» Olaszország

» Olaszország » Campania » Nápoly

Festa del Santo Patrono Nápolyban

2023. szeptember 19.

Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Nápolyban szeptember 19-én van San Gennaro ünnepe.


Ez a nápolyiak számára nagyon különleges nap a város védőszentje iránti népi áhítat robbanásszerű megjelenése, a hagyomány és a spiritualitás lenyűgöző szintézise.

A vérét tartalmazó ampullát a Reliquiumból veszik ki, és minden évben megismétlik a vérfolyósítás csodáját.

Nápolyban lenni ebből az alkalomból egyedülálló élmény, amikor részesei lehetünk az ünnepségek teljes programjának és a nápolyiak őszinte, határtalan lelkesedésének.

Gennaro a 3. század második felében élt, és Benevento püspöke lett. Gennaro Diocletianus üldözései során mártírhalált halt, amikor nem volt hajlandó visszavonni a hitét, és a katolikus hit más képviselőivel együtt halálra ítélték.

A történelmi beszámolók szerint 305. szeptember 19-én Misenumban fejezték le, és már a kezdetektől fogva legendák keringtek róla. Az egyik ilyen legenda szerint, bár arra ítélték, hogy az amfiteátrumban állatok marcangolják szét, a vadállatok meghajoltak a lábai előtt és megszelídültek, így ehelyett lefejezték. Egy másik elterjedt hiedelem szerint a kő, ahová a vére hullott, és amelyet még ma is őriznek Pozzuoliban, mártírhalálának évfordulóján vörösre színeződik.

San Gennaro és ereklyéinek miszticizmusba burkolózó és mély hit által fenntartott kultusza már jóval az 1586-os szentté avatása előtt elkezdődött.

A szent iránti rajongás szorosan kapcsolódik az ereklyéit övező kultuszhoz, amelyeket a nápolyi székesegyház kriptájában őriznek. Itt található egy szentély, amelyben két ampulla található, az egyik üres, a másikban pedig a vér, amelyet a lefejezés napján gyűjtöttek össze a hívők. Ezt a népi hiedelmet az egyház is támogatja. Ha szeptember 19-én elmegy a székesegyházba, hogy részt vegyen az ünnepségeken, ön is szemtanúja lesz a vér elfolyósodásának csodájának, amint a bíboros kezébe veszi és fejjel lefelé fordítja az ampullát, és végül megmutatja a csodát a híveknek.

A rendkívüli esemény évente háromszor ismétlődik meg: május első vasárnapját megelőző szombaton, a szent földi maradványainak Pozzuoliból Nápolyba való áthelyezésére emlékező körmenet végén, szeptember 19-én, a vértanúság évfordulóján, és végül december 16-án. Ez utóbbi dátum a Vezúv 1631-es drámai kitörésére emlékezik; a nápolyiak szerint San Gennaro volt az, aki megvédte a várost a lávától, amely megállt, mielőtt elérte volna a várost.

Szeptember 19-én a székesegyház kora reggel nyit ki, és csak este 9 órakor zár be. Reggel 9 és 10 óra között a bíboros a Kincses kápolnába megy az ampulláért. Az istentisztelet az alvadt vér cseppfolyósításával kezdődik és ér véget, amelyet harangzúgás hirdet. Ha a vér nem folyik szét, az rossz ómen: ez ritka esemény, amely a történelem során csak néhány alkalommal fordult elő. Az ampulla a következő nyolc napban is ki van állítva, és ez idő alatt Nápolyban nyüzsögnek a szentnek szentelt ételeket és ajándékokat árusító bódék, miközben az utcákat fények világítják meg. A koncertek és előadások sora is véget nem ér.

A székesegyház hivatalos neve Santa Maria Assunta-székesegyház. A szeptember 19-i ünnepségeket semmiképpen sem szabad kihagyni, de néhány nappal korábban is meglátogathatja a templomot, hogy nyugodtan megcsodálhassa: ez egy építészeti remekmű, amelyben különböző stílusok fedik egymást, a 14. századi gótikától a 19. századi jellegzetességekig.
Ha már bent van, tiszteleghet a főoltáron álló San Gennaro mellszobor előtt. A nápolyiak szeretettel "sárga arcúnak" hívják, mert aranyszínű arca van. Hozzá fordulnak, hogy alamizsnát és védelmet kérjenek a szerencsétlenségektől, mindenekelőtt a Vezúv kitöréseitől és a földrengésektől. Ha akarod, te is kifejezheted szükségedet, vágyadat, aggodalmadat: a szent hívei biztosak benne, hogy meghallgat téged. Ezután lemehetünk a monumentális Cappella del Succorpóba, ahol a szent ereklyéit őrzik.

Ne felejtse el meglátogatni a San Gennaro kincsének múzeumát, amely közvetlenül a székesegyház mellett található. El fog ámulni az arany- és ezüsttárgyak, áldozati ajándékok, festmények és ékszerek becses értékein. Keresse a San Gennaro nyakláncot, amely felbecsülhetetlen értékű gyémántokkal, rubinokkal és smaragdokkal csillog.

Ne hagyja ki a citromos és fahéjas kekszeket, amelyek jellemzőek erre az ünnepre, de mindenképpen látogasson el a helyi történelmi cukrászdákba is, mivel mindegyikük minden évben új terméket talál ki a szent tiszteletére: San Gennaro kalapja vagy a Vezúv formájú sfogliatelle-t, finom krémekkel töltve.

Figyelje a 15 méteres, hatalmas, San Gennarót ábrázoló falfestményt, amelyet a tehetséges utcai művész, Jorit készített. Ez egy épület homlokzatán található a Forcella negyedben, a San Giorgio Maggiore-templom mellett és a katedrális közelében.Tartomány:Campania
Település:Napoli
GPS: 40° 51′ 6.38856″, 14° 16′ 5.24784″
Időpont:2023. szeptember 19.

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward