» Görögország

» Görögország » Észak-Égei-szigetek » Sziget


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Számosz sziget az Égei-tenger keleti részén, Görögország területén található, közel a török szárazföldhöz. A szigeten született Püthagorasz, a híres filozófus és matematikus a Kr. e. 6. század elején.
A mitológia szerint a szigeten született Héra.

Számoszi alagút. Az alagút az ókori görög mérnöki tudomány egyik talán legkevésbé ismert képviselője, mivel a föld alatt épült, és egészen a 19. századig a feledés homályába merült, amíg aztán újra fölfedezték.

Az alagutat i. e. 525 körül építették. Átmérője 2 méter, és 1036 méter hosszan vezet a hegy alatt. Számosz uralkodója, Polükratész rendelte el a csatorna megépítését, a csatorna célja az volt, hogy vizet szállíthassanak benne a fővárosba ami a hegy túloldalán volt. Polükratész városában nem volt víz, és a vezető jól látta, hogy egy esetleges támadás esetén a várost megadásra kényszerítené a vízhiány.

Eupalinoszt jelőlték ki az alagút megépítésére. Az alagút kiásását mindkét oldalon egyszerre kezdték el. Eupalinosz valószínűleg jelölőoszlopokat helyezett el a hegy oldalán, így tájékozódtak. 

Polükratész tudta, hogyha az ellenség megtudja, hogy hol van az alagút könnyen megtámadhatja őket. Ez így is történt i. e. 439-ben az athéniak megtámadták a várost.

Világörökség részei:

Pythagoreion

Heraion Tartomány:Észak-Égei-szigetek
Cím:Samos
GPS: 37° 45′ 28.54296″, 26° 58′ 28.78716″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward