Magyarország
» Magyarország

» Magyarország » Vas » Őrség


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Vendvidék az ország legnyugatibb szeglete, itt kel fel a legkésőbb a nap Magyarországon. A történelmi Vendvidék teljes területe a Rábavidék mellett a Muravidéket is magába foglalta, amely ma Szlovénia része.


A Vendvidék vagy Rábavidék néprajzi tájegység Vas megye területén, a Szentgotthárdi járásban, a Rába folyó mellett. 

A legnyugatibb pont Felsőszölnök község, azon belül az ún. Hármashatárkő, melyet a trianoni döntés után állítottak fel közvetlenül az osztrák, szlovén és magyar határ találkozásánál. Itt kel fel a legkésőbb a nap, míg az ország legkeletibb pontján 27 perccel korábban.

A terület lakosairól, a magyarországi szlovénekről kapta a nevét, akiknek hagyományos magyar neve vendek. 

A Vendvidék szlovén lakosságát a francia szerzetesek alapította szentgotthárdi apátság vonzotta erre a tájra a XII. században. Az itt letelepedett szlovéneket a magyarok tótoknak nevezték, erre utal a tájegység XIX. századi elnevezése, a Tótság is. A szomszédos magyar lakosság nem szlovákoknak hitte a Felvidékről betelepült szlovénokat, hanem a dunántúli magyar nyelvhasználatban minden szláv eredetű népcsoportot - tótnak.

A Vendvidék egyedülálló természeti adottságokkal rendelkezik, mivel a szocializmus ideje alatt határsávként zárt terület volt, melyet elkerült az államosítás és a téeszesítés.

A vendvidéken él Magyarország leggazdagabb lepkefaunája él, valamint a térség az ország egyik gombákban leggazdagabb területe.

Alsószölnök. Az Alsószölnöki Vízerőműben négy Francis-turbina működik, együttesen 200 kW beépített teljesítménnyel, 12 m3/s vízhozammal és 3 méteres esésmagassággal. Érdemes megtekinteni, az erőmű kis mérete miatt jól megismerhető a gát, a duzzasztómű, az üzemvíz csatorna, jól átlátható az egész folyamat.

Apátistvánfalva. A község névadója Harding Szent István ciszterci apát. Az ő tiszteletére emelték 1785-ben a ma is meglévő igen szép, műemlék templomot. Határőrmúzeum. A kiállítás a határőrélet mindennapjait mutatja be az élethűen berendezett hálókörlettől kezdve a fegyverszobán át a lovas határőrség istállójáig. Ezen az emlékhelyen, amely egy határőr skanzen, a látogató megismerheti a határőrök mindennapjait az élethűen berendezett hálókörlettől kezdve a fegyverszobán át a lovas határőrség istállójáig, de a határőrség történetén keresztül ízelítőt kaphat országunk történelméből is.

Farkasfa

Felsőszölnök. Magyarország legnyugatabbra fekvő települése. Hármashatárkő.

Orfalu. A Vendvidék legkisebb községe. A falu az Őrség és a Vendvidék határát őrzi, végében található a táj legszebb és legértékesebb természeti értéke a láppá változott Fekete-tó, ahol a legenda szerint egy templom süllyedt el.

Rábakethely. Temploma, amely a ciszterek korából való összefogta a vendvidéki falvakat hosszú évszázadokon át.

Szakonyfalu. Itt volt 1664-ben az oszmán sereg hídfője szemben a túlparton álló birodalmi, osztrák, francia és más csapatokkal szemben. Ekkor a falu még délebbre helyezkedett el.

Szentgotthárd. Az itt kolostort alapító ciszter szerzetesek birtokolták a Vendvidéket és ők telepítették a szlovéneket a területre. A város gazdasági központja még ma is a Vendvidéknek.

SZABADSTRAND

Hársas-tó. A Hársas-tó fokozottan védett területen fekszik, erdők határolják, környezetének gazdag az élővilága van. A tavat az 1980-as évek végén hozták létre úgy, hogy az apátistvánfalvi erdőkben eredő Hársas-patak völgyét egy gáttal lezárták, a patak vize feltöltötte a völgyet és kialakult a 17,4 hektár vízfelületű, mintegy 700 méter hosszú, 2100 méter kerületű tó. A gyönyörű erdő övezte környezetben található tó a környék legkedveltebb pihenőhelye. Déli részén szabadstrand működik, a mély vízre figyelmeztető bójákkal. A kis aszfaltos parkoló mellett fából épült öltöző, mellette wc található. A partot egy kavicsos sétányon körbe lehet sétálni, a parton vannak padok és néhány szalonnasütőhely is van.

KERÉKPÁRÚT

Két új bicikliút épült Magyarország és Szlovénia között. Orfalu és a szlovéniai Bűdfalva (Budinci) között halad az 1,29 km hosszú út. A megépült útszakasz Orfalu belterületi szakaszán halad végig, majd a lakott területet elhagyva az erdők közt folytatódik egészen a szlovén határig.

A másik új bicikliút Zala megyében Lendvadedest és Dedeskecskést köti össze új a szlovéniai Hosszúfaluval, két olyan falut kapcsolva össze, amelyek között az utóbbi 100 évben nem volt összeköttetés.

Tartomány:Vas
Cím:Szentgotthárd
GPS: 46° 57′ 10.26252″, 16° 16′ 29.47476″

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward