» Olaszország

» Olaszország » Lazio


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Mintegy 35 millió zarándokot várnak az Örök Városba. A Szent év 2024 karácsonyán kezdődik és 2026. január 6-án ér véget.


A "szent év" különleges jelentőséggel bír a római katolikus egyházban. Általában csak 25 évente kerül rá sor (legutóbb 2016-ot nyilvánították rendkívüli "az irgalmasság szentévének"). Ferenc pápa reméli, hogy az év, amelynek mottója "A remény zarándokai", több lesz, mint egy vallási esemény. Célja az is, hogy etikai, erkölcsi, társadalmi és kulturális újjászületést hirdessen, és a társadalmat a nagyobb igazságosság és szolidaritás felé ösztönözze.

 

A hívők számára három dolog tartozik a szentévhez legalább annyira, mint a közmondásos "Ámen az imában": a római zarándoklat, az engedmények és a "Szent Kapu" megnyitása. Erre a Szent Péter-bazilikában kerül sor 2024 szentestéjén Ferenc pápa által. A kapu csak egy szent évben nyílik meg. A Szent Péter-bazilikán kívül három másik római bazilikának van szent kapuja: a Lateráni Szent János-bazilikának, a Santa Maria Maggiore-bazilikának és a Falakon kívüli Szent Pál-bazilikának - a zarándokok általában ezeket is meglátogatják.

A jubileumi évet először VIII. Bonifác pápa hirdette meg 1300-ban, a 25 éves ritmus 1470 óta létezik. Egy 1400-ból származó dokumentum szerint "Aki háromszor áthalad ezen a kapun, annak bűneit eltörlik", ezért a Szent Kapu meglátogatása a zarándoklat fontos része.

A négy Szent Kaput a jubileumi év elején és végén az illetékes püspök nyitja ki és zárja be. A mindenkori zárt "Porta Santa"-t három kalapácsütéssel megkopogtatják, majd kinyitják. A zarándokok a jubileumi év alatt ezeken a kapukon keresztül haladnak át, énekelve és imádkozva bűneik bocsánatáért.Tartomány:Lazio
Település:Roma
GPS: 41° 53′ 35.95308″, 12° 28′ 58.55556″
Időpont:2024. december 24.

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward