» Olaszország

» Olaszország » Campania » Nápoly


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Sansevero-kápolna Nápolyban néhány igazán furcsa és ijesztő tárgyat rejt. Az UNESCO Világörökség része.


A Nápoly óvárosában található templom építése 1590-re tehető, mikor a Sansevero hercegek saját kápolnát építtetettek a palotájukhoz közel. Végső formáját Raimondo di Sangro hercegnek (1710-1771) köszönheti.

A herceg a nápolyi szabadkőműves páholy feje volt, egy igazi reneszánsz ember, aki vonzódott a tudományhoz, az alkímiához, a misztikumhoz, több nyelven beszélt, köztük arabul és héberül.

A kápolna három sajátos szoborral büszkélkedik. Ezek a késő barokk túldíszítés példái. A Fátyolozott igazság (más nevén szerénység vagy erkölcsösség) Antonio Corradini 1750-ben elkészült műve, Raimondo di Sangro édesanyjának, Cecilia Gaetani d'Aragona hercegnőnek a síremléke. A Krisztus a lepel alatt (más néven 'Cristo Velato', Fátyolozott Krisztus) hasonló az előbbi szoborhoz, 1753-ban alkotta Giuseppe Sanmartino. A harmadik szobor a Szabadulás a megtévesztettségből a genovai Francesco Queirolo műve, és Raimondo apjának sírját díszíti.

A kápolna múzeumában egy igazán bizarr gyűjtemény látható. Ezek közé tartozik két "anatómiai gép", egyik egy férfit, a másik egy terhes nőt ábrázol (egy magzat is volt, de azt ellopták). Igazi emberi csontvázakra építették őket, és hihetetlen részletesen ábrázolják a vénákat, artériákat és izmokat. Sokáig úgy gondolták, hogy egy korai plasztinációs technikával készültek, de később felfedezték, hogy a csontvázak kivételével méhviaszból, fémdrótokból és selyemből állnak. Az anatómiai "Ádámot és Évát" Giuseppe Salerno anatómus készítette 1763-64-ben, a zsigerek és az érrendszer szemléltetéséhez.Tartomány:Campania
Település:Napoli
Cím:Nápoly, Via Francesco De Sanctis, 19/21,
GPS: 40° 50′ 57.46765″, 14° 15′ 17.46824″
Honlap: http://www.museosansevero.it

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward