Friss információk 2024: utazási, közlekedési hírek, benzinárak és rendkívüli időjárás

2024. augusztus 4.

print MTI/Hetedhétország.hu

Friss információk 2024: utazási, közlekedési hírek, benzinárak és rendkívüli időjárás

Hírösszeállítás a legaktuálisabb utazási információról.





Amalfi-part a Wizz Air téli menetrendjében

Budapest és Salerno között indít járatokat a téli menetrendben a Wizz Air. 2024. október 28-tól hetente három alkalommal repül majd a dél-olaszországi Salernóba a Liszt Ferenc repülőtérről.

A járatok október vége és december vége között hetente háromszor, a hétfői, szerdai és pénteki napokon közlekednek a Nápolyhoz közel fekvő Salerno Costa d’Amalfi repülőterére.

Január elejétől március végéig hetente két alkalommal, csütörtökönként és vasárnaponként üzemelnek a járatok a foglalási rendszerekben jelenleg elérhető menetrend szerint.

Emellett novemberben és decemberben megmarad heti két járat Nápolyba (csütörtök és vasárnap), az év elejétől a téli menetrend végéig pedig hetente háromszor (hétfő, szerda, péntek) repül majd Nápoly fő repterére a légitársaság.

A Wizz Air októbertől négy új járatot indít

A Wizz Air négy új járatot indít az ősszel a budapesti géppark bővítésének köszönhetően: októbertől közvetlenül elérhető lesz repülővel Genova, Girona, Marrákes, decembertől pedig Memmingen.

Gironába október 28-tól hetente három (hétfő, szerda, péntek), Genovába október 29-től szintén heti három (kedd, csütörtök, szombat), Marrákesbe pedig október 29-től hetente két (kedd, szombat) járatot indít a Wizz Air.

A Münchenhez közeli (115 km-re lévő) Memmingen repülőterére december 17-től hetente négy alkalommal (kedd, csütörtök, szombat, vasárnap) repül majd Budapestről a légitársaság.

Emellett a Wizz Air több népszerű útvonalon is növeli járatai gyakoriságát, egyebek mellett Tel-Aviv, Isztambul, Milánó, Berlin, Madrid, Athén és Glasgow irányába bővülnek a járatok.

Folytatódik az Etna kitörése, lezárták Catania repülőterét

Lezárták a szicíliai Catania repülőterét, amelyet hamueső temetett be az Etna vulkán kitörése miatt 2024. július 23-án, kedden.

A belföldi és külföldi repülőjáratokat Palermóba és Trapaniba irányították át. A sziget légi közlekedésében fennakadással kell számolni.

Az aktív vulkánnak számító Etna az éjszaka folyamán hatalmas robajjal tört ki ismét.

Catania repülőtere található a legközelebb, ezért a kráterekből felemelkedő hamufelhő itt szokott lecsapódni.

A pályák és a gépek megtisztítása órákat vesz igénybe, de csak azután lehet elkezdeni, hogy leállt a hamueső.

Az országos geofizikai és vulkanológiai intézet (INGV) kedd reggel magas színű - vörös - készültséget rendelt el, majd narancssárga színűre, vagyis közepes fokozatúra csökkentette.

Utoljára az Etna július közepén, a Stromboli vulkánsziget kitörésével egy időben ébredt fel.

Párizs 2024 - Új napijegyek, bérletek az olimpia és paralimpia idejére

Új rendszer lépett érvénybe mától Párizsban és környékén a tömegközlekedésben: "Párizs 2024"-es bérlettel korlátozás nélkül lehet utazni.

A napijegy 16 euróba kerül, két napra 30, háromra 42, négyre 52, ötre 60, hétre 70 eurót kell fizetni érte. Hatnapos változat nincs, ugyanakkor a hosszabb ideig maradók két hétre szólót is vásárolhatnak 140 euróért az interneten. A bérletek az Ile-de-France régió összes vonalára érvényesek és a paralimpia végéig, szeptember 8-ig vásárolhatók.

A Le Parisien beszámolója szerint az új termékeket elsősorban a turistáknak, illetve az olimpiai eseményekre, versenyekre utazóknak alakították ki, a bérletek az Orly és a Roissy repülőtérre is érvényesek. Ugyanakkor mostantól nem lehet Navigo heti bérletet és napijegyet vásárolni a paralimpia végéig.

A közlekedési díjtételek egyébként emelkednek, a viteldíjak növekedésével azt a célt szeretnék elérni a döntéshozók, hogy meglegyen a fedezet az átlagosan 15 százalékkal növekvő szolgáltatásra, és hogy az olimpiai és paralimpiai játékokkal kapcsolatban ne keletkezzen adósság a tömegközlekedésben

Erdőtűz tombol Horvátországban, Trogir is érintett

Sok más délkelet-európai országhoz hasonlóan Horvátországot is hőhullám sújtja jelenleg.

Horvátországban nem csak a rendkívüli hőség okoz gondot a helyieknek és a nyaralóknak egyaránt. Az erdőtüzek kockázata is sok helyen magas.

Csütörtök este a horvát tűzoltóságnak egy nagyobb erdőtűzhöz kellett vonulnia egy adriai nyaralóhely közelében. Összesen mintegy 70 tűzoltót vetettek be, hogy megakadályozzák a lángok átterjedését az épületekre.

A médiajelentések szerint a tűz csütörtök este tört ki Trogir üdülőhely közelében. A horvátországi nemzeti tűzoltószövetség szerint a tüzek egy szállodakomplexumra és több más épületre is átterjedni fenyegettek.

Egy Donji település közelében lévő kempinget is veszélyeztetnek a lángok. A tüzeket azonban a mentőszolgálatok gyors bevetésének köszönhetően már sikerült megfékezni.

Könnyen előfordulhat, hogy a horvátországi üdülőhelyeket elővigyázatosságból kiürítik, mert a közelben keletkezett tüzet nem lehet megfékezni. Ebben az esetben az érintett régiókban élőknek figyelmeztető szöveges üzenetet kell kapniuk mobiltelefonjukra, rikoltó hangjelzéssel.

Görögországban a hőség miatt bezárnak a régészeti helyszínek

Helyi idő szerint déltől 17 óráig az összes régészeti helyszín zárva tart – közölte a tárca. Az Akropolisz mellett az ókori olimpiai játékok helyszínét, Olümpiát is lezárják az előre jelzett magas, helyenként 43 Celsius-fokot is meghaladó hőség miatt.

A meteorológiai hivatal szakértői arra figyelmeztettek, hogy a hőmérséklet a napon az életveszélyes 60 Celsius-fok fölé is emelkedhet. 

Enyhülés csak a jövő hét végén várható. Krétán és az Égei-tenger szigetein kedvezőbb a helyzet, mint a szárazföldön, a szél hűsítő hatására a hőmérséklet 35 Celsius-fokra mérséklődött – jelentette a hivatal.

A polgári védelmi minisztérium tűzveszélyre figyelmeztetett az ország középső és déli területein. A tűzoltóság szóvivője kiemelte: egy kisebb tűzből is óriási tűzvész keletkezhet a szárazság és az Égei-tenger irányából fújó erős szelek miatt.

Hetek óta áramlik a forró levegő Észak-Afrika felől Európa déli területeire, ahol a hőmérséklet gyakran még az éjszakai órákban sem csökken 30 Celsius-fok alá.

Silvio Berlusconi nevét viseli Milánó legnagyobb repülőtere

A milánói Malpensa nemzetközi légikikötőt hivatalosan is Malpensa-Silvio Berlusconi Nemzetközi Repülőtérre nevezzék át. A repülőtér hivatalos neve mostantól Aeroporto Internazionale Milano Malpensa - Silvio Berlusconi.

Silvio Berlusconi Milánóban született, és évtizedekig volt az AC Milan labdarúgócsapat tulajdonosa.

Új Wizz Air-járat indul Gran Canariára

A téli menetrendben új járattal bővíti budapesti kínálatát a Wizz Air: 2024. október 22-től Gran Canaria szigete is közvetlenül elérhető lesz a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről a légitársasággal.

A járat hetente kétszer (kedd, szombat) repül Gran Canaria, a jegyárak 20 590 forinttól indulnak

Drágább lett a tankolás Szlovéniában és Horvátországban 

Drágább lett a tankolás Szlovéniában és Horvátországban a nyaralási szezon kezdetén. A szabályozott benzinárak kedden emelkedtek, és a következő két hétben is érvényben maradnak.

Szlovéniában kedden emelkedtek az autópályáktól távol eső benzinkutakon érvényes szabályozott üzemanyagárak. A normál benzin literenkénti ára 3,4 centtel, 1,479 euróra emelkedett, a gázolaj ára pedig 5,2 centtel, 1,507 euróra. A kormány által kéthetente meghatározott árak július 15-ig maradnak érvényben - közölte a szlovén energiaügyi minisztérium.

Az emelés még jelentősebb Horvátországban, ahol a szabályozott árak minden benzinkúton érvényesek, nem úgy, mint Szlovéniában. A benzin ára tizenegy centtel, literenként 1,54 euróra emelkedett. A dízel mostantól 1,45 euróba kerül, nyolc centtel többe, mint korábban - közölte a horvát kormány. Az árak a következő két hétben is érvényben maradnak.

Az emelés ellenére Szlovéniában és Horvátországban még mindig olcsóbb a tankolás, mint Ausztriában. Az ÖAMTC szerint Ausztriában a közelmúltban átlagosan 1,63 euróba került egy liter gázolaj vagy benzin.

Ősztől újabb légitársaság indít járatot Párizs és Budapest között

A francia főváros Charles de Gaulle repülőteréről október 27-től heti négy járatot indít az Easyjet Budapestre - egyelőre csak a téli menetrendi időszakban.

Július 1-jétől ismét nyári tarifát vezetnek be horvát autópályákon

A horvát autópályákon ismét bevezetik a nyári tarifát, emiatt tíz százalékkal magasabbak lesznek az autópályadíjak július 1-je és szeptember 30-a között - tájékoztatott a horvát autópályákat kezelő vállalat (HAC). A nyári tarifa nem vonatkozik a nehéz járművekre, autóbuszokra és kamionokra.

A szezonális autópályadíjakat először 2017-ben vezették be, de az elmúlt négy évben először a koronavírus-járvány, majd a gazdasági válság miatt nem alkalmazták. Ez is része volt a kormány polgárokat és a gazdaságot támogató intézkedéscsomagjának.

A HAC közlése szerint a szezonális úthasználati díjak bevezetése egyes járműkategóriák esetében abból adódik, hogy a teljes éves forgalom mintegy 40 százaléka a nyári hónapokra tevődik. Emiatt ebben az időszakban jelentősen megnőnek a karbantartási, biztonsági, felügyeleti és forgalomirányítási költségek.

Továbbra is kedvezményre tehetnek szert azok az autósok, akik rendelkeznek elektronikus ENC-készülékkel, amelynek használata a szezonban 21, a szezonon kívül 33 százalékos engedményre jogosít fel.

A készülékek a fizetőkapuk melletti irodákban megvásárolhatók és készpénzzel is feltölthetők, ára 15 euró. Bármekkora összeg feltölthető rá, ami akár jövőre is felhasználható. A készülékkel elkerülhető a sorban állás is a készpénzes fizetőkapuknál, az ENC feliratú kapunál néhány percen belül tovább lehet haladni.

A dobozt egyszerűen a szélvédőnél kell tartani, a sorompóhoz érve az eszköz sípol, majd nyílik a kapu. A lehajtást az autópályáról regisztrálja a következő ENC feliratú kapu, és leveszi a készülékről az útdíjnak megfelelő összeget, ami a kijelzőn láthatóvá válik, mint ahogy az is, hogy mennyi pénz maradt a készüléken.

A Vueling légitársaság járatokat indít Bilbaóba

A Vueling légitársaság járatokat indít Baszkföld legnagyobb városából, Bilbaóból a magyar fővárosba. Egyelőre csak az év végi ünnepi időszakra hirdettek menetrendet, de a kereslet függvényében akár a következő nyári szezonban is repülhetnek.

A járatok a légitársaság foglalási rendszere szerint december 5-én, 8-án, 21-én, 25-én, 28-án és január 1-jén repülnek az útvonalon, a legolcsóbb retúrjegyek körülbelül 150 eurótól érhetők el.

Napi járatnyitás Brüsszelbe a WIZZ-zel

Június 17-ével kezdődően az ultrafapados légitársaság elindította közvetlen járatait Budapestről a Zaventemben található Brüsszeli repülőtérre. Belgium fővárosának fő repülőterére hétfőtől péntekig repülhetnek a légitársasággal az utasok, emellett a Charleroi repülőtér is elérhető marad kínálatukban.

Az új repülőtér használatba vétele jelentősen megkönnyíti a Brüsszelbe történő utazást, hiszen az utasoknak eddig kizárólag a Brüsszeltől 46 kilométerre található Charleroi repülőtéren keresztül volt lehetőségük eljutni a belga fővárosba. A Brüsszeli repülőtér sokkal közelebb, mindössze 12 kilométerre található a város szívétől.

"mAiGreece" digitális asszisztens alkalmazás segíti a turistákat Görögországban

A Görögországba látogatók ingyenesen letölthetik a "mAiGreece"-t mobiltelefonjukra vagy táblagépükre az App Store vagy a Play Store segítségével. Bejelentkezhetnek Google-, Apple- vagy Facebook-fiókjukkal, és létrehozhatják személyes profiljukat számos kategória, például a kultúra, a természet és a tevékenységek közül választva.

A mAiGreece információkat tartalmaz látnivalókról, múzeumokról, régészeti helyszínekről, kék zászlós strandokról, kórházakról és egészségügyi központokról, rendőrőrsökről, nagykövetségekről és konzulátusokról, valamint a visitgreece.gr oldal tartalmáról.

Rendelkezik egy 112-es vészhívó gombbal is, amely SMS-t küld a Klímaválsággal és Polgári Védelemmel Foglalkozó Minisztérium műveleti központjába a felhasználó földrajzi helyzetével.

A görög kormány által létrehozott applikáció magyar nyelven is elérhető.

Sűrűbben jár a 100E Repülőtéri Expressz 

A nyári repülőtéri forgalom várható növekedése miatt 2024. június 14-től gyakrabban jár napközben a 100E Repülőtéri Expressz a Deák Ferenc tér és a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér között.

Az eddig megszokottnál sűrűbben, hétköznap napközben 7-8 percenként indulnak a buszok a végállomásokról.

Az expressz mindig a repülőtér nagyobb forgalmi irányához igazítva, a nap elején a repülőtér felé, míg késő este a belváros irányába indul gyakrabban.

A 100E Repülőtéri Expressz a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér és a Deák Ferenc tér, Budapest meghatározó közlekedési csomópontja között közlekedik, érintve a Kálvin teret. A buszjárat éjjel-nappal közlekedik.

Nyáron felújítások nehezítik M7-esen a közlekedést

Elkerülhetetlenné vált az útburkolat állagromlása miatt az M7-es felújítása több helyen még a nyáron - közölte a Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő (MKIF) Zrt. 

Tavalyhoz hasonlóan a vakáció idejére nem terveztek munkálatokat Budapest és a Balaton között az autópályán.

A nyári forgalom akadályozásának minimalizálásáért csak azokon a szakaszokon dolgoznak majd, ahol jelenleg is három forgalmi sáv áll a közlekedők rendelkezésére, és ezt is a forgalmi szempontból kevésbé terhelt napokon teszik majd.

A tájékoztatás szerint kedd és péntek között lesznek terelések júniusban és júliusban. A Budapest felé tartó oldalon, Székesfehérvár és az M0-ás autóút közötti szakaszon dolgoznak majd, ahol így is két sávon biztosított lesz a folyamatos haladás. Pihenőhelyen, csomóponti ágon is végeznek felújítást majd.

Az őszi időszakban elkerülhetetlen lesz, hogy a Balaton felé tartó oldalon is folytassák a felújítást - közölte a MKIF.

Az M7-es autópálya Érd és Székesfehérvár közötti szakaszán az aszfaltburkolat átlagéletkora meghaladja a 15 évet. Az utóbbi időben a pálya ezen szakaszának állapota több helyen is gyorsan romlott. Ezért ezen az 54 kilométeres autópálya-szakaszon a nyári időszakban, legalább 8 kilométer sávhosszban cserélik ki a tönkrement burkolatot.

Az M7-es nyári felújítása is része Magyarország legnagyobb gyorsforgalmiút-felújításának. Ennek során a 2023 és 2025 közötti három évben az MKIF Zrt. által üzemeltetésre, felújításra átvett 1237 kilométerből 538 kilométer út újul meg - olvasható a közleményben.

Szlovénia meghosszabbította a határellenőrzést a horvát és a magyar határon

Szlovénia további hat hónappal, 2024. december 21-ig meghosszabbította a határellenőrzést a horvát és a magyar határon - jelentette be szerdán Bostjan Poklukar belügyminiszter.

Az utóbbi időben új fenyegetések jelentek meg, amelyek komoly hatással vannak a közrendre és a közbiztonságra mind Szlovéniában, mind az Európai Unióban - mondta a miniszter, hozzátéve, hogy "ezek a közel-keleti konfliktusból, valamint az Irán és Izrael közötti feszültség eszkalálódásából erednek".

Megjegyezte, hogy a közel-keleti biztonsági helyzet csak rosszabb lett az utóbbi időben, és figyelmeztetett az ukrajnai háborúval kapcsolatos biztonsági kockázatokra is. Szlovénia az elmúlt hónapokban több kibertámadás célpontja volt - tette hozzá.

A miniszter rámutatott továbbá a németországi labdarúgó Európa-bajnoksággal, a közelgő párizsi olimpiai játékokkal és az illegális migrációval kapcsolatos lehetséges biztonsági kockázatokra.

Megismételte korábbi nyilatkozatát, miszerint Szlovénia készen áll arra, hogy közös határőrizetet indítson a horvát és az olasz rendőrökkel, a vegyes járőrök pedig alternatívái lehetnek az ideiglenes belső schengeni határellenőrzésnek.

A miniszter kiemelte: a határellenőrzést továbbra is úgy fogják végezni, hogy ne legyenek negatív hatással az utazókra, a gazdaságra és a határ menti lakosságra.

Szlovénia tavaly október 21-én, azt követően állította vissza az ideiglenes határellenőrzést, hogy Róma ugyanilyen intézkedést jelentett be a saját szlovén határszakaszán. Ezeket a két ország azóta többször meghosszabbította. A mostani hosszabbításról még májusban tájékoztatott a szlovén belügyminiszter, és azt is közölte, hogy a döntésről tájékoztatta horvát és magyar kollégáját, valamint az Európai Bizottságot is.

Indul az Intercity Splitbe

2022-ben a Lonley Planet Európa 10 legszebb vonatútja közé választott Adria InterCityt.

Elindult Budapestről Splitbe az idei első Adria InterCity. Augusztus második feléig szinte mindegyik Adria InterCitynek magas a kihasználtsága. A fekvőhelyes kocsik 85-90, a hálókocsiknál 70 százalék körüli a jelenlegi foglaltság - jelentette be a MÁV-Start.

Az elővételi jegyértékesítés tavaszi indulása óta 8300 jegyet vásároltak az utasok, ami a tavalyi 14 ezer jegy több mint felét teszi ki. Azoknak, akik a szeptember 30-ig közlekedő járattal jutnának el a horvát tengerpartra, leginkább az augusztus 20. utáni indulási napokat érdemes megcélozniuk.

Az Adria IC a Keleti pályaudvarról 18:45-kor indul, a Balaton déli partján haladva éri el az országhatárt, majd a Dinári-hegységben a tengerszint felett 900 méter magasan fekvő hágók leküzdése után ereszkedik le a tengerpartra, és 9:49-kor érkezik Split központjába az óváros és a kikötő közvetlen szomszédságába. Budapesten (Keleti pályaudvar és Budapest-Kelenföld) kívül Székesfehérváron, Siófokon, Fonyódon, Balatonszentgyörgyön, Nagykanizsán és Gyékényesen is fel lehet szállni, illetve hazafelé le lehet szállni.

A vonat visszafelé Splitből 17:54-kor indul, Budapestre másnap 9:35-re érkezik.

A hálókocsiban utazók többféle reggeli menü közül választhatnak, melyet az étkezőkocsiban is elfogyaszthatnak. A kocsik utaskísérőitől a teljes út során ételek és italok vásárolhatók. Az étkezőkocsiban forinttal, euróval, bankkártyával, valamint Magyarország területén valamennyi SZÉP-kártyával is lehet fizetni.

Az Adria InterCity hálókocsijában utazó utasok a Keleti pályaudvaron igénybe vehetik a Prémium várót is, ahol díjmentesen fogyaszthatnak harapnivalókat és szendvicseket, üdítőitalokat, valamint a vonat közlekedési ideje alatt idén is kapható lesz a népszerű Adria-koktél is.

Olaszország ismét meghosszabbítja az ellenőrzést a szlovén határon

Olaszország további hat hónappal meghosszabbítja az ellenőrzést a szlovén határon - közölte a római belügyminisztérium.

Róma fenntartja a határellenőrzést, amelyet 2024. június 18-től újabb hat hónappal hosszabbít meg.

A két ország közötti határ ellenőrzését 2023. október 21-jén vezették be.

Az olasz hatóságok legutolsó, márciusban közölt adatai szerint az olasz-szlovén határellenőrzés során több mint ötvenezer embert azonosítottak, és számos gépjárművet foglaltak le, mivel emberek vagy tiltott árú csempészésére használták őket. Kilencven embert vettek őrizetbe, közülük ötvennel szemben embercsempészés miatt indult eljárás. További több mint 350 emberrel szemben más bűncselekmény miatt emeltek vádat, például kábítószer- vagy fegyverkereskedelem, valamint dohánycsempészés miatt.

Több traffipax lesz Bécsben

Bécs városa és a tartományi rendőr-igazgatóság kibővíti a gyorshajtók elleni küzdelmet. A következő években 40 új térfigyelő kamerát és 20 radardobozt szereznek be, amelyek költsége eléri a hárommillió eurót. 

Ez elsősorban az önkormányzati úthálózat, különösen az „A“- kategóriás városi főutak ellenőrzésére szolgál. Bécs városa szerint a Belügyminisztérium, amely a sebességmérő kamerák többségéért felelős, elsősorban a országutak ellenőrzésére összpontosít. Az új radaros dobozokat ezért főként a város népszerű gyorshajtási útvonalain állítanák fel.

Bécs városának tájékoztatása szerint ide tartozik a többi között a Triester Straße és a Gürtel, a Grinzinger Straße, a Höhenstraße és a Himmelstraße, vagy a Kahlenberg és a Heiligenstädter Straße parkolóhoz vezető bekötőutak, valamint a Ring, ahol gyakran tartanak spontán „utcai versenyeket“.

Adót kell fizetniük a Madeirára utazó turistáknak

2024 második felétől a Madeira-szigetekre utazóknak éjszakánként 2 eurós adót kell fizetniük.

13 év felett vendégenként és éjszakánként 2 eurót kell majd fizetni, legfeljebb hét éjszakára.

A befolyt összeget a környezeti fenntarthatóságra, a turizmus népszerűsítésére, illetve a zöldterületek megőrzésére és hasznosítására fordíthatják az önkormányzatok.

Februártól csak euróval lehet fizetni Koszovóban

Kizárólag euróval lehet fizetni 2024. február elsejétől Koszovóban, minden más pénznem csak külföldi tranzakciókhoz használható - közölte a koszovói központi bank.

Bulgária és Románia márciusban csatlakozik a schengeni övezethez

Bulgária és Románia márciusban csatlakozik a határok nélküli európai térséghez, a schengeni övezethez.

2024. március 31-én megszűnik a légi és tengeri határellenőrzés Románia, Bulgária és a schengeni térséghez tartozó tagállamok között, míg a szárazföldi ellenőrzések megszüntetéséről egy későbbi időpontban születik döntés.

Velence betiltja a 25 főnél nagyobb turistacsoportokat

A tömegturizmus negatív hatásai elleni küzdelemben Velence városa betiltja a 25 főnél nagyobb, idegenvezetők által kísért turistacsoportokat. Az intézkedés a városközpontot, valamint Murano, Burano és Torcello szigeteit érinti. A hangosbeszélők a jövőben tilosak lesznek a városnéző túrákon. Emellett fellépnek az engedély nélküli idegenvezetők ellen is. 

Az intézkedések 2024. június 1-jén lépnek hatályba.

Varsó központjából kitiltják a régebbi gyártmányú autókat

"Tiszta közlekedésű övezetetté" nyilvánítják júliustól Varsó szélesebb központját, a lengyel fővárosi tanács által csütörtökön megszavazott határozat értelmében a zónából akkortól kitiltják a régebbi gyártmányú autókat.

A Varsó-Belváros kerületbe, valamint a vele szomszédos negyedekbe 2024. július 1-től nem hajthatnak be a 18 évesnél régebbi dízelüzemű, valamint 27 évesnél régebbi benzinüzemű kocsik.

Az intézkedés 2028 elejéig nem vonatkozik az övezet azon lakosaira, akik Varsóban adóznak. Azt követően már ők sem hajthatnak be régi gyártmányú autókkal, ez esetben 13 évesnél régebbi dízelüzemű, valamint 22 évnél régebbi benzinüzemű kocsikról lesz szó.

Felmentik a tilalom alól bizonyos feltételek mellett a 70 évesnél idősebb járműtulajdonosokat. Kivételt képeznek továbbá a rendvédelmi és hatósági járművek (mentők, rendőrség, tűzoltók, határőrség), beengedik a városközpontba például a fogyatékossággal élőket szállító régi gyártmányú kocsikat és iskolai buszokat is.

Óránkénti 30 kilométerre csökkentik Amszterdamban a legnagyobb megengedett sebességet

Amszterdam legtöbb útján péntektől szigorítják a sebességkorlátozást, a megengedett legnagyobb sebességet óránként 30 kilométerre csökkentik - jelentette az NL Times című angol nyelvű holland hírportál.

A sebességkorlátozás minden mellékutat és egyes főutakat is érint, a város útjainak mintegy 80 százalékára terjed ki.

A tájékoztatás szerint a sebességkorlátozás minden járműre vonatkozik úgy az autóutakon, mint a kerékpárutakon, és vonatkozik a robogókra, az elektromos kerékpárokra, a helyi tömegközlekedést ellátó buszokra és a taxikra is. Egyes kiemelt sávokban, mint például a buszsávok, a buszok és taxik továbbra is legfeljebb 50 kilométeres óránkénti sebességgel haladhatnak. Az ötven kilométeres sebességkorlátozás a város főbb útjain továbbra is megengedett lesz.

A beszámoló szerint a városvezetés 2022 decemberében döntött a sebességkorlátozásról, a vonatkozó táblákat októberben helyezték ki, rajtuk matrica jelezte a december 8-i érvényességet. A járművezetőket útburkolati jelek is segítik az új rendelet betartásában, amit új sebeségmérő kamerák ellenőriznek.

Az önkormányzat szerint a sebességkorlátozás 20-30 százalékkal fogja csökkenteni a súlyos balesetek számát, valamint hozzájárul a zajszennyezés mellett a károsanyagkibocsátás csökkentéséhez is.

A belga főváros, Brüsszel 2019-től fokozatosan vezetett be 30 kilométeres óránkénti sebességkorlátozást a mellékutakon, a főbb utakon megengedett legnagyobb sebességet pedig a korábbi 70-ről óránként 50 kilométerre korlátozták.

Jelentősen megdrágul egy angliai utazás

A brit kormány korábbi ígérete szerint 2024 végéig mindenki számára megszüntetik a vízummentességet, így a magyarok számára is. Ekkor még arról beszéltek, hogy az úgynevezett látogatási belépési engedélyt néhány euróba fog kerülni, most azonban úgy tűnik, ez mégsem így lesz.

A Euronews jelentése szerint a brit kormány bejelentette, október 4-től az összes vízum ára emelkedik, köztük

  • a hat hónapnál rövidebb időre szóló látogatói vízum ára 18 euróval 133 euróra, azaz mintegy 50 ezer forintra,

De nő a két-, öt-, és tízéves látogatási vízum díja is. Az átszállást biztosító tranzitvízumok díja várhatóan nem változik.

Az egészségügyi bevándorlási illeték – az Egyesült Királyság államilag finanszírozott Nemzeti Egészségügyi Szolgálata számára fizetett díj – várhatóan szintén emelkedni fog. A belügyminisztérium szerint azonban ezt a változást csak később, ősszel vezetik be.

Portugália is bevezette a kedvezményes vonatbérletet 

Németország után Portugália is bevezette a saját, 49 eurós nemzeti vasúti bérletét, amely lehetővé teszi az utasok számára az összes regionális vasútvonal használatát, néhány kivétellel.

Augusztus 1-jétől a Comboios de Portugal (CP) nemzeti vasúttársaság bevezette a 49 eurós bérletet, amely a legtöbb regionális vonatra korlátlanul érvényes. A bérlet azonban nem vehető igénybe buszokon, az Intercity és a városi vonatokon, mint például az Alda Penadular, az Inercidades, az Interregional és az Internacional járatai Portóban és Lisszabonban. A bérlet emellett nem érvényes az ország egyes területein, Alentejo Litoral és Coimra környékén sem.

A bérlet megszerzéséhez szükség van CP-ügyfélkártyára, amelyet személyazonosító okmány felmutatásával lehet igényelni a CP-jegyirodákban.

Az adott hónapra érvényes bérletet szintén a jegypénztárakban lehet megvásárolni, az előző hónap 21. napjától a tárgyhónap 20. napjáig, illetve vissza is lehet váltani őket.

Emelik az idegenforgalmi adót Rómában

A 2014 óta változatlan idegenforgalmi adó emeléséről határozott Róma városának képviselő-testülete.

Agrárturisztikai létesítményekben 4 helyett 6 eurót, a kétcsillagos szállodákban 5, az egycsillagosokban 4 eurót kérnek majd a vendégektől naponta.

A nyaralóházakban, panziókban és vendégházakban jelentős, 71-100 százalékos emelésről döntöttek.

A kempingekben és az üdülőkben 2-ről 3 euróra nő az adó összege. A szállókban, hegyi kunyhókban és menedékházakban viszont a jövőben is az eddigi 3,5 eurót kell fizetni.

Sokba kerülhet a gyorshajtás külföldön

A kedvelt nyaralóhelyeken a gyorshajtás autóval vagy motorkerékpárral magasabb bírságokat vonhat maga után, aki figyelmetlen az utakon, annak nagyon mélyen kell a zsebébe nyúlnia.

A gyorshajtásért járó büntetési összegek országonként változnak. 20 km/h-s sebességtúllépésért Svájcban legalább 180 eurót kell fizetni – itt a legdrágább a bírság. A kedvelt turistacélpontok közül Olaszországban 175 euróba, Görögországban pedig 100 euróba kerül a 20 km/h-s gyorshajtás, a legolcsóbban pedig Szlovákiában úszhatják meg a száguldozó autósok, ahol 35 eurónál kezdődik a bírság összege. Magyarország a 80 eurós bírságával a középmezőnyben található.

A súlyosabb, 50 km/h-s sebességtúllépésnél még nagyobbak a különbségek. Míg Magyarországon 160 euró a minimális bírság, a szomszédos Szlovéniában 1200 eurót. A kedvelt turistacélpontnak számító Horvátországban pedig akár 2650 eurót is elkérhet a rendőr a gyorshajtásért. Svájcban a bírság a gyorshajtó jövedelemétől függ, és napi 60 eurónál kezdődik.

Az ittas vezetés is drasztikus következményekkel járhat. Spanyolországban 1,2 ezrelékes alkoholszint három hónap börtönt jelent, Olaszországban pedig az ittas vezető saját autóját el is kobozhatja a rendőrség.

Fontos tudnivaló, hogy a szabálysértések és a parkolótartozásokat a hatóságok külföldön is behajthatják, a legjobb tehát, ha a helyszínen, vagy hazatérve mihamarabb rendezzük tartozásunkat.

Párizsban a parkolási díjat a gépjárművek mérete alapján határozzák meg

Párizsban 2024. január 1-től a köztéri parkolási díjat a gépjárművek mérete alapján határozzák meg, erről döntött a francia főváros közgyűlése.

A Zöldek javaslata alapján megszavazott új szabályozás értelmében a városi terepjáró tulajdonosainak jövőre drágább lesz Párizs utcáin parkolni.

A progresszív tarifát a közép-franciaországi Lyonban már bevezetett új parkolási díjszabályozás ihlette.

A fokozatosság elvét több kritérium alapján határozzák majd meg Párizsban, a gépjármű súlya és mérete mellett a parkolási idő vagy a motor típusa is befolyásoló tényező lesz. A nagycsaládosok és a szerényebb jövedelműek ugyanakkor mentességet élveznek majd a drágább tarifák alól.

A progresszív parkolási díjszabás bevezetésével a fővárosi önkormányzat egyértelműen a városi terepjárókat célozza, miután a számuk folyamatosan nő Párizsban. Hivatalos adatok szerint 2019-ban a francia rendszámú városi terepjárók tulajdonosának 46 százaléka párizsi lakos volt.

David Belliard, Párizsnak a közterületek átalakításáért felelős alpolgármestere szerint a terepjárók Párizsban megnehezítik a város alkalmazkodását az éghajlatváltozáshoz.

"Nincs földút, nincs hegyi út. A terepjárók határozottan feleslegesek Párizsban. Sőt, veszélyesek, sok helyet foglalnak és túl sok erőforrást igényel az előállításuk. Lyonhoz hasonlóan azon dolgozunk, hogy drágábbá tegyük a parkolásukat" - írta a városvezető a Twitteren.

Az intézkedéssel a városvezetés szerint hatékonyan lehet korlátozni a leginkább légszennyező járművek használatát Párizsban. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) 2019-ben közzétett jelentése szerint a terepjárók a második helyen állnak a széndioxid-kibocsátás 2010 óta tartó növekedéséért világszinten felelősök sorában.

Lengyelországban ingyenes lett az autópályák használata

Jóváhagyta a lengyel szenátus is azt a törvényt, amely értelmében júliustól díjmentessé teszik az állami autópályák használatát Lengyelországban.

Amennyiben a lengyel elnök aláírja a törvényt, az Országos Közúti és Autópálya Főigazgatóság által felügyelt szakaszokon az autópályadíjakat július 1-jével szüntetik meg a 3,5 tonnánál kisebb tömegű járművek, vagyis a személyautók és motorkerékpárok számára.

Az említett szakaszok a Lengyelország nyugati és keleti határát összekötő A2-es és A4-es autópályán a Konin és Stryków közötti mintegy 100 kilométeres, illetve Wroclaw és Sosnica közötti 164 kilométeres útszakasz. A lengyelországi sztrádák együttes hossza 4900 kilométer, ezen belül az autópályák mintegy 1800 kilométert, a gyorsforgalmi utak pedig 3100 kilométert tesznek ki.

Ami az összesen 465 kilométer hosszú koncessziós szakaszokat illeti, ott korábbi bejelentések szerint a díjmentességről a kormány egy éven belül szeretne megegyezésre jutni a magántulajdonosokkal, és módosítani a vonatkozó törvényeken. Az említett koncessziós szakaszok szintén az A2-es és az A4-es, valamint az északról délre haladó A1-es autópályán találhatók.

A megszavazott törvény értelmében betiltják továbbá a 3,5 tonnánál nagyobb tömegű járművek sofőrjeinek, hogy előzzenek az autópályák, illetve gyorsforgalmi utak azon szakaszain, amelyeknek adott irányban csak két sávja van. Kivételt képez az olyan járművek megelőzése, amelyek a megengedettnél "jelentősen alacsonyabb" sebességgel haladnak.

Horvátországban életbe lép a részleges boltzár

Horvátországban életbe lép a részleges boltzár július 1-jével, a legtöbb üzlet - néhány kivételtől eltekintve - évente legfeljebb 16 vasárnapon lehet nyitva.

A kereskedők maguk dönthetik el egyéni igényeik, a szezonalitás, a mikrolokáció és egyéb releváns tényezők alapján, hogy melyik 16 vasárnapon tartanak nyitva az évben.

A munkarendet hétfőtől szombatig a munkáltató határozza meg, a munkaidő nem lehet több 90 óránál. Vasárnapi nyitva tartás esetén ez legfeljebb 105 óra lehet. A zárva tartás az ünnepnapokra is vonatkozik.

A folyó év végéig összesen 27 vasárnap van még hátra, így az idén gyakrabban lesznek nyitva az üzletek, mint jövőre, ami elég időt ad a horvát állampolgároknak az alkalmazkodásra - írták a helyi lapok.

Az üzletek többsége már elkészítette a beosztását, és jelezte azt a vásárlóknak. A turisztikai térségekben a nyári szezonban többnyire teljes egészében nyitva lesznek a boltok és a bevásárlóközpontok, míg a kontinensen a tanévkezdés és az év végi ünnepek előtti vasárnapokon lehet majd csak vásárolni.

A jogszabály a kivételek között említi a benzinkutakat, valamint a kórházak, szállodák, kulturális és vallási intézmények, nemzeti parkok, repülőterek, busz- és vasútállomások területén működő üzleteket, továbbá a vásárokat és a piacokat. A trafikok vasárnap és ünnepnapokon 7-től 13 óráig lehetnek nyitva.

Korlátlanul vonatozhatunk Csehországban egyetlen jeggyel 

Csehország új vonatjegyet vezetett be, amely lehetővé teszi az utazók számára, hogy ezen a nyáron beutazzák az országot anélkül, hogy újabb jegyet kellene váltaniuk.

A VisitCzechia cseh turisztikai oldal tájékoztatása szerint a vonatjegyet a július 1-jétől augusztus 31-ig tartó utazásokra lehet felhasználni és főleg azokat a turistákat célozza meg, akik aktívan utaznának vonattal Csehországban. Az előzetes jegyértékesítés június 15-én veszi kezdetét.

Az egyhetes bérlet 60 euróba (22 ezer Ft), míg a két hétig érvényes bérlet 85 euróba (31 ezer Ft) fog kerülni. A 18 éves kor alatti gyermekek, 26 év alatti diákok és az idősek számára a jegy kedvezményes áron érhető el, esetükben 30 és 42 eurót (11 és 15 ezer Ft) kell fizetni a bérletekért. 

A bérlettel az érvényesség ideje alatt az utazók korlátlanul utazhatnak bármelyik menetrend szerinti járaton, tetszőleges útvonalon. Fontos megjegyezni azonban, hogy az SC Pendolino járatokon való utazáshoz foglalás szükséges.

Gyors repülőtéri transzfer indult London/Lutonban

A Wizz Air Londonba repülő utasai ezentúl új, környezettudatos reptéri vonatot is igénybe vehetnek, amellyel mindössze négy perc alatt elérhetik a Luton Repülőtérről a városközpontba vezető főbb vasútvonalat.

A Luton Airport Express a repülőtéri terminált és a távolsági vasútvonalat köti össze a Luton Airport Parkway állomáson. Az új vonatjárat tökéletes lehetőséget kínál a Luton Repülőtérre érkezők számára, hogy gyorsabban és könnyebben eljuthassanak végső úti céljukig.

A teljes egészében elektromos Luton Airport Express és a Luton DART vasúti összeköttetése fenntartható utazást kínál London központja és a repülőtér között, és ezáltal még jobb utasélményt biztosít. A Wizz Air Budapest és London-Luton között naponta több járatot is indít. 





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play