» Görögország

» Görögország » Epirusz


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Vikos-szurdok, a görögországi természet csodája, a "görög Grand Canyon" néven ismert szédítő sziklái és lenyűgöző magassága miatt.


Bár mélységében nem vetekszik az amerikai kanyonnal, amely több mint hatezer láb mély, a Vikos-szurdok Görögország egyik legszebb és legzöldebb szurdoka, mélysége meghaladja a 490 métert.

Az észak-görögországi Epiruszi Píndosz-hegység része, a Vikos-szurdok a Tymfi hegy déli lejtőin fekszik, hossza mintegy 20 kilométer, mélysége 120 és 490 méter között változik, szélessége pedig 400 métertől a legszűkebb pontján mindössze néhány méterig terjed.

A Guinness Rekordok Könyve szerint a Vikos-szurdok a világ legmélyebb szurdoka.

A Vikos-szurdok számos ökoszisztémának ad otthont

A lenyűgöző szurdokban számos csodálatos függőleges geológiai képződmény található, amelyekben sokféle ökoszisztéma, valamint rengeteg növény- és állatfaj él Európa egyik legérdekesebb természetes vadrezervátumában.

A 37-150 millió évvel ezelőtt keletkezett vikosi mészkőformációk ma a szurdok nagy részét 550 és 1777 méter közötti magasságban borítják.

A Voidomatis folyó, amely évezredek óta a szurdok alján vájja útját, novembertől júniusig folyóvízzel rendelkezik.

A szurdok zöldellő erdejében több mint 40 különböző cserje- és fafajta található, így a vadon szerelmesei számára tökéletes túracélpont.

A lenyűgöző természeti képződmény a Zagori régióban is található, amely tele van hagyományos falvakkal, és amelyet széles körben Görögország legszebb vidékei között tartanak számon.

A régió híres a gyógynövényes gyógymódokról

Az ókortól egészen a huszadik század elejéig a környéken termő gyógynövényeket a helyi gyógyászok, az úgynevezett "vikosi orvosok" használták terápiás célokra.

A gyógyítók természetes gyógymódokat használtak, amelyek gyakran Hippokratész vagy Dioszkoridész ókori görög receptjeinek másolatai voltak.

Az ezekben a receptekben használt növények közé tartozik a citromfű, Melissa officinalis; a Tilia tomentosa; a menta spicata, a lándzsás menta; a Dictamnus albus, a "gázos növény"; az orbáncfű, Hypericum perforatum; az abszint, vagyis az Artemisia absinthium; a Görögországban igen népszerű Sideritis raeseri, amelyet a köznyelvben "hegyi teaként" ismernek; és a bodzabokor, vagyis a Sambucus nigra.

A szurdok gyógynövényeinek és növényeinek mintegy 2500 szárított példányát állítják ki a helyi természettudományi múzeumban, Koukouli faluban.

Miközben a látványos, szédítő kilátásban gyönyörködik a szurdok gyönyörű virágaival, fáival és szikláival, ha szerencséje van, megpillanthatja a rendkívül ritka vikosi zergét is.

Ez egy olyan kecskeantilop-fajta, amely csak Európa legmagasabban fekvő sziklás területein fordul elő.Tartomány:Epirusz
Cím:Vikos
GPS: 39° 52′ 23.71152″, 20° 45′ 50.5026″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward