» Olaszország

» Olaszország » Liguria » Cinque Terre

Cinque Terre - a világ egyik legszebb partszakasza


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Cinque Terre-t sokan a világ egyik legszebb partszakaszának tartják a festői táj miatt. A sziklára épült öt festői városka, melyeket gyalogösvény köt össze, megőrizte a "régi Itáliát" hangulatát. Cinque Terrét az UNESCO felvette a Világörökség listájára.
A Cinque Terre (jelentése öt föld) a Ligur-tenger partjának egyik zord és nehezen megközelíthető része La Spezia városától északnyugatra, Porto Venere és Levanto települések között.

Lehet, hogy egy kép erről: térkép, Arno folyó és , szöveg, amely így szól: „COLLE'DI GRITTA TERMINE FOCE DRIGNANA มาภา 5T MALPERTUSO M. DI REGGIO ._CASTELLO 780 m. GOTTARDO BERNARDINO CASELLA MONTEROSSO AL MARE CIGOLETTA AIA DEL CANE CASE ANCA M.MARVEDE m. VERNAZZA M.C M. DELLA 789 SALUTE VA VOLASTRA VOLASTRA GAL CORNIGLIA MANAROLA MON RIOMAGGIORE”

Nevét a területén osztozó öt településről kapta: Riomaggiore, Manarola, Vernazza, Corniglia és Monterosso al Mare. Az öt faluban együttvéve 7000 ember él. A régió védelmet élvez mint nemzeti park és 1997 óta mint az UNESCO világörökség része.

A part legnagyobb része meredeken lejt a tengerbe. A fürdésre kevés alkalmas hely van, Levanto és Monterosso homokos partja kivételével az is apró kavicsos. A tengerpart északnyugatról délkelet felé haladva egyre meredekebb, a Persico-fok és Porto Venere között szinte függőleges.

Egyre nő a turistaforgalom a tengerparti sziklákra épült öt festői olasz városkában, amelyeket gyalogösvény köti össze, főként a nyaranta a közeli La Speziában kikötő tengerjáró hajók utasai árasztják el a vidéket.

Riomaggiore

Cinque Terre, Olaszország, Riomaggiore, Város, Utazás

Riomaggiore (c) pixabay

Riomaggiore az első tengerparti falu, amellyel a liguriai La Spezia városából érkezve találkozhatunk, és amely a Cinque Terre keleti kapuja. Két völgy mentén húzódik a Ligur-tenger partjától a mögötte elterülő Appenninek hegyeiig. A Verugola hegy három csúcsa a város jelképe.

Riomaggiore-t a legenda szerint a 8. században görög menekültek egy csoportja alapította.

Az 1000-es év után, a nagyhatalmú Genovai Köztársaság védelme alatt a helyi lakosok elkezdték elhagyni kezdetleges településeiket, hogy közelebb költözzenek a parthoz, így alakult ki Riomaggiore első magja, amely ma a Marina negyednek felel meg. A középkor folyamán a falu a Genovai Köztársaság befolyása alatt állt.

Riomaggiore szerkezete az évszázadok során alig változott. A település a Maggiore folyó szurdokvölgyének torkolatában épült fel. A folyót mára betakarják az épületek. A jellegzetes pasztellszínekkel festett házak a völggyel párhuzamos sorokban épültek meg, a közlekedést meredek utak és lépcsősorok biztosítják. A tengerhez vezető főutca a Via Santuario.

A településnek két hagyományos része van: a tengerparti borgo dei pescatori (halászok városa) és a fentebb fekvő borgo dei contadini (parasztok városa). A település kikötője kicsi, rövidke partja kavicsos.

A falu legmagasabb részén találhatók a főbb műemlékek: a San Giovanni Battista-templom, a Szent Rocco és Sebastiano Oratórium és a Riomaggiore-vár.

Riomaggiore meglátogatása után frissítő fürdőt vehetünk az azúrkék tengerben. A nagy kövekből álló strand a kis kikötőtől balra található. A helyiek a partot védő nagy hullámtörő sziklákon terítik ki törölközőiket.

Riomaggiore környéke gyalogosan is remekül felfedezhető, mivel számos túraútvonal található itt, a leghíresebb a Via dell'Amore, amely Riomaggiore-t Manarolával köti össze (az út azonban földcsuszamlások miatt gyakran le van zárva). Manarolába a Via Beccarán, a két falut összekötő ősi ösvényen keresztül is eljuthatunk; Portovenere felé pedig egy hosszú, panorámás útvonalon haladhatunk.

A főbb látnivalók:

 • a 14. században épült San Giovanni Battta templom
 • a 13. században épült Sant Antoni-templom
 • a 16. századi Santa Maria Assunt- templom
 • a 15. századi San Rocco és San Sebastiao-templomok

Manarola

Házak, Szikla, Tenger, Olaszország, Cinque Terre

Manarola (c) pixabay

Manarola sokkal régebbi település, mint Riomaggiore, amelyhez jelenleg közigazgatásilag tartozik. A település a mára már teljesen befedett Groppo patak völgyében épült ki, valamint a tengerbe nyúló meredek sziklán.

A rómaiak alapították. Az ókorban Manium Arula néven volt ismert (jelentése Manes oltára).

A mai településközpont a 12. században alakult ki, amikor a lakosság közelebb költözött a tengerparthoz. Carpeni és Fieschi hűbérurai birtokolták, majd 1276-tól a Genovai Köztársaság fennhatósága alá került.

A főbb látnivalók:

 • a 14. században épült San Lorenz-templom
 • a 13. században épült védművek romjai

Corniglia

Cinque Terre, Tengerparti Falu, Sziget, Corniglia

Corniglia (c) pixabay

Corniglia egy kis falu, közigazgatásilag Vernazza része. Neve valószínűleg a római gens Corneliából származik.

Az egyetlen település az öt közül, amelyik nem a tengerpartra épült, hanem egy partmenti szikla tetejére. Ugyanakkor a legkisebb az öt település közül. Lavagna grófjainak birtoka volt, majd 1276-ban a Genovai Köztársaság szerezte meg.

Corniglia csodálatos strandja 2021-ben a tenger eróziója miatt eltűnt. A természet ereje néhány évtized alatt szó szerint “felemésztette” azt a földsávot, amely egykor oly sok turistát fogadott a nyári szezonban.

A főbb látnivalók:

 • a 14. században, gótikus stílusban épült San Pietro-templom
 • az 1556-ban, a genovaiak által épített szögletes őrtorony
 • valamint az e körül felépített kis vár romjai

Vernazza

Olaszország, Tenger, Házak, Cinque Terre, Mediterrán

Vernazza (c) pixabay

Vernazzát tartják a Cinque Terre legszebb falujának, és ennek megfelelően népszerű, valamint zsúfolt.

A település eredete valószínűleg a rómaiak idejére nyúlik vissza. A 10. század elejére épült ki a mai fekvéséhez képest távolabb, a szárazföld belsejében. Fontos kikötő volt, a Passano, Ponz és Fieschi családok birtoka, majd 1276-tól a Genovai Köztársaság része. Ezt követően helyeződött át a település központja a tengerpartra. A házsorok erődként védték a stratégiailag fontos kikötőt.

A város az I borghi più belli d’Italia szövetség tagja.

A főbb látnivalók:

 • a 14. században, gótikus stílusban megépült Santa Margherita d'Antiochia-templom
 • a 18. században alapított minorita kolostor
 • a 11. századi Belforte erőd és őrtorony, amely a kikötő biztonságát hivatott szolgálni

Monterosso al Mare

Tengerpart, Tenger, Strand, Utazás, Víz

Monterosso al Mare (c) pixabay

Valószínűleg a rómaiak alapították, de csak a 7. században épült ki. Tulajdonképpen két faluból áll. Mindkettő külön-külön völgyben épült ki, a közöttük magasodó meredek sziklafalon egy alagút biztosítja a kapcsolatot. Először a keleti, a Buranco folyó völgyében fekvő település jött létre, majd Fegina, a nyugati település.

A legnagyobb a Cinque Terre települései közül és Monterossónak van a leghosszabb, strandolásra is alkalmas tengerpartja.

A főbb látnivalók:

 • a 13. században, gótikus stílusban felépült San Giovanni Battista-templom
 • a barokk Mortis et Oraoni kápolna
 • a 17. században épült kapucinskolostor
 • az egykori erőd romjai, valamint a 16. században épült Torre Aurora őrtorony
 • Arrigo Minerbi alkotása, a 14 méter magas Neptun-szobor

MEGKÖZELÍTÉS

A települések közúton az SP 370-es Litoranea delle Cinque Terre megyei úton közelíthetők meg. Az út a tengerparttól távol, a dombok tetején kanyarog, az egyes települések leágazásokon át közelíthetők meg. Külön parkolókat üzemeltetnek a látogatók számára, a településekre csak a lakosok hajthatnak be. A települések között autóbuszvonalak biztosítják a közösségi közlekedést.

A települések között kiváló vízi összeköttetés létezik. A vízibuszok gyakran közlekednek, és összekötik Monterossót, Vernazzát, Manarolát és Riomaggiorét Portovenerével, de indulnak járatok Levanto és La Spezia felé is. Egyedül Corniglia nem közelíthető meg a tengeren, kikötő hiánya miatt.

A településeket rengeteg ösvény köti össze, ezek közül a legnevezetesebb a Manarola és Riomaggiore között húzódó Via dell'Amore. A gyalogos közlekedést - a kis távolságok ellenére - nehezítik a domborzati szintkülönbségek.

A Vernazza és Corniglia között vezető fő túraösvényről lenyűgöző a kilátás, különösen a tengerparti részeken.

Akadálymentesség szempontjából a térség jól átgondolt, a falvak és hegyi utak lejtősek, bárki számára jól használhatóak. A vasútállomások aluljáróiban, a vonatok peronjain, Manarola kikötőjében, kisebb hegyi szakaszokon viszont számolni kell lépcsőkkel.

TÖMEGTURIZMUS

A National Geographic Traveller útimagazin 345 szakértője 2011-ben összeállította a világ legszebb partvidékeinek tízes listáját. A szerkesztőség a Cinque Terre-t az értékelt 99 partszakasz közül a 6. legszebbnek értékelte, mert itt sikerült megőrizni a "100 évvel ezelőtti Itáliát" és annak különleges életmódját.

Ezt a turisták is tudják, ezért Cinque Terre öt városkájának utcáin nyaranta egy tűt sem lehet leejteni a hömpölygő tömeg miatt. 2015-ben 30 százalékkal emelkedett az egynapos turisták száma, akik La Spezia kikötőjéből hajóval érkeznek ide. Cinque Terre festői halászfalvai ezért hadat üzentek az aprócska települések szűk utcáit elárasztó tömegeknek, a hatalmas tömeget bocsátó tengeri óriás-kirándulóhajóknak. A Cinque Terrébe vezető utakat számlálóval látják el, és ha ezek egy adott napon elérnek egy bizonyos számot, egyszerűen leeresztik a sorompót. A turisták életének megkönnyítésére viszont majd lehet előre, online vásárolni belépőjegyet.

2019-től büntetik azokat a turistákat, akik az olaszországi sziklás liguriai partvidék Cinque Terre Nemzeti Parkjának veszélyes ösvényein strandpapucsban járkálnak. Aki nem a megfelelő cipőben lép az öt települést magába foglaló Cinque Terre területére, 50-2500 eurós (16 000-790 000 forint) büntetéssel számolhat. Az intézkedésre azért volt szükség, hogy elkerüljék az útviszonyoknak nem megfelelő lábbelik miatti baleseteket. Gyakori, hogy a megsérült turistákat költséges mentőakcióval, helikopterrel kell a nemzeti park területéről kimenteni. Tartomány:Liguria
Cím:Manarola
GPS: 44° 6′ 41.61384″, 9° 44′ 2.01732″
Honlap: http://www.cinqueterre.it/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

 • Egyszerű használat
 • Megmutatja, mi van a közelben
 • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward