» Franciaország

» Franciaország » Bourgogne-Franche-Comté » Burgundia


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Dijon, Burgundia és a mustár fővárosa. A középkori fagerendás házak, a pazar kőépületek és a híres burgundiai kerámiacserepek igazi burgundiai hangulatot kölcsönöznek a városnak.


Látnivalók

A Burgundiai Hercegi- és Rendi Palota és a Libération tér

A 14. század végén a burgundiai Valois hercegek a korábbi kastélyt fényűző palotává varázsolták. Három századdal később az épület egy része a Burgundiai Rendnek adott otthont. Az épülettel szemben található Franciaország egyik legszebb tere a Place de la Libération. A Philippe-le-Bon Torony, mely 46 méteres magasságával uralja a városképet. A 15. század közepén épült és a Burgundiai Hercegek hatalmát és nagyságát szimbolizálja. 316 lépcsőfok megmászása után lélegzetelállító kilátás nyílik Dijonra.

A Bagoly

Dijon emblematikus figurája a bagoly, mely a Notre-Dame templom északi homlokzatán is megtalálható. A babona szerint szerencsét hoz, ehhez bal kézzel kell megsimogatni és közben kívánni valamit. Városnézó túra közben is segít a bagoly: a járdákon rézbaglyok mutatják a haladási irányt, majd egy nagyobb méretű madár egy számot mutat, ott ahol van valami érdekesség a városban.

Notre-Dame

Az egyedülálló itáliai hatást tükröző Notre-Dame-templomot 1220-ban kezdték építeni, és bő két évtized alatt elkészült. A hármas kapuzat előtt előcsarnok áll, a megszokott rozetta helyett pedig velencei típusú ablakokon érkezik a fény. Benn a Németalföldön szőtt faliszőnyegek és a világhírű, fekete Madonna-szobor kínál kulturális ínyencséget. A templom falára faragott kőbagoly megérintésekor a legenda szerint lehet valamit kívánni, ami a fáma szerint teljesülni fog. 

Saint-Bénigne katedrális

A katedrálist az 1200-as évekig ötször építették át, akkor még területileg a városon kívülre esett. Végleges formáját az 1700-as évek végén nyerte el. A domborműveket a francia forradalom idején leverték a falról, majd a XIX. században pótolták.

A Champmol kolostor és a Puits de Moïs.

A 14. század végén Philippe le Hardi burgundiai herceg építtetett egy karthauzi kolostort Dijon kapujában, hogy itt helyezzék majd végső nyugalomra őt és rokonait. A kolostor szívében található a középkori burgundiai szobrász remekműve a Puits de Moïse.

Musée des Beaux Arts de Dijon

Dijon művészeti múzeuma tele van középkori műkincsekkel. A Dijoni Szépművészeti Múzeum az egyik legrégebbi és legfontosabb Franciaországban. A Hercegi-palota keleti szárnyában, a középkori Európa egyik legbefolyásosabb udvarának székhelyén található. Jelenleg felújítás alatt áll, de részlegesen látogatható.

Musée Magnin

A múzeum egy 17. századi történelmi épületben található. A Magnin család 1938-ban adományozta a városnak 2000 műtárgyból álló művészeti gyűjteményét. (4, rue des Bons)Tartomány:Bourgogne-Franche-Comté
Település:Dijon
GPS: 47° 18′ 57.4704″, 5° 3′ 55.1016″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward