» Görögország

» Görögország » Jón-szigetek » Sziget


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A görög mitológia szerint Paxos és Antipaxos szigeteket Poszeidon, a tenger istene hozta létre, úgy hogy a szigonyával lecsapta Korfu szigetének déli csúcsát.


Paxos és Antipaxos két apró sziget, ahol víz alatti barlangok, kristálytiszta, ragyogó kék tenger várja a turistákat. Korfutól mindössze 14 km-re fekszenek. A szigetek Korfuról és Pargáról is hajóval közelíthetők meg.

PAXOS

Paxos, a 7 főbb Jón sziget legkisebbike (20 km2), Korfutól 12 km-re és Pargától 20 km-re fekszik. Elsősorban kristálytiszta vizéről, zöld olajfa ligeteiről, érdekes sziklaképződményeiről és barlangjairól híres.

Paxos mérete igen pici, 10 kilométer hosszú, 4 kilométer széles, és alig több mint 2000 lelket számlál. Paxos "fővárosa" Gaios, az egyetlen város a szigeten. A város Szent Gaius után kapta a nevét. Gaius Pál apostol egyik tanítványa volt, aki elsőként hirdette a kereszténységet a szigeten, és aki később itt hunyt el, és itt is temették el. Ereklyéit az Agii Apostoli templom őrzi.

A várost két kicsi sziget védi, Ájosz Nikólaosz és Panagía. Panagia szigetén egy kolostor és egy világítótorony, Agios Nikolaoszon pedig egy régi erőd romjai láthatók, ahonnan gyönyörű a kilátás.

Nagyon szép városkája a szigetnek Lákka, ahol a gyönyörű víztükrön fehér vitorlások ringatóznak. Hangulatos sétahelyek, barátságos tavernák és egy tengeri akvárium várja a turistákat. A festői Lóggos és Oziás falvakba szintén érdemes ellátogatni.

Paxos nyugati oldalát fehér sziklák tarkítják, melyek az ún. kék barlangoknak adnak otthont. Többet ezek közül közelről is meg lehet nézni. Az 1200 méter hosszú, és egészen a sziget közepéig tartó Ypapanti névre keresztelt barlangról úgy tartják, hogy ez volt Poszeidón és felesége, Amphitrité márványpalotája, ahol senki sem talált rájuk.

Június 29. Szent Péter és Szent Pál napja Paxoson az év egyik legfontosabb ünnepe, ilyenkor körmenet indul a szigeten a szentek tiszteletére.

ANTIPAXOS

Antipaxos, Paxos kistestvére mindössze 2 km2. Állandó lakossága csak 100 fő körül van, gyönyörű türkizkék vizű strandjairól nevezetes, de például bort is készítenek a szigeten kis mennyiségben, saját használatra.

Antipaxosra csak rövid időre érkeznek a turisták, mert szálláslehetőség nemigen van a pici szigeten. Szálloda egyáltalán nincsen, elvétve akad egy-egy magánház, ahol kiadnak szobákat a turistáknak.Tartomány:Jón-szigetek
Cím:Paxos

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward