» Magyarország

» Magyarország » Borsod-Abaúj-Zemplén


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Az Aggteleki Nemzeti Park 1985 óta Észak-Magyarország egyik jelentős természetvédelmi egysége. A park elsősorban a mérsékelt égöv leghosszabb látogatható cseppkőbarlangja, a 25 kilométeres Baradla-barlang révén vált ismertté az egész világon.


Földrajzilag a Gömör-Tornai-karszt része, vagyis szerves egységet alkot az államhatár másik oldalán elhelyezkedő Szlovák-karszt Nemzeti Parkkal. A térségben összesen mintegy 1300 barlang található, amelyek 1995-ben felkerültek az UNESCO világörökség-listájára.

Az aggteleki park több mint 20 ezer hektárnyi területen helyezkedik el, jelenleg a területének mintegy 77 százaléka erdővel borított. A közeli Kárpátok hatására az élővilág inkább magas hegyvidéki jellegű.

Tanösvények

Kincskereső játékösvény. Az 1 kilométeres tanösvényhez kincskereső felszerelést is lehet venni ott helyben.

Fürkész ösvény. A 3 km hosszú túra a Baradla-barlang jósvafői kijáratától indul. (letölthető leírés: itt)

Baradla ösvény. A Baradla ösvény az Aggteleki Nemzeti Park legrégebbi (1983-ban létesült) és egyben leglátogatottabb tanösvénye. A Baradla-barlang aggteleki és jósvafői bejáratát összekötő, a fedett és a nyílt karszt határán kanyargó útvonalon a terület természeti- és kultúrtörténeti értékeivel lehet megismerkedni.

Jósvafő látnivalói

Tengerszem-tó

Hucul-ménes

A szabadtartásban élő, hazánk egyetlen, génmegőrzés céljából tartott hucul ménes állományának nagyobb része Jósvafőtől 1,5 km-re található Gergés-lápán. A falu kúriájának udvarán bemutató istállóban lovaglási és kocsikázási lehetőség is van.

Baradla-barlang

1995-ben a településen található 30 barlangot az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt többi barlangjával együtt az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította.

Tartomány:Borsod-Abaúj-Zemplén
Cím:Jósvafő
GPS: 48° 28′ 56.5824″, 20° 33′ 9.10188″
Honlap: http://www.anp.hu/hu

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward