» Magyarország

» Magyarország » Borsod-Abaúj-Zemplén

Aggteleki Cseppkőbarlang látogatása, tudnivalók


Értékeld Te is:

Az Aggteleki Cseppkőbarlang 1995 óta a Világörökség része. Az Aggteleki-karszt leghíresebb látványossága az Aggtelek és Jósvafő alatt húzódó Baradla-barlang.


Az Aggteleki- és a Szlovák-karszt barlangjai közül a Világörökség részét képező felszín alatti világ legjelentősebbje a 30 kilométert meghaladó Baradla-Domica-barlang rendszer, amelynek 22 kilométeres szakasza Magyarország, és mintegy 8 kilométeres része Szlovákia területe alatt húzódik.

Baradla–Domica-barlangrendszer, a mérsékelt égöv leghosszabb cseppkődíszes, aktív patakos barlangja, amelyet először egy 1549-ben Baselben Georg Wernher által megjelentetett írás említ. A Baradla név feltehetően szláv eredetű, és a sziklaszirtet jelentő (bradlo) szóból származik. Járatainak eddig feltérképezett hosszúsága "csak" 26 km - a barlangok hivatalos hosszúsági ranglistáján több barlang is megelőzi -, de üregméretei és páratlan gazdagságú színes cseppkővilága alapján mégis a Föld egyik legnevezetesebb barlangjának számít.

Számos sziklacsarnok mennyezetmagassága az 50 m-t is megközelíti, több olyan terme van, amelyek 200 m-nél hosszabbak. Nagy templomokat és tornyokat, 15-18 emeletes lakóháztömböket lehetne boltozata alatt elrejteni. A legnagyobb légköbtartalmú baradlai termek közül érdemes kiemelni a 800 ezer köbméteres Libanon-csarnokot és a kb. 440 ezer köbméteres jósvafői Óriások-termét. Az előbbiben egyidejűleg kb. 60 ezer, az utóbbiban pedig kb. 56 ezer ember részére lehetne kényelmes ülőhelyeket kiképezni. Az Óriások-termének a körbesétálása még megállások nélkül is negyedórát vesz igénybe. Annyi vörös színű, rózsaszín és narancssárga kristályos cseppkőképződmény pedig, mint amennyi a Baradlában látható, egyetlen más barlangban sem ismert.

Változatosság jellemzi a barlangok ásványkitöltését is, és biológiai, geológiai, őslénytani és régészeti értéke sem elhanyagolható. A felszín alatti világ közel 500 barlanglakó és barlangkedvelő állatfaj számára nyújt életteret. 

A Baradla Európa egyik leggazdagabb barlangi lelőhelye az újkőkori és a késő bronzkori leleteknek.

Klímaterápia

2021-ig gyógyturisztikai fejlesztések történtek az Aggteleki- és Szlovák-karszt Világörökség barlangjaiban.

A magyar-szlovák közös projekt célja a Baradla-Domica-barlang rendszer klímaterápiás gyógyhatásának vizsgálata, objektív mérésekkel való igazolása, a Béke-barlang minősítésének megújítása, és a szolgáltatás nyújtásához a megfelelő infrastruktúra kiépítése volt.  

A barlangi klíma és a légzőszervi megbetegedésben szenvedő betegek állapotának javulása közötti összefüggéseket a XIX-XX. században kezdték el tudományosan kutatni, napjainkra ez bizonyítottá vált, és mára a barlangterápia, a barlangi klíma gyógyhatásának hasznosítása jelentős turisztikai és egészségmegőrzési lehetőséget tartogat.

A fejlesztés keretében szakértők bevonásával nyomjelzéses, geofizikai, hidrológiai, mikrobiológiai, sugárfizikai, valamint barlangi klíma méréseket végeztek a szakemberek a Baradla-Domica barlangrendszerben, a Béke-barlangban, valamint magyar és szlovák felszíni vízgyűjtő területeken.

Vörös-tói Látogatóközpont

A Baradla-barlang Vörös-tói bejáratánál, Aggtelek és Jósvafő között található az 2005-ben átadott látogatóközpont.

A Látogatóközponttól 2 órás barlangtúra tehető, mely a Baradla-barlang leghosszabb, villanyvilágítással ellátott szakasza; a túra a barlang vörös-tói bejáratától indul és a jósvafői kijáratánál végződik. Útvonala nagyrészt a Styx-patak medre mentén halad, melyben nagyobb esőzések vagy hóolvadások után valósággal végigdübörög a víz. Színpompás cseppkőoszlopok, zászló-, függő- illetve állócseppkövek között vezet az út, érintve Magyarország legmagasabb állócseppkövét, a 19 m magas Csillagvizsgálót, a Sárkányfejet, valamint a barlang legnagyobb üregét, az Óriások termét, ahol a barlangi zenehallgatásra van lehetőségük a vendégeknek.

A Látogatóközpontban található a Baradla-barlang vörös-tói jegypénztára, ajándékbolt, előadó, vetítőterem. Felszíni túrázási lehetőségre a Baradla tanösvényen (sárga jelzés), ill. a zöld jelzésen a Béke-barlang Bíbic-töbör menti mesterséges bejáratához lehetséges.

További programlehetőségek: időszakos filmvetítések az Aggteleki-karszt felszíni és felszín alatti értékeiről, a Vörös-tó, a Medve sziklák vagy a Szent Ferenc kápolna felkeresése.Tartomány:Borsod-Abaúj-Zemplén
Cím:Aggtelek
GPS: 48° 28′ 19.28345″, 20° 29′ 43.13461″
Honlap: http://www.anp.hu/hu

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward