» Horvátország

» Horvátország » Split-Dalmácia » Szigetek


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A közép-dalmáciai Vis szigetén található a legszebb horvátországi strand. A szigeten forgatták a Mamma Mia 2. részét.


Az Adriai-tenger dalmáciai részén a szárazföldtől 44 kilométerre elterülő Vis szigetének kétezer lakosa van, nyáron pedig 12-15 ezer turista nyaral ott. 

2016-ban a „European Best Destinations” oldal olvasóinak szavazatai alapján a Vis szigeti Stiniva lett a legszebb európai strand. Ezzel a horvát plázs Európa 15 legszebb strandjának listáján tört az élre. A Stanivia-öböl strandját ezért nagyon sokan akarják látni, olyan sokan kötnek ki előtte, hogy sokszor már nem látszik a hajóktól. Ugyanez a helyezet a Vis szigettől öt kilométerre fekvő Bisevo-szigeten lévő Kék Barlanggal (Modra spilja) is, ahol már korlátozni szeretnék a látogatók számát. Többször előfordul, hogy a szigeten az ivóvízellátás is korlátozott, főleg, ha nagy a szárazság.

Vis történelme

Kevés olyan sziget van, amely felett annyiféle hatalom uralkodott volna, mint Vis. Az ókorban görögök, rómaiak és bizánciak voltak az urai, később a horvátok, a velenceiek, majd Napóleon, az angolok és az osztrákok uralma jött, majd 1918 után az olaszokhoz és a Jugoszláv Királysághoz került. 1945-től a 90-es évek elejéig az akkori szocialista Jugoszlávia katonai-tengerészeti bázisa volt, s mint ilyen zárva volt a külföldiek előtt. 

Vis-t, azaz az ókori Issa szigetét a szicíliai Szirakuzából érkezett görögök népesítették be az i. e. 397-ben, akik a mai Vis város területén alapítottak települést, amely a későbbiekben kiindulóbázisként szolgált az Adria további „gyarmatosításához”. 

Vis egy pápát is vendégül látott a 12. században. III. Sándor pápa 1177-ben egy vihar elől keresett menedéket Palagruža szigetén, ahol a komižai halászok látták vendégül.

Vis város környékén rengeteg brit erőd van, a Szt. György nevű kis templom melletti temetőben az 1811-es tengeri ütközetben és a II. Világháborúban elesett brit hajóskatonák nyugszanak. A városka felett egy emlékművet is emeltek a Royal Air Force pilótáinak. 

Vis mellett zajlott le 1866-ban a Habsburg és olasz haditengerészet egymás ellen vívott tengeri csatája, s itt vetettek be első ízben páncélos csatahajókat. 

A csatákhoz és háborúkhoz fűződő számos Vis-i látványosság egyike a Tito-barlang, ahol bunkert rendeztek be. Vis szigetén 1944-ben Josip Broz Tito és a partizánhadsereg főparancsnoksága működött a föld alatt, később titkos tengeralattjáró bázis volt a sziget gyomrában. 

A Dél-Szláv háborúban felfegyverezték a Vis szigetet, egy igazi erődsziget lett. 1992-ig az egész sziget zárt terület volt, sem a jugoszláv állampolgárok, sem turisták nem kereshették fel.

Az egykori bunkerek, tengeralattjáró állomások, hadi létesítmények ma szabadon felkereshetők.

Vis szigetén forgatták a Mamma Mia 2. részét. A film legtöbb tengerparti jelenetét a Stiniva öbölben vették fel. Sok jelenet forgattak Komiža halászkikötőben is, ahol éttermeket használtak a film zenei számainak háttereként.Tartomány:Split-Dalmácia
Település:Vis
GPS: 43° 2′ 45.37104″, 16° 9′ 14.60052″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward