» Olaszország

» Olaszország » Veneto » Velence

Velencei Képzőművészeti Biennálé

2022. április 23.

Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Az idei Velencei Biennálé 2022. április 23. és november 27. között kerül megrendezésre.


Az 59. Velencei Képzőművészeti Biennálét eredetileg jövőre rendezték volna meg, a koronavírus-világjárvány miatt azonban 2021-re halasztották a 17. Velencei Építészeti Biennálé megrendezését, és ezzel szinkronban módosították a Képzőművészeti Biennálé időpontját is, amelyet így 2022. április 23. és november 27. között fognak megtartani.

Nem az invázióra: az orosz pavilon művészei és kurátora lemond a velencei biennáléról

Mióta 1914-ben megnyitotta kapuit a velencei Giardiniben az orosz föderáció pavilonja, amelyet Alekszej Suszev építész tervezett, azóta az orosz művészet és kultúra otthona a velencei biennálén.

Az 59. nemzetközi művészeti kiállításra Raimundas Malašauskas kurátor a pavilonban Aexandra Sukhareva és Kirill Savchenkov orosz művészeknek teremtene platformot. 2022. február 28-án mindhárman lemondtak a 2022-es velencei művészeti biennálén való részvételről, mivel az orosz föderáció inváziója és bombázása pusztítja Ukrajnát.

Malašauskas számára az ukrajnai orosz katonai invázió és bombázás fényében nem tudta folytatni a kurátori munkát.

"Ea háború politikailag és érzelmileg elviselhetetlen. Litvániában születtem és éltem, amikor az még a Szovjetunió része volt. Átéltem a Szovjetunió 1989-es felbomlását, és azóta szemtanúja voltam és élveztem hazám fejlődését. A gondolat, hogy egy orosz vagy bármilyen más birodalom alatt éljek, egyszerűen elviselhetetlen"

- írja.

Malašauskas a leköszönés előtt elmondta, hogy a Szuharevával és Szavcsenkovval folytatott beszélgetései, amelyek során a biennálé-projektet dolgozták ki, arra inspirálták, hogy a világ jelenének megtapasztalása során a múltat és a jövőt is új módon lássa. "Kifejezetten ellenzem a jelenlegi támadást és leigázást, amelyet Oroszország folytat. Hiszek abban is, hogy az Oroszországból származó embereket nem szabad megfélemlíteni vagy elűzni kizárólag az országuk elnyomó politikája és cselekedetei miatt. Nem könnyű háborúskodók között élni, legkevésbé azoknak, akik a normatív struktúrákon kívüli létmódokat kutatják." A kurátor csodálatát és háláját küldi a két művésznek.

Szavcsenkov egy rövid jegyzetben közölte lemondását a projektről:

"Nincs mit mondanom. nincs helye a művészetnek, amikor civilek halnak meg rakéták tüze alatt, amikor ukrán állampolgárok óvóhelyeken bujkálnak, amikor orosz tüntetőket hallgattatnak el. Oroszként nem fogom képviselni a munkáimat a velencei biennálé orosz pavilonjában."

A biennálé teljes mértékben támogatja a művészek és a kurátor döntését. "A biennálé teljes szolidaritását fejezi ki e nemes bátor tettért, és kiáll azok mellett a motivációk mellett, amelyek ehhez a döntéshez vezettek, amely drámai módon megtestesíti azt a tragédiát, amely Ukrajna egész lakosságát sújtja. A biennálé továbbra is a népek művészeti és kulturális találkozóhelye marad, és elítéli mindazokat, akik erőszakkal akadályozzák meg a párbeszédet és a békét." 

2022. február 24-én Oroszország embertelen módon megtámadta és megszállta Ukrajnát, pusztítást okozva országszerte. Egy ilyen erőszakos lépés nem tükrözi - és soha nem is fogja - az orosz pavilon alapító nyilatkozatát és tervét, amely "a gondoskodásból és a befogadásból mint modellből merít, hogy empatikusabb és értelmesebb kapcsolatokat teremtsen az épített és digitális környezet, az emberek. és az ökoszisztémák között".

Keresztes Zsófia Az álmok után: merek dacolni a károkkal című kiállítása lesz látható 2022-ben az 59. Velencei Képzőművészeti Biennálén a Magyar Pavilonban

A zsűri indoklása szerint "Keresztes Zsófia a fiatal és már nemzetközi sikereket is felmutató magyar művészgeneráció egyik kiemelkedő képviselője. Alkotásaiban merészen átlépi és ugyanakkor ötvözi a művészeti ágak és stílusok határait. A pavilon terét egyetlen egészként kezelő, az építészet, a szobrászat és az iparművészet határán mozgó, jellegzetesen női nézőpontú installációja önmagunk megismerésével és az emberi kapcsolatokkal foglakozik és a képzelet tájain tesz belső utazást, melyhez többek között Szerb Antal Utas és holdvilág című regényéből merített inspirációt. Mozaikokkal borított különös, amorf szobrai egyéniek és látványosak; művészete személyes, friss, aktuális. Formavilága egyszerre idézi a szürrealizmust és a századforduló organikus építészetét, de a 21. század technikai megoldásaival dolgozik, és saját korának problémáit és életérzését jeleníti meg. A tervezett nagyszabású, látványos installáció kitűnően használja ki a velencei Magyar Pavilon adottságait."

Magyar Pavilon 110 éves történetében női művésznek eddig mindössze két alkalommal volt önálló kiállítása: 2011-ben Németh Hajnal projektje, 1982-ben pedig Schaár Erzsébet posztumusz tárlata volt látható.Tartomány:Veneto
Település:Venezia
GPS: 45° 26′ 13.88688″, 12° 20′ 4.52328″
Időpont:2022. április 23.

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward