» Horvátország

» Horvátország » Split-Dalmácia » Szigetek

Az Adria lenyűgöző szépsége a Kék-barlang


Értékeld Te is:

Adriai-tenger egyik legszebb természeti látványosságának számító Kék Barlang (Modra spilja) sejtelmes kék fényéről híres.


A Vis szigettől öt kilométerre fekvő Biševo-szigete rejti horvát Adriai-tenger egyik legszebb természeti látványosságának számító Kék Barlangot.

1884-ben báró Eugen von Ransonet javaslatára szélesítették ki a barlang bejáratát, amely ennek köszönhetően az egész világ számára elérhetővé vált. Az ezüstös kékségben játszó barlang feltárt szépsége azóta is folyamatosan vonzza a turistákat.

A barlangnak két nyílása is van: a mesterségesen kiszélesített nyíláson keresztül egy csónak is befér, míg a kisebb, boltozatos és jóval szélesebb másik nyílás a barlang déli oldalán, a tenger szintje alatt helyezkedik el. A víz alatti nyíláson keresztül beszűrődő napsugár délkörül a vízen keresztül áthaladva először megtörik, majd a barlang fenekéről visszaverődve kékkel festi meg a barlangot.

Érdemes a szigetet a Kék Barlangon kívül is felfedezni. A világtól való elmenekülésre ez az aprócska sziget a legmegfelelőbb választás. A mindössze 5,84 négyzetkilométer területű, alig tíz ember által lakott Biševo a legérintetlenebb mediterrán tájak közé tartozik.

Biševo hihetetlenül tiszta, átlátszó, kék vize, néhol a 140 méteres magasságot is elérő sziklái, fenyőligetei, cédrusfái lenyűgözőek. A sziget partjai mindenhol meredekek, és gyakorlatilag megközelíthetetlenek, kivéve a nyugati partszakaszt, ahol Biševo két kis kikötője Salbunara és Porat van, ahol két homokos öböl várja a strandolókat.

A sziget első lakói bencés szerzetesek voltak, nyomaikat őrzi a közel ezeréves Sveti Silvestar (Szent Szilveszter) templom és Cipijan (Ciprián) kolostor.Tartomány:Split-Dalmácia
Cím:Modra spilja, Biševo-szigete
GPS: 42° 58′ 48.77688″, 16° 1′ 19.07868″

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward