Görögország
» Görögország

» Görögország » Jón-szigetek » Sziget


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Az ión szigetvilág legnyugatabbra eső és legzöldebb tagja Kerkira, amelyet a külföldiek Korfu néven ismernek. Poszeidon szerelmének szigete a legzöldebb Görögországban.

A görög mítosz szerint Poszeidón beleszeretett egy gyönyörű nimfába, Kerkürába, majd elrabolta őt. Poszeidón megvásárolta Kerkürának az addig még névvel nem rendelkező szigetet, és a házastársi boldogság érdekében felajánlotta, hogy róla nevezzék el a sziget, és Korküra legyen a neve.

Gerard Durrel angol író több évig élt Korfun. Korfu számít legfőbb szellemi ihletőjének: a szigeten kezdődött élethosszig tartó szenvedélyes elkötelezettsége a vadon világa iránt. Itt eltöltött éveinek állít emléket a ,,Családom és egyéb állatfajták,, című könyvében, amely talán legnépszerűbb szatírája.

A szigeten forgatták a Szigorúan bizalmas c. James Bond filmet. Forgatási helyszínek voltak: Korfu óvárosa, az Esplanade, Korfu erődje, Vlacherna kolostor és az Egérsziget, Achilleion, Kalami-öböl, Pagi.

Achilleion

A Korfu szigetére eljutó magyarok biztos programpontja Erzsébet királyné nyári lakának felkeresése. A klasszicista palota, berendezése és környezete nemcsak a Habsburgok gazdagságát, s a korabeli képzőművészet számos örökbecsű értékét tárja a látogatók elé, emlékeztet az uralkodó család történtének több tragikus fordulatára is. 

A nyári lak Korfu városától mintegy tíz kilométerre emeltetett a Gaszturi falu fölé emelkedő hegyen, klasszicista stílusban, az olasz Rafaele Carito építész tervei szerint és az ókori görög hős - Akhilleusz - emlékére Achilleionnak nevezett.

Erzsébet egyetlen fia, Rudolf trónörökös 1890-ben bekövetkezett, tragikus halála után itt keresett vigasztalást, minden év őszén és tavaszán, a többszintes palotát pedig sajátkezűleg rendezte be. Az itáliai Borghese-família gyűjteményéből vásárolt ókori márvány és bronz szobrokat a környező kiterjedt park és a lépcsőházak, teraszok, termek díszítésére, más mitológiai ihletésű plasztikákat, fali reliefeket és freskókat pedig a legjobb kortárs osztrák mesterektől rendelt. Az antikizáló bútorok is hasonló stílusban készültek, a hatalmas állótükröktől a karos gyertyatartókon át a velencei kristály csillárokig.

A földszinti kápolna oltárképét fogadalmi ajándékként rendelte Erzsébet a Habsburg császári udvar hivatalos festőjétől - Franz Matztól -, miután egy alkalommal jachtja nagy viharba került, ezért Mária, mint a tengerek királynője a kisdeddel a karján jelenik meg a háborgó hullámok felett, hogy a hozzá fohászkodókat megmentse. A szentély félgömb alakú apszisán Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című monumentális, sokalakos kompozíciójának pontos és hiteles másolatát láthatjuk, azzal a különbséggel, hogy a freskó hátterét arannyal borították, ezért úgy tűnik, mintha maga is világítana, a régi ortodox mozaikok hangulatát keltve. A falfreskó készítőjének neve ismeretlen maradt az utókor számára, de értékét emeli, hogy még a magyar festőfejedelem életében készült, - tehát korabeli kópiáról van szó -, másrészt kvalitásosan kivitelezett munka valamely tehetséges kollégájától és harmadrészt fokozza rangját az is, hogy a tragikus sorsú magyar királyné személyes kívánságára került magánkápolnájába. Erzsébet eredeti imakönyvét a szentélyt lezáró vasrács előtt, vitrinben tárnak az érdeklődők elé, általa adományozott miseruhák és más, értékes egyházi felszerelések kíséretében.

A kápolna közvetlen szomszédságában valamikor a királyné hálószobája állott. Most Erzsébet személyes tulajdonából való emléktárgyakat állítanak ki itt, saját verseinek kéziratától kezdve a császári párt ábrázoló korabeli képeken, plaketteken és kisplasztikákon át Rudolf síremlékének vagy Heine szobrának fotójáig, aki Erzsébetnek egész életében kedvelt költője volt. Az ekkoriban már örökös gyászt viselő "fekete királyné" a hosszú, megerőltető sétákról itt sem mondott le, és nem tudott betelni a tenger látványával, amelyet kedvenc teraszáról szemlélt, ahonnan a bécsi hajó érkezését is figyelhette. Miközben a kíváncsi turisták tekintetei elől lehetőleg elvonult vagy szükség esetén arcát legyezőjével védve, napernyőjével takarva elmenekült, nagyon kedvelte az egyszerű, vendégszerető falusiak társaságát, akikhez akár egy pohár frissen fejt kecsketejre is betért olykor-olykor. Gaszturi lakói hálásan emlegetik, hogy az ő költségén épült a falu most is működő kútja, amelyre a gyakori aszály miatt volt szükség.

LÁTNIVALÓK

Korfu város. Az óváros a Világörökség része. 

Korfu óvárosának közelében található a Mon Repos kastély. A kastély parkjában Héra templomának romjai láthatók. A kastélyban született Fülöp edinburgh-i herceg 1921-ben. A kastély látogatható.

Palaiokastritsa. Paleokastritsa a legismertebb és minden bizonnyal legszebb korfui üdülőhely. A tenger türkizkék színe a Karib-tengert idézi. A strandok sziklás partokon találhatók, és mindegyikük csodálatos öblöket kínál az úszáshoz vagy a búvárkodáshoz. Palaiokastritsa legismertebb része a hármas öböl, ahol a hagyományok szerint egykor a phajjákok vendégszerető népének városa volt. Homérosz szerint itt talált rá a hajótörött Odüsszeuszra a phaják király leánya, a hókarú Nausika. Sőt, még az Odüsszeusz előtti időkben is híres volt az öböl, az aranygyapjút kereső argonauták is megpihentek itt. 13. századi monostor.

Lakones. A híres Bella Vista kilátóról gyönyörködhetünk Európa egyik legszebb panorámájaként emlegetett  tájban.

Angelokastró. A sziklán magasodó vár egykor Korfu szigetének egyik legfontosabb védelme volt

Sidari. Sidari a sziget egyik legnépszerűbb üdülőfaluja. Canal d'Amour.

Kassiópi. I.e. 48-ban Cicero 7 napot töltött el a városban. A római időkben a sziget legjelentősebb városa volt. 67-ben Néró császár látogatott el a városba és elénekelt egy dalt Zeusz tiszteletére a Zeusz-szentélyben, a mai Panagia Kassopitra templom közelében.

Pantókrátor hegy. A hegyre egy aszfaltozott úton autóval fel lehet menni. A hegy tetejéről Albániáig is el lehet látni. 17. századi kolostor és taverna.

Barbati.

Pelekas.

Chalikounas.

Porto Timoni beach.

Acharavi. 3 km hosszú homokos strand. A rómaiak alatt Octavianus (későbbi Augustus császár) 31-ben megölette a település összes fiatalját, mivel lakóik Marcus Antonius és Kleopátra oldalán harcoltak az Actium csatájában. Ezt a helyet "örömteli ifjúságnak" nevezték - görögül achari ivi. A lakosok a korábbi menekülési útvonalat a mai napig részben megőrzik.

Vlacherna kolostorsziget és a Pondikonisi kolostor az Egérszigeten. 

Palia Perithia. A legrégebbi falu a szigeten.

Panagia Mirtiotissa kolostor (Moni Myrtidion).

Kouloura és Kalami. Lawrence Durell lakóhelye. Korfun Lawrence és felesége, Nancy Isobel Myers egy ideig együtt éltek a Durrell család többi tagjával Kontokali faluban, majd 1936 elején egy görög halász házát vették bérbe egy akkor kis halászfalunak számító településen, Kalamiban, a sziget északkeleti partján. Jó barátságot alakított ki Theodore Sztefanidesz görög orvossal, természetbúvárral és költővel, akit gyakran látott vendégül; 1939-ben Henry Miller is vendégeskedett Durrell kalami házában. Életének ezen időszakát később a Prospero’s Cell című regényében örökítette meg, mely sajátos hangütéssel mutatja be a második világháború előtti korfui környezetet és az ott élők szokásait. Legkisebb testvérére,Gerald Durrellre szintén nagy hatást gyakoroltak a korfui évek, ő három komplett regényben (Családom és egyéb állatfajtákMadarak, vadak, rokonokIstenek kertje) és több más, kisebb, jellemzően humoros írásban örökítette meg ottani emlékeit, a saját nézőpontjából és főként a saját szempontjait követve. Gerald regényeiből úgy tűnik, mintha Lawrence végig a családdal élt volna, Nancyt pedig egyáltalán nem is említi. Lawrence ezzel szemben saját visszaemlékezésében családtagjai közül csak Leslie öccsét említi. Kettejük regényeiben vannak egyezően visszatérő motívumok is: mindketten írnak például azokról a szerteágazó szerepekről, amiket Szpiro Hakiapulosz korfui taxisofőr és Theodore Sztefanidesz betöltött a család életében.

Tartomány:Jón-szigetek
Cím:Korfu
GPS: 39° 37′ 27.34356″, 19° 55′ 18.03972″

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward