» Olaszország

» Olaszország » Trentino-Alto Adige » Dél-Tirol


Értékeld Te is:

Meran kulturális és a családi üdülésekhez ideális. Az ellentétekben gazdag városban az Alpok és a dél-tiroli hagyományok keverednek az igazi mediterrán életérzéssel.


Meran (olaszul Merano) és környéke számos szabadidőprogramot, egyedülálló kültéri élményeket, sok napsütést és sok-sok ételkülönlegességet kínál. A tavasz már gyakran február végén beköszönt, a késő nyár pedig egészen novemberig tart, így a nyaraláshoz kedvező, mediterrán klímája van.

Települések: Algund, Dorf Tirol, Hafling, Lana, Marling, Meran, Nals, Partschins, Schenna, Schnalstal, St. Leonhard im Passeier, St.Walburg/Ultental, Tisens-Prissian

Üdülési Kártya: Guest Card üdülési kártya a partner szálláshelyeken ingyenesen kapható. A kártyával több mint 120 program ingyenesen vehető igénybe.

MERAN

Gyógyüdülőhely. Az 1830-as években egy bécsi orvos, Dr. Johann Huber a bécsi udvarban befolyásos Schwarzenberg házból való Mathilde hercegnőnek javasolta, hogy a kedvező klíma miatt utazzon el Meranba. A hercegnő több sikeres gyógykezelésén felbátorodva a doktor 1836-ban kiadott egy brosúrát, amelyben ecseteli Meran kitűnő levegőjét, majd a polgármester hathatós segítségével megindult a város európai hírű gyógyhellyé fejlesztése. A legnagyobb lökést Erzsébet királynő (Sisi) látogatásai jelentették, 1870 és 72 között két telet is a városban töltött leányaival. Therme Meran: hatalmas, 7650 m2 alapterületű termálfürdő, amelyben beltéri és kültéri medencék, különböző típusú szaunák és Spa és Vital központ található. Gyerekmedencék. (részletek)

Az óváros. Meran óvárosának képe őrzi a XIV-XV. századi fénykort: gótikus templomok, a jellegzetes árkádos főutca, a Lauben és a környékbeli magaslatokra épült impozáns nemesi kastélyok, várak.

Kurpromenade. A Passer folyó mellett húzódó parti sétány a legnépszerűbb korzózó hely a városban, nagyteraszos vendéglátóhelyek, fagyizók nyílnak a sétányra, több helyen modern kilátóplatformokkal kiépítve. A Passer bal oldalán a Winterpromenade (Téli sétány), a jobb oldalon pedig a Sommerpromenade (Nyári sétány) húzódik. Az elnevezés onnan ered, hogy a téli sétány a napos, míg a nyári hónapokban kedvelt útvonal inkább árnyékos.

Hercegi kastély. A központban található vadászkastély a 15. században épült Zsigmond főherceg városi rezidenciájaként, és időutazást kínál a késő gótika korának élő kultúrájába. A régi szalonok a hatalmas cserépkályhákkal, a hálószobák posztamensen álló ágyakkal, a konyha, a fürdőszoba és a fegyvertár tökéletesen megmaradtak vagy felújításra kerültek. Megcsodálhatja a freskókat, néhány eredeti bútordarabot, hangszereket és fegyvereket. Itt még házasságot is lehet kötni. A kastélyszerű jelleget vaskapuk, rácsos ablakok, oromfalak, harangtornyok és tornyok hangsúlyozzák.

Schloss Trauttmansdorff. A Trauttmansdorff kastély botanikus kertje április elején nyit ki, amikor a kert kincsei virágozni kezdenek. Egy egész napot eltölthet a látogató a különböző növények, virágok és a dél-tiroli turizmus történetét bemutató, Touriseum elnevezésű turisztikai múzeum megcsodálásával. (részletek)

Laubengasse. A Via Portici a 13. században épült II. Meinhard, Tirol grófjának parancsára, egyszerű lakóházak és istállók soraként. Alacsony árkádos házak kettős soraként a Pfarrplatzon kezdődik és körülbelül 400 méter után a Kornplatzon ér véget. A különböző stíluskorszakokból származó homlokzatait a barokk korszak óta díszes oromzatokkal, számos boltívvel és freskókkal díszítették. A középkor óta a Lauben - ma modern butikokkal, csemegeboltokkal és borozókkal - Merano fő bevásárlóutcája.

Szent Miklós plébániatemplom. A mindig forgalmas Pfarrplatzon álló középkori Szent Miklós templom 83 méter magas tornyával a fotósok kedvenc témája. Déli homlokzatán Szent Kristóf életnagyságú freskója látható, a templomhajó háromhajós, amelyet hálós bordákból álló boltozat fed. Közvetlenül mellette 1450 óta áll a kis, nyolcszögletű Barbara-kápolna. Belül a szent a csillagbordás boltozatot lezáró kövön és a kiugró szárnyas oltáron látható.

Tappeinerweg. A Meran feletti dombokon húzódó panoráma sétány dús mediterrán növényzettel, fantasztikus kilátással a városra és a környező hegyekre. Meránó leghíresebb sétaútjának egyik bejárata a Szent Miklós plébániatemplomnál kezdődik. Az óvárostól északra 380 méteres magasságba érve négy kilométeres hosszán alig van emelkedő, de az Adige-völgyre is csodálatos kilátás nyílik. Az út mentén szubtrópusi növényzet virágzik, parafatölgyek, eukaliptuszfák, lótuszvirágok, tengeri fenyők, számos pálmafaj, bambusz, kaktuszok, agavék, magnóliák és olajfák találhatók. A sétányt Franz Tappeiner fürdőorvosról és tudósról nevezték el, aki 1816-ban született a Vinschgau-völgyben.

Hegyek. Bergbahn Meran 2000: Kétszakaszos kabinos felvonó. Völgyállomás: Meran. Középállomás: alpesi bobpálya. Hegyállomás: gyönyörű panoráma a Dolomitokra. Gyerekeknek Luckis Kinderland játszótér állatsimogatóval. (részletek)

Folyam, Város, Hegyek, Meran, Járókelő, Szikla, Nyár

Meran (c) pixabay

MERAN KÖRNYÉKE

Kirándulás a hegyekben

Seilbahn Vigiljoch. Völgyállomás: Lana (részletek)

Texelbahn Panoramaseilbahn. Völgyállomás: Partschins, partschinsi vízesés közelében. Hegyállomás: itt kezdődik a merani magaslati túraút. (részletek)

Schnalstaler Gletscherbahnen. A gleccser Dél-Tirol egyetlen egész évben is síelhető területe.

Bergbahn Meran 2000: Kétszakaszos kabinos felvonó. Völgyállomás: Meran. Középállomás: alpesi bobpálya. Hegyállomás: gyönyörű panoráma a Dolomitokra. Gyerekeknek Luckis Kinderland játszótér állatsimogatóval. (részletek)

Schwemmalmbahn: Völgyállomás: Ultental St. Walburg. Hegyállomás: Schwemmalm 2142 m

Seilbahn Unterstell (részletek)

Knottnkino (részletek)

TÚRA

Tappeinerweg - 7 km hosszú panoráma út Meran felett. Egy helyi orvos, Dr. Franz Tappeiner útmutatásai alapján tervezték és nyitották meg 1893-ban, a közvetlenül a meráni óváros felett a széles, kényelmes panoráma sétányt. A napos domboldalt teleültették melegkedvelő, mediterrán növényzettel: pálmafák, yucca fák, mimózák, mirtuszok, leanderek, pinea fenyők, fügefák, ciprusok sorakoznak az út mentén. Több helyen is kialakított kilátóplatformokat is kialakítottak, ahonnan csodás a kilátás Meran városa és a környező hegyekre.

Partschins, partschinsi vízesés (részletek)

Partschins. Texelbahn Panoramaseilbahn hegyállomáson kezdődik a merani magaslati túraút. (részletek)

Gaulschlucht. Lana legszebb természeti látnivalója, a Falschauer Bach sebesen zúgó patakja által mélyen a sziklák közé vágott szurdok.

KASTÉLY

Schloss Trauttmansdorff: A Trauttmansdorff kastély botanikus kertje április elején nyit ki, amikor a kert kincsei virágozni kezdenek. Egy egész napot eltölthet a látogató a különböző növények, virágok és a dél-tiroli turizmus történetét bemutató, Touriseum elnevezésű turisztikai múzeum megcsodálásával. (részletek)

Schloss Tirol/Castel Tirolo, Dorf Tirol: Südtiroler Landesmuseum Schloss Tirol. Ragadozómadár röptetés. Nyitva: március-december eleje, naponta 10.00-17.00, augusztusban 18.00-ig. (részletek)

Schloss Schenna (részletek)

MÚZEUM

Partschins érdekes látnivalója az Írógép Múzeum (Schreibmaschinen Museum), ahol több mint 1400 masinát csodálhatunk meg az elmúlt 150 évből. Egy partschins-i polgár, Peter Mitterhofer találta fel az írógépet 1864-ben, a gyűjteményben a világ első írógépét is megtalálhatjuk. A kiállítás a templom mellett egy modern épületben van, Kirchplatz 10.Tartomány:Trentino-Alto Adige
Település:Merano
GPS: 46° 40′ 9.01337″, 11° 9′ 50.23703″
Honlap: http://www.meranerland.com

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward