» Olaszország

» Olaszország » Campania » Nápoly


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Nápoly több mint ötven szent pártfogását és védelmét élvezi.


Az egész városban szentélyek, freskók, szobrok és ereklyetartók sorakoznak a szent család és a kis Jézus születésének tiszteletére. És bár a nápolyiak szeretik a Madonnát és a gyermeket, a város valójában több mint ötven szent pártfogását és védelmét élvezi, akik mind különleges képességekkel és természetfeletti csodákkal rendelkeznek, és az egyházi közbenjárásért versengenek. Ezek a szentek, a paleokeresztény Itália eredeti hatalmasságai, felváltva járnak közben a vakság, az epilepszia, a rosszul sült pizza és a kopaszság gyógyításáért. A legtöbb helybélinek megvan a kedvence a hét napjától, a személyes nehézségektől, a foglalkozástól vagy a csillagok állásától függően. A leggyakrabban felkeresett szentek szinte általános imádatnak örvendenek, és ha bajban vagyunk, minden bizonnyal készen állnak a segítségre. Emellett gyakran egy napra felmentést kapnak a munkából, és különleges finomságokat neveznek el a tiszteletükre.

Szent Gennaro

Szent Gennaro a nápolyi firmamentum szent rocksztárja. Valahol Nápoly és Benevento között született Kr. u. 272-ben, és egyike volt Nápoly eredeti keresztény vértanúinak. Nápoly püspökeként Szent Gennaro sok régi pogányt térített meg a kereszténységre, és végül a római hatóságokkal is összeütközésbe került. A hatóságoknak ez nem tetszett, ezért úgy döntöttek, hogy megetetik őt egy falka vadmedvével a Nápoly melletti Pozzuoliban lévő Flaviai amfiteátrumban. Az utolsó pillanatban, a feldühödött helyi keresztények tömegétől tartva a rómaiak jóindulatúan úgy döntöttek, hogy a nápolyi püspököt a Pozzuoli vulkáni kráterében lévő Solfatarában lefejezik. Senki sem tudja pontosan, hogy mi történt San Gennaro testével közvetlenül a lefejezés után, de a legenda szerint a helyi hívek a halála idején összegyűjtötték a véréből készült fiolákat.

Több mint 1000 évvel Gennaro halála után, 1389-ben Nápolyban bukkantak fel ezek a véres fiolák, és a mai napig évente háromszor spontán cseppfolyósodik Szent Gennaro vére, amelyet a nápolyi dómban egy nehéz barokk üvegcsében tárolnak. A cseppfolyósodás Gennaro szent napján, szeptember 19-én, majd december 16-án, végül pedig május első vasárnapján történik. A cseppfolyósítás nem nevetséges a nápolyiak számára. San Gennaro leszármazottai több ezer hívővel együtt összegyűlnek a Dómnál, hogy várják a cseppfolyósításról szóló híreket. Egy püspök tartja a fiolát és bámulja azt. A hívek imádkoznak és imádkoznak, könyörögve San Gennaróhoz, hogy járjon közben és idézze meg a cseppfolyósítást. Amikor a vér cseppfolyósodik, a püspök hivatalos bejelentést tesz, amelyet a helyi televízió, a rádió és most már a Facebook és az Instagram is közvetít. Ünneplésképpen a nápolyiak tűzijátékot lőnek ki. Még nyugtalanítóbb az, amikor San Gennaro vére nem cseppfolyósodik. Az elmúlt években a vér elfolyósodásának elmaradása egybeesett földrengésekkel, vulkánkitörésekkel, kolerajárványokkal, világháborúval, és ami még súlyosabb, több elveszített futballmérkőzéssel. Érdekes módon a Vatikán hivatalosan nem ismeri el a San Gennaro vérének csodáját. Próbálja csak meg ezt egy nápolyinak elmondani.

Konstantinápolyi Szent Patrícia

Hogy ne maradjon le, Szent Patrizia, Nápoly valószínűleg második legjobban tisztelt szentje szintén rendelkezik vérrel, amely bizonyos időközönként csodálatosan elfolyik. De az övé nem csak évente háromszor cseppfolyósodik. A vére augusztus 25-én, a szentje napján és minden kedd reggel a Nápoly történelmi központjában található San Greogio Armeno templomban folyik. Patricia egy igazi főnöknő volt. Római császárokkal kapcsolatban álló nemesi családba született, sokan úgy vélik, hogy Nagy Konstantin leszármazottja volt. Korának sok más erős, független nőjéhez hasonlóan ő is apáca lett, hogy megmeneküljön egy elrendezett házasság elől. Miután belépett egy római kolostorba, és lemondott földi javairól, hajóra szállt, hogy Jeruzsálembe zarándokoljon. Hajója szörnyű viharba keveredett a Nápolyi-öbölben, és mint előtte a görög sziréna, Partenope, Szent Patrizia holttestét is partra sodorta a nápolyi Megaride szigetén, ahol Castel del'Ovo található. Évekkel később viaszban őrzött ereklyéi a San Gregorio Armeno templomban kerültek elő.

Egy nap egy Jeruzsálembe tartó lovag imádkozott Szent Patrícia sírjánál. Miután szüntelenül imádkozott, kinyitotta az ereklyetartó urnát, és kivette Szent Patrícia fogát. A fogból vér fröccsent, amely azóta is hetente egyszer folyik. Szent Patríciát, aki szűzen halt meg, az egyedülálló hölgyek védőszentjeként tisztelik. Az élettársat kereső nők Szent Patrizia ereklyéihez gyűlnek, hogy szerelemért és házasságért imádkozzanak. Ha ilyen égi társkereső tanácsot keresel, minden kedden reggel 9:30-kor felkeresheted Szent Patriziát, ahol a Szent Patrícia nővérek megengedik, hogy megcsókold a vérét tartalmazó fiolát.

Szent Antal apát

Az apát Szent Antal, aki nem tévesztendő össze Padovai Szent Antallal, az idősebb és eredeti Szent Antal volt. Ő a pizzakészítők, a tűzoltók és a disznók védőszentje. Szent Antal lemondott vagyonáról, hogy remeteként az Egyiptomi Sivatagot járja a Kr. u. 3. században. Miközben pásztorként a sivatagban kóborolt, Szent Antal gyakran találkozott az ördöggel, aki megkísértette, hogy mondjon le aszketikus életéről. Egy különösen ártalmas alkalommal az ördög megnyitotta a pokol tüzét, és Szent Antal kedvenc disznója a pokolba ugrott. A szent, mivel nem volt hajlandó félni az ördögtől, dacolt a pokol tüzével, és megmentette malacát.

Ma a nápolyiak január 17-én tisztelegnek Szent Antal apát bátorsága előtt, amikor hatalmas máglyákat gyújtanak városszerte, és háztartási hulladékot, régi bútorokat, játékokat és ruhákat dobnak a növekvő lángokba. Ez a rituális megtisztulás a szentnek a pokol lángjain való bátor áthaladását és az ördög felett aratott végső győzelmét szimbolizálja. Talán a legnépszerűbb, hogy Szent Antal a pizzaioli, a pizzakészítők védőszentje. Tekintettel arra, hogy napi munkájukkal a városszerte működő fatüzelésű pizzakemencéket fűtik, a nápolyi pizzakészítőknek van némi rokonságuk az öreg lángszóró Szent Antalhoz. Ha betérünk egy nápolyi pizzériába, szinte biztosan észreveszünk egy kis szentélyt a pizzakemencék felett, amely Szent Antal apát és disznója előtt tiszteleg.Tartomány:Campania
Település:Napoli

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward