin és éttermeiben több mint 160 éve.

A szövegek csaknem 100 évesek és a mai napig őrzik a sajátos szóhasználatot. Még akkor is ha egyes részek mai fejjel nehezen érthetőek, a múltból származó kifejezési mód egy sokkal kevésbé hektikus világot közvetít a hallgatóság felé.

A famaszkok félelmetesek ugyan, de emberi vonásokat is tartalmaznak. A legrégebbi maszk több mint 200 éves. Igazán különleges látványt nyújtanak a méteres, égbe nyúló szarvaikkal rendelkező úgynevezett Strohschabok, amelyek korbáccsal a kézben, ütemre lépegetnek ide-oda. A különböző figurák maszkjait és a szőrméit folyamatosan megújítják, de a főszereplők maskarája már évtizedek óta változatlan. A maszkok az év fennmaradó részében a Strick Helyrajzi Múzeumban tekinthetőek meg.

Az UNESCO 2020-ban szellemi kulturális örökség díjat adományozott a bad mitterndorfi Mikulás játékoknak.

Az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára az egyes országok nemzedékről nemzedékre hagyományozódó közösségi tudását gyűjtik össze.

(Borítókép: A Mikulás játék szereplői, Bad Mitterndorf (c) Nikolospiel Bad Mitterndorf/Johann Aster)


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play