» Horvátország

» Horvátország » Šibenik-Knin » Dalmácia


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Közép-Dalmáciában, Šibeniktől tizenöt kilométernyire lévő Skradin az ősi horvát városok közé tartozik.


A település több mint kétezer éves múltú, gazdag kulturális-történelmi örökséggel rendelkezik, mai nevén a tizedik században bukkan fel először.

A Krka-folyó jobb partján telepedett meg, s szépségét mind a mai napig egy természetesen védett öbölben óvja. Szépségét mostanság minden utazó megcsodálhatja, aki veszi a fáradságot, és megáll a Zágráb – Split autópálya legszebb pihenőhelyén, s azon a csodálatos hídon, amelyről pompázatos kilátás nyílik. Skradin a történelem folyamán szépségével számos hódítót ejtett rabul, s több ízben is lerombolták. Uralkodtak rajta az ősi liburnok, a rómaiak, a gótok, a velenceiek és a törökök is.

A turistákat egyre inkább vonzzák a Skradin tágabb környezetének, mindenekelőtt a Krka középső és alsó folyásán 14.000 hektáron elterülő Krka Nemzeti Parknak a szépségei. A Krka Nemzeti Park foglalja magában ezen csodálatos folyó folyásának legnagyobb szakaszát, amely tenger felé vezető folyásán hét dübörgő, festői zuhatagot hozott létre, amelyek közül a legismertebbek a Roški slap és a Skradinski buk.

A természeti jelenségeken felül a Krka Nemzeti Park bővelkedik kulturális-történelmi műemlékben is, amelyek közül a legkiemelkedőbb a Visovac szigetecskén megtelepedett ferencesrendi kolostor és a Krka monostor. A folyó formálta smaragd tó közepén lévő szigeten a Visovac ferencesrendi kolostor értékes könyvtárat, műalkotásokat és tárgyi emlékeket – többek között egy híres hős kardját – őriz.  A nemzeti park északi határán helyezkednek el a 14. században épült Trošenj és Nečven nevű középkori erődök.

A Krka szépségeinek köszönhetően évről évre érkeznek a világ minden részéből a jachtok és vitorlások a skradini marinába. A horvát partok egyik leglátogatottabb jachtkikötője természetes környezetben és a szelektől remekül megóvott pozíción helyezkedik el, így nem csoda, hogy egykor az ókori rómaiak is pont ezen a helyen alakítottak ki kikötőt maguknak.

Ételek

A természeti szépségeken felül a gazdag gasztronómiai kínálat szolgáltat további jó okot az idelátogatáshoz. Az elragadó vendéglátóhelyeken és vendéglőkben házi sonkában, vasharang alatt sült kenyérben, friss kagylókban, az angolnából készült hideg skradini hallében, a Skradini buk vízimalmaiban őrölt kukoricalisztből készült polentában, vagy a mandulával, dióval és mézzel készült hagyományos skradini tortában tobzódhatunk.

Skradinski rižot

Skradinban ki kell próbálni a híres, 12 órás lassú főtt rizottójukat. A recept titkos, de tartalmaz borjúcsülköt, borjúnyakat és csirkét.Tartomány:Šibenik-Knin
Cím:Skrabin
GPS: 43° 45′ 3.41064″, 15° 53′ 21.15996″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward