» Magyarország

» Magyarország » Jász-Nagykun-Szolnok » Tisza


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Szolnok látnivalói.


Szolnoki Művésztelep

Magyarország legrégebbi művésztelepét Szolnok legszebb részén, a Zagyva folyó partján adták át 1902 júniusában azzal a céllal, hogy egyedülálló lehetőséget biztosítson legtehetségesebb művészeinknek, hogy a lehető legjobb körülmények között alkothassanak. Az azóta eltelt 118 esztendőben olyan tehetségek alkottak ott, mint Deák-Ébner Lajos, Mednyánszky László, Fényes Adolf és még számtalan kiemelkedő művész.

Többek mellett Zombory Lajos, Szlányi Lajos, majd a harmincas évek körül Aba-Novák Vilmos és Kovács Margit is bekapcsolódott a művésztelep szakmai munkájába.

A művésztelepen zajló felújítás során elkészült a grafikai műterem, a szobrászműhely és a kibővített funkciójú két pavilon, amelyben műtermes lakások, tetőtér is található. 

Tematikus sétány

A mintegy négy kilométeres túraútvonal részét képezi a megújult művésztelepen kívül egyebek közt a felújított vártemplom és a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum is.

Szolnoki vár

A Zagyva-gáton díszburkolatú sétányt építenek, amelynek mellvédje az egykori várfalat imitálja majd.

Várkapu Látogatóközpont

Strandfürdő

A strandfürdő (az egykori MÁV-strand) alapterülete 1,3 hektár, ebből 8 ezer négyzetméter zöld terület. A fürdő egyidejű terhelhetősége nyáron 788, télen 347 fő. A fürdő napi terhelhetősége nyáron 3500, télen 2000 személy. A medencéket  vízforgató berendezésekkel látták el őket és egy gyógyvizes termálmedencét felújítottak. A termálkút több mint ezer méter mélységről 60 Celsius-fokos vizet produkál, ezzel fűtik a termálvizet. Új, korszerű öltözőépület - 463 négyzetméteren - biztosítja a vendégek kényelmét. A beruházás során negyven fát ültettek. A téli szezonban az 50 méteres fedett úszómedence, illetve a kültéri termálmedence üzemel.

Tiszaliget Fürdő

A korábban megítélt, több mint 7,7 milliárd forint vissza nem térítendő támogatáson túl, 2020-ban további 2,3 milliárd forintot kapott a kormánytól Szolnok a tiszaligeti fürdő építéséhez.

A plusz támogatásból új kültéri medencék épülnek a hozzájuk tartozó vízgépészeti rendszerrel, megújul az ötvenméteres medence és új csúszdák épülnek. A beruházás a tervek szerint 2022 nyarán készül el. Az új élményfürdőben kül - és beltéri medencék, vízi csúszdák, sportpályák, játszóterek, sétány és fitneszpark is várja majd a vendégeket. A csónakázó tó új napozóstéggel bővül, a strand parkos, ősfás környezete megmarad, de komfortosabbá válik, és a fürdőhöz 46 új parkolóhelyet és kerékpártárolókat építenek.

Szabadstrand a Tiszán

A Tiszaliget végén kialakított szabadstrand homokos partszakaszát használhatják a fürdőzni vágyók.

A Tisza által kialakított homokpadot, azaz a szabadstrandot minden nap délelőtt tíz órától este hat óráig használhatják a fürdőzők. A biztonságos fürdőzést vízimentő-szolgálat, csónak és motorcsónak garantálja, és bójasor jelöli a százhúsz centiméter mély vizet, a belső jelzések pedig a strand határát jelzik.

A napozóterületen napernyők és homokos part várja a csobbanni vágyókat. Az öltözők és zuhanyzók mellett mosdót és lábmosót is kialakítottak a területen, és egy büfé is a vendégek kényelmét szolgálja.

Tiszavirág híd

Híd, Építészet, Természet, Utazás, Felfedezés

Tiszavirág híd (c) pixabay

2021-ben a szolnoki Tiszavirág gyalogos és kerékpáros híd lett az év hídja.

A névadó tiszavirágot mintázó építményt azzal a céllal építették, hogy összekösse a belvárost a Tisza túlpartján található parkos területtel, Tiszaligettel, és ez által javítsa a városi életteret és a lakosok életminőségét. Az összesen 444 méter hosszú híd Közép-Európa leghosszabb gyaloghídja.

Múzeumok

RepTár Szolnoki Repülőmúzeum

Damjanich János Múzeum

Új állandó régészeti kiállítás nyílt a szolnoki Damjanich János Múzeumban

Ezt látták a csillagok - másfél évszázad régészeti tevékenysége Jász-Nagykun-Szolnok megyében címmel új állandó régészeti kiállítás nyílt a szolnoki Damjanich János Múzeumban.

A Damjanich János Múzeum az új állandó kiállítás létrehozásával egyrészt az elmúlt másfél évszázad kiemelkedő régészeinek - Hild Viktor, Balogh Béla, Kaposvári Gyula, Csalog Zsolt és Stanczik Ilona - emléke előtt kíván tisztelegni, másrészt egy fiktív temető létrehozásával csaknem nyolcezer év történetét mutatják be. A kiállítás központi egységében tizenkilenc sír mutatja be a különböző temetkezési módokat.
    
A csontvázas sírokat a megemelt ácsszerkezetű dobogóba süllyesztve jelenítették meg, ezeket biztonsági üveglapok, üvegbúrák fedik. A kiállításon a hamvasztásos sírok az ablaksor melletti előtétfalban kaptak helyet. A temetkezési formák közül legérdekesebb a rézkori kurgán. A tárlat különlegessége a teljesen elsötétített térben kialakított hatalmas éjszakai csillagos égbolt, ahol felismerhető csillagképek várják a látogatókat. Utóbbi egyben a kiállítás címére utal, amelyben a csillagok kifejezés a vármegyei géniuszok régészetben betöltött, a szakma által elismert szerepét jelzi.Tartomány:Jász-Nagykun-Szolnok
Település:Szolnok
GPS: 47° 10′ 31.6398″, 20° 11′ 40.85448″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward