» Ausztria

» Ausztria » Salzburg » Salzburg

Karácsony Salzburgban

2024. november 21.

Értékeld Te is:

Salzburg a téli időszakban igazán különleges, romantikus oldaláról mutatkozik be. A város hófehér lepelbe bújtatott történelmi központja mesés helyszínként szolgál a hangulatos adventi vásárokhoz, a zenei koncertekhez és a betlehemi játékokhoz.


50 éves a salzburgi karácsonyi vásár

A Salzburg városában található dóm és Residenzplatz tér különösen hangulatos helyszín egy karácsonyi vásár számára. A látogatók 2024. november 21. és 2025. január 1. között ötvenedik alkalommal élvezhetik a gyönyörű hangulatot.

A Domplatz piactérként már a 15. század óta találkozóhely. A 17. századtól kezdve itt tartották a karácsonyi vásárt. A karácsonyi vásár a jelenlegi formájában 1974 óta létezik.

Christkindlmarkt

A Jézuska várás hosszú idejét Salzburgban régi népszokásokat felelevenítő rendezvények igyekeznek lerövidíteni: december elején például krampuszok és maskarások forgatják fel a közterek rendjét. A bozontos hajú, félelmetes külsejű figurák az Alpok istennőjét képviselik, az ő ijesztő üzenetét terjesztik. Akit megérintenek, vagy egy kicsit esetleg meg is löknek, ne aggódjon: ezek a fickók szerencsét hoznak!

Krampusz- és perchtjárás. Salzburgban, december 6-án, Miklós napján kezdődnek a hagyományos krampusz és maskarás felvonulások. A kézzel faragott faálarcokat, torzonborz szőrmékből készült jelmezeket és nehéz kolompokat cipelő ijesztő figurák a telet próbálják elűzni – ezzel évszázados népszokást elevenítenek fel. Veszedelmes kolompolás, állati szőröket, bőröket, görbe szarvakat és rettenetes maszkokat viselő alakok: a kurjongatva, félig táncolva, félig trappolva felvonuló krampuszok és egyéb maskarások látványa inkább mulatságos, mint félelmetes. A krampusz és maskarás felvonulás Salzburgban éppúgy hozzátartozik a karácsony előtti időszakhoz, mint a híres karácsonyi vásár, vagy a meghitt adventi éneklés. Ennek a különös hagyománynak november eleje és december eleje között Salzburg városában is részesei lehetnek a látogatók. Meghittnek semmiképpen sem mondható, viszont valóban felejthetetlen élményt nyújt. 

A krampuszok futása a Christkindlmarkton a Dom- és Residenzplatzon, 2024. december 5. Szent Miklós és a gyermekkrampusz a Dom- und Residenzplatz karácsonyi vásárán, 2024. december 6.

Az adventi éneklés, szerenádok, misék, felolvasóestek és koncertek sokkal nyugalmasabb, meghittebb ünnepi készülődésre csábítanak: a tradicionális hegyi karácsony varázslatos élményével ajándékozzák meg a résztvevőket. Salzburghoz kapcsolódik továbbá a világhírű karácsonyi ének, a "Stille Nacht, heilige Nacht" (Csendes éj) története is. A dal szövegének írója, Joseph Mohr Salzburgban született, a dal ősbemutatója pedig nem messze innen, Oberndorfban volt.

A salzburgi dómban Heilige Nacht!" (Csendes éj! Szent éj!), elmélkedő adventi zene hallható minden pénteken és szombaton 16:00 órakor. Időtartam kb. 40 perc, 12,00 euró.

Minden csütörtökön és szombaton a Residenzplatzon a trombiták hangja különleges pillanatokat nyújt a Christkindlmarkton. Este fél hétkor a Residenzplatz fényeit lekapcsolják, és az ország minden részéből érkező fúvósok felváltva játszanak a Domarkadenről, a Salzburgi Karácsonyi Múzeum teraszáról és a Glockenspiel-toronyból. A hagyományos Salzburger Turmblasen-t 1952-ben Tobi Reiser vezette be, és egy történelmi szokást követ. Korábban Európa szinte valamennyi jelentős udvarában szokás volt, hogy toronyból figyelmeztettek a veszélyre, illetve a fontos alkalmakra. 

Toronyzene a salzburgi karácsonyi vásáron a Dóm és a Residenzplatz mellett, minden csütörtökön és szombaton 18:30-kor

Energiatakarékos karácsony

2014 óta energiatakarékos LED-lámpákat használnak a Christkindlmarkt - a csillagos égbolt, a karácsonyfák és a kunyhók kültéri világításához. Ezeket most állították át a legújabb generációs LED-ekre, amelyek a felhasznált energia mintegy 30 százalékát takarítják meg. Különösen hatékony LED-es fényfüggönyökbe is beruháztak a katedrális boltozatainak megvilágításához. 2018 óta infravörös paneleket használnak a bódék fűtésére, mivel ezek hatékonyabbak, mint a gázfűtőtestek vagy a villannyal működő fűtőtestek. 

A salzburgi karácsonyi vásáron a világítási idő harmadára csökken. Este 22 órától a piac nem lesz kivilágítva, kivéve a karácsonyfát és a biztonsági okokból szükséges vészvilágítást. A Residenzplatzon álló nagy karácsonyfa reggel 8:30-tól éjfélig fog világítani. 

Karácsonyi vásárok

Salzburg karácsonyi kirakodó vásárai messze földön híresek: a dómtéren (Domplatz) és a Residenz előtt (Residenzplatz) tartott vásárok páratlan múlttal büszkélkedhetnek, hiszen a 15. század óta léteznek. A salzburgi karácsonyi vásár a legnevezetesebbek közé tartozik, a bécsivel, párizsival, amsterdamival és nürnbergivel együtt vonult be a történelembe. Egy 2007-ben végzett felmérés szerint a salzburgi karácsonyi vásár a német nyelvterület egyik legszebb ilyen jellegű rendezvénye. Aki advent idején érkezik Salzburgba, ne elégedjen meg egyetlen karácsonyi vásár felkeresésével, a Mirabellplatz, a Sterngarten, a Szent Péter Apátság, Maxglan és Hohensalzburg várának kisebb vásárai is igazán lenyűgözőek, kár lenne kihagyni őket.

Salzburg karácsonyi vására, a Christkindlmarkt

Minden nap nyitva Salzburg óvárosában, a Dóm és a Rezidenciák előtti tereken.

Hagyományos karácsonyi vásár kézműves termékekkel, jellegzetes finomságokkal, a Dóm előterében előadott változatos keretprogrammal.

Varázslatos hellbrunni advent

Az adventi varázslat a Hellbrunni kastély festői kulisszái előtt már 10 éve elkápráztatja a világ minden tájáról érkező vendégekek.

A Hellbrunner Adventzauber alkalmából 700 fenyőfát 10 ezer vörös karácsonyi gömbbel és mintegy 10 kilométernyi fényfüzérrel öltöztetnek fel, a kastély oldalában magasló, óriás tulipánfát pedig 350 piros gömbbel díszítik. A vásár nem csak dekorációja miatt különleges, gazdag gyermekprogramjának köszönhetően igazán népszerű a családosok körében. A meseerdő közepén a gyerekeket apró faházakból álló játszótér és kisállatsimogató várja, valamint karácsonyi posta és karácsonyi kisvonat, az igazán bátrak a félelmetes krampuszokat is megtekinthetik.

A Hellbrunner Adventzauber december 24-ig gazdag programokkal, csodálatos kézműves termékekkel és az elmaradhatatlan vásári finomságokkal várja a látogatókat, minden héten szerdától vasárnapig.

Karácsonyi vásár a Mirabell téren

Hagyományos bájú, művészien feldíszített fakunyhók, finom falatok és sok más. A Mirabell-kastély előtt felállított 17 méteres lucfenyőt többszáz LED-égővel díszítik fel.

Adventi vásár a Stern udvarban

Művészi dísztárgyak és kézművesmunkák a Stern udvarban.

Hangulatos adventi vásár Hohensalzburg várában

Ausztriai művészi dísztárgyakkal és kézművesmunkákkal, eredeti ajándékötletekkel, karácsonyi finomságokkal és sok mással Hohensalzburg várának udvarában.

Advent a Stiegl sörgyárban (Stiegl-Bieradvent)

A Stiegl Sörbirodalomban, minden héten csütörtöktől vasárnapig. Adventi vásár és karácsonyi ihletésű sörkülönlegességek, pl. forralt sör. Fúvós zene és sok más.

Jégvarázs a Mozartplatzon

A Jégvarázs a Mozartplatzon a salzburgi karácsonyi vásárral együtt indul november 21-én. A Mozartplatzon található jégvarázs 2025. január 31-ig naponta 10 és 22 óra között tart nyitva.

Óvárosi szilveszter

December 27-től a salzburgi Christkindlmarkt nagy szilveszteri vásárrá alakul át. A szilveszteri sok zenével, tánccal és tűzijátékkal. Éjfélkor tűzijáték Hohensalzburg várából. A világ nagyvárosainak szilveszteri tűzijátékát nagyképernyőn vetítik. A műsor 14 órakor kezdődik Sydneyből.

Illatterápiás ajándékok testnek és léleknek a HetedhétshopbanTartomány:Salzburg
Település:Salzburg
GPS: 47° 48′ 34.164″, 13° 3′ 18.036″
Időpont:2024. november 21.
Honlap: http://www.christkindlmarkt.co.at

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward