» Olaszország

» Olaszország » Campania


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A láva okozta a vesztét Herculaneumnak, amely a Vezúv kitörése után vált lakhatatlanná.

A legenda úgy tartja, hogy Herculaneumot Hercules alapította, miután visszatért az Ibériai-félszigetről. A legvalószínűbbnek azonban az tűnik, hogy a település alapjait az ókori görögök rakták le az i.e. 4. században, majd a szamniszok, később pedig a rómaiak fennhatósága alá került.

Mikor a Vezúv i. sz. 79-ben kitört és lávájával elöntötte a várost, mintegy négyezer római polgár élt a településen.

Mivel a szelek délkeleti irányba fújták a kilövellt vulkáni anyagokat, azok elsősorban Pompeji városát és környékét temették vastag hamuréteg alá. Herculaneum a Vezúv nyugati oldalán helyezkedett el, így a vulkán kitörésének kezdeti fázisa csak kismértékben érintette a várost, a láva pedig megőrizte a várost az utókornak.

A várost egy több méteres lávafolyam borította be, ezért csak a 18. század elején fedezték fel újra. Az ásatások röviddel ezután kezdődtek meg, a régészeti emlékek feltárása még a mai napig tart.

Herculaneum a klasszikus római "rácsozatos" városterv alapján alakult ki, s két utca, a Decumano Massimo és a Decumano Inferiore szeli ketté.

Az Argosz háza a római arisztokrácia megtestesítője, nevét egy falfestmény után kapta, amelyen Argosz Iót, Zeusz kedvenc nimfáját védelmezi. Itt található egy étkezőhelyiség (triclinium), valamint egy oszlopokkal körbevett kert is. A Terme del Foro-nál a férfiak és nők az öltözőből átmehettek a tepidáriumba (meleg levegőjű előtér), onnan a caldariumba (forró vizes fürdőhelyiség), de a frigidariumba (hideg vizes helyiség) már csak a férfiak léphettek be.

A Bicentenárium Háza nevét onnan kapta, hogy csak kétszáz év elteltével sikerült teljes egészében feltárni. A régészek az egyik szobában találtak egy keresztet is, ami arra utal, hogy a Vezúv kitörése előtt keresztények lakhattak a városban.

Herculaneum Virtuális Régészeti Múzeuma a jelenlegi archeológiai terület szomszédságában jött létre, mely három, egyenként 1500 nm-es szinten terül el. Megalkotásakor olyan innovatív technológiákat hívtak segítségül, mint a lézer, virtuális valóság, szkenner, hologram illetve háromdimenziós kivetítők. Az érdeklődőknek lehetőségük nyílik újra átélni az ókori római eseményeket, újjáépíthetik a korabeli mozaikokat, vagy éppen kipróbálhatják a régi arisztokrata villák fürdőit. A város újjáépítése során a Herculaneum pusztulása előtti állapotokat állították vissza. A látogatók útját hangok és beszéd kíséri majd, valamint a különböző hőmérsékleti viszonyokat és illatokat is megtapasztalhatják.

Tartomány:Campania
Cím:Herculaneum
GPS: 40° 48′ 21.9204″, 14° 20′ 50.40528″
Honlap: http://www.pompeiisites.org

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó