» Görögország

» Görögország » Észak-Égei-szigetek » Sziget


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Számosz sziget az Égei-tenger keleti részén, Görögország területén található, közel a török szárazföldhöz. A szigeten született Püthagorasz, a híres filozófus és matematikus a Kr. e. 6. század elején.


A mitológia szerint a szigeten született Héra.

Számoszi alagút

Az alagút az ókori görög mérnöki tudomány egyik talán legkevésbé ismert képviselője, mivel a föld alatt épült, és egészen a 19. századig a feledés homályába merült, amíg aztán újra fölfedezték.

Az alagutat i. e. 525 körül építették. Átmérője 2 méter és 1036 méter hosszan vezet a hegy alatt. Számosz uralkodója, Polükratész rendelte el a csatorna megépítését, a csatorna célja az volt, hogy vizet szállíthassanak benne a fővárosba, ami a hegy túloldalán volt. Polükratész városában nem volt víz, és a vezető jól látta, hogy egy esetleges támadás esetén a várost megadásra kényszerítené a vízhiány.

Eupalinoszt jelölték ki az alagút megépítésére. Az alagút kiásását mindkét oldalon egyszerre kezdték el. Eupalinosz valószínűleg jelölőoszlopokat helyezett el a hegy oldalán, így tájékozódtak. 

Polükratész tudta, hogyha az ellenség megtudja, hogy hol van az alagút könnyen megtámadhatja őket. Ez így is történt i. e. 439-ben az athéniak megtámadták a várost.

Világörökség részei

Az alagút a közeli Pythagoreion és Heraion mellett az UNESCO Világörökség listájára is felkerült.

Pythagoreion, Számosz ősi fővárosa

Heraion 

Potami-vízesések

Szamosz még mindig a kevésbé ismert görög szigetek közé tartozik. Ott nem csak az olyan strandok, mint a Livadaki, a Kerveli vagy a Tsamadou Beach vonzzák a fürdőzés szerelmeseit. A Potami vízeséseknél is felfrissülhetsz, ezek a sziget egyik legszebb helyei.

A vízesések Szamosz északnyugati oldalán találhatók, mintegy öt kilométerre Karlovasi kikötővárostól és egy kilométerre a Palvi strandtól.

Ahhoz, hogy elérjük őket, egy sűrű erdővel körülvett, lenyűgöző szurdokon kell áthaladnunk. A vízesések körülbelül két méter magasak, és némelyikük csak úszva érhető el. Ha szereted a kanyonozást és a természetben való fürdőzést, akkor megéri ide elmenni. Ne feledkezz meg a jó túracipőről és az úszófelszerelésről!

A vízesések mellett több útvonal vezet el (5,6 kilométer, 2,8 kilométer és 1,6 kilométer). Indulhatsz a karlovasi kikötőből, vagy kezdheted a túrát az Archontissa tavernánál.Tartomány:Észak-Égei-szigetek
Cím:Samos
GPS: 37° 45′ 28.54296″, 26° 58′ 28.78716″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward