» Olaszország

» Olaszország » Veneto » Velence

Velencei Építészei Biennále

2025. május 24.

Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A 19. Velencei Építészei Biennále időpontja: 2025. május 24. - november 23.


 

2025-ben Pintér Márton mutatkozhat be a magyar pavilonban

A Ludwig Múzeum kurátori pályázatának nyertese Pintér Márton építész lett, aki Nincs itt semmi látnivaló című kiállításával mutatkozhat be a 2025-ös Velencei Nemzetközi Építészeti Biennále magyar pavilonjában.

A magyar kiállítás 12 hazai pályaelhagyó építész szakmán kívüli sikerprojektjét fogja bemutatni, és egyben esettanulmányként használni egy átfogó szakmai helyzetjelentés elkészítése céljából. A sikertörténetek és a helyzetjelentések együttes bemutatása egyszerre nyújt szubjektív és tényszerű képet az építészet globális állapotáról.

A tervezett kiállítás a Biennále főkurátora, Carlo Ratti kiáltványára reflektál, aki szerint "ahhoz, hogy szembenézhessünk a lángoló világgal, az építészetnek a körülöttünk lévő összes intelligenciát mozgósítania kell".

A legutóbb egy nemzetközi szinten jegyzett magyar építészeti teljesítmény, az új Néprajzi Múzeum állt a Magyar Pavilon kiállítása fókuszában. A Ludwig Múzeum 2025-ös kiállításának merészen szubjektív, ugyanakkor kutatással megalapozott fiatal generációs nézőpontja joggal számíthat a nemzetközi szakmai közönség figyelmére.

Pintér Márton kritikai alapállása szerint a Velencei Nemzetközi Építészeti Biennále "építészeti Ki mit tud szellemében legyártott elitista tartalma a gyakorlatban alkalmazhatatlan".

"Az építészet mára elveszítette meghatározó filozófiai, társadalmi és kulturális szerepét, csupán a folyamatosan változó piaci igényeket képes kiszolgálni. Ez a tendencia az irányadó elvek elkopásával, az építészet alkotóerejének elvesztésével és piaci igényekre szabott, egysíkúan tömegképzett épített környezettel jár".

A Magyar Pavilon a szakmán kívüli sikertörténetek bemutatásával nyújt perspektívát a komplex építészeti tudás alternatív alkalmazására, egyúttal globális viszonylatban is diagnosztizálja a szakma nívóvesztésének legfőbb okait.

A Nincs itt semmi látnivaló, amely egy valaha volt rangos, mára elhagyatott építészirodába invitálja a látogatót, "archiválja a nívós múltat, ünnepli az építészeti tudás migrálását, kritizálja a jelenlegi normákat és cselekvésre szólítja fel az új generációt".

A kiállítás kurátora Pintér Márton egyetemi oktató, építész, aki a 2014-es Velencei Építészeti Biennále egyik fő kiállításának, a Monditalia építész-kutató csapatának tagja volt. Idén védi meg doktori disszertációját a Breuer Marcell Doktori Iskolában. A kutatócsapat tagjai: Böröndy Júlia, Graf András és Manhertz Ingrid - áll a közleményben.

A 19. Velencei Nemzetközi Építészeti Biennálét 2025. május 24. és november 23. között rendezik meg.Tartomány:Veneto
Település:Venezia
Időpont:2025. május 24.

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward