Olaszország
» Olaszország

» Olaszország » Friuli-Venezia-Giulia » Adriai tengerpart


Értékeld Te is:

Grado, L'Isola del Sole, a Nap szigete. Észak-Olaszország keleti csücskében, az Adriai lagúna közepén, több kisebb szigeten fekszik. A gyerekek örömére a víz mindig tiszta és lassan mélyülő.

Gradót egy keskeny földsáv köt össze a szárazfölddel valójában egy sziget mely történelemi belvárosa köré simul. Gradóban nyaralni olyan, mintha a Habsburg arisztokrácia kiváltságaival rendelkeznénk, akik már az 1800-as évek eljétől a tengeri termálkúrák miatt látogattak ide. Ferenc József császár rendeletével 1892-ben minősítette Gradót fürdőhelynek. A sziget turisztikai fénykorát Monarchiában 1910-től élte, annak köszönhetően, hogy elkészült a vasútvonal leágazása Cervignanótól Belvedere-Grado állomásig, ahonnan gőzhajók, köztük a Piroschka, 25 perc alatt szállították a szigethez a turistákat.

Napjainkban viszont két hosszú autóshíd is összeköti az "arany szigetének" is nevezett Gradót a szárazfölddel, az egyik Aquileia, a másik Monfalcone-Trieszt felől.

A több kilométer hosszú homokos strand mellett vonzerőt jelent a román kori alapokra épült városka templomaival, régi épületeivel. A történelmi városmagban hangulatos utcácskák, éttermek várják az utazót.

STRANDOK

La Spiaggia Principale, főstrand: Cittá Giardino városrésztől az "al Bosco" strandig terül el. Mellette található a Parco Termale Acquatico. A strand területén: játszóterek, baba-mama szobák a babaápoláshoz szükséges felszereléssel, melegvízzel, babaételmelegítőkkel. Belépő 2 euró/fő.

La Costa Azzurra, szabad strand

La Spiagga di Grado Pineta

La Spiagga al Bosco. A strand a főstrand és Grado Pineta között terül el, 1 km hosszú. A strand ingyenes.

VÍZIPARK

Parco Termale Acquatico vízipark: a Grado tengerpartján fekvő víziparkban sós vizű medencék, csúszdák, játékok, hidromasszázs és vízesések vannak. (részletek)

KIRÁNDULÁSOK A KÖRNYÉKEN

Gradóból kézenfekvő átlátogatni a kevesebb, mint húsz kilométerre lévő Aquileiába, amelyet az UNESCO az emberiség kulturális és archeológiai öröksége részének nyilvánított. Aquileia a római birodalom egyik legfontosabb kikötője és egyik legnagyobb városa volt. A megannyi régészeti emlék, múzeum bizonyítja az egykori nagyváros (i. e. II. századtól az V. századig) gazdagságát. Aquileia fő nevezetességét a XIV. században befejezett bazilika rejti. Itt látható, az egykori ókeresztény templom Olaszországban is egyedülálló méretű mozaikegyüttese. A várost 452-ben Attila hunjai rabolták ki, s rombolták le. Egy, a lováról hátrafelé nyilazó, magyar harcost a bazilika altemplomában rajz örökíti meg. (részletek)

Cividale, a longobárdok fővárosa a Natisone folyó partján az Ördög hídjának panorámájával. A város leghíresebb látnivalója az ősi longobárd templom. 2011-ben az UNESCO felvette a Világörökségek közé a város longobárd emlékeit. (részletek)

Palmanova. Több mint kétszáz éve mérnöki pontossággal tervezték meg a kilencszögű, helyenként 40 méter vastag városfallal védett települést, amelybe három kapun lehetett (s lehet ma is) csak bejutni s valamennyi utcája a központi térre fut be. Palmanova még a második világháború után is egy ideig megmaradt a kaszárnyák városának, napjainkra azonban már többségben vannak itt is a civilek. (részletek)

Tartomány:Friuli-Venezia-Giulia
Település:Grado
Cím:34073 Grado
GPS: 45° 40′ 42.59032″, 13° 23′ 45.45546″
Honlap: http://www.gradoit.it

Régióválasztó

arrow_upward