» Görögország

» Görögország » Jón-szigetek » Sziget


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Lefkada egy félsziget, a szárazfölddel mesterséges töltés és szétnyitható híd köti össze.


Lefkadát összesen 24 szigetecske veszi körül. Közép-Görögország túlsó partjával egy úszó lengőhíd (hossza: 50 m) köti össze. A híd révén a Görögország egész területéről érkező látogatók könnyen megközelíthetik Lefkadát. Lefkadán figyelemre méltó látnivalók, templomok és kolostorok, festői falvak, buja növényzet, idilli öblök átlátszó, türkizkék vízzel, forgalmas és eldugott, lenyűgöző szépségű strandok, jelentős kulturális örökség és vendégszerető helyiek várják.

Lefkada a sziget fővárosa és kikötővárosa. A várostervezés nagyon sajátos, és egy "halgerincre" hasonlít. Festői sikátorok, kis terek, hagyományos házak, díszes haranglábak és kikövezett sétálóövezetek adják a város jellegét. A várost egy csatorna és egy lagúna veszi körül, míg északabbra Gyra, egy vékony, kör alakú, homokos tengerpartot alkotó, szélmalmokkal és gyér növényzettel tarkított, vékony szakaszon fekszik.

Strand, Tenger, Utazás, Görögország

LÁTNIVALÓK

Lefkada város. Ajiosz Dimitrosz és Ajiosz Menasz 13. századi templomok.

Agios Nikitas. Egy gyönyörű tengerparti falu.

Nydri vízesés.

Cape Lefkada. A Cape Doukato (Déli-fok) legdélebbi pontja, magasba nyúló sziklafalak fölött hangulatos világítótoronnyal, ahová kiváló minőségű út vezet. Az ókorban a legendák szerint Lefkadán itt, a világítótorony mai helyén vetette alá magát Sappho költőnő a habokba szerelmi bánatból.

Közeli szigetek

Meganisi

Kompjáratok kötik össze ezt a zöld szigetet Nydrivel. Három hagyományos falu van, nevezetesen Katomeri, Vathy és Spartochori. Látogassa meg a Giovani-barlangot és a Papanikolis-barlangot (csak tengeren érhető el).

Kalamos

A Kalamos-szigetet fenyőfák borítják, különösen az északi része. A közép-görögországi Mytikas várossal kompjárat közlekedik. Látogassa meg Episkopi-t, Kastromonastiro-t és Porto Leonét, egy kis festői öblöt.

Kastos

Kastos egy olajfákkal borított hosszúkás sziget. Biztonságos horgonyzást biztosít a Jón-tengeren közlekedő hajóknak. Nagyon kevés út vezet a szigeten, így nincsenek autók. Sarakiniko, a sziget nyugati természetes öblében van egy kis móló, amely még rossz időben is lehetővé teszi a kikötést.

Lefkada ízei

A híres strandokon és a festői hegyi falvakon túl Lefkada, a Jón-tenger szépsége, finom termékeket állít elő, amelyek egyediségükről és ízükről híresek. A kulturális örökség szerves részét képezi a hagyományos konyha, amelyet érdemes megkóstolni, ha ellátogat a szigetre.

A sziget fő termékei, mint a hátországból származó szűz olívaolaj, a méz, az édes bor (a ritka "Vertzami" fajta, amelyet az ország legjobbjának tartanak) és a hegyek és a tenger minden "finomsága", egy kulináris mozaikot alkotnak.

Az olyan helyi termékek, mint a díjnyertes, finom lencse "Englouvi" (egy ritka fajta, amely a hagyományos, azonos nevű faluban virágzik), a híres szalámi a fokhagyma és az egész bors enyhe aromájával, valamint a kiváló, de sajnos nehezen beszerezhető, helyben termelt avgotaracho, mind-mind a lefkadai konyha védjegyét alkotják.

A lefkadai háziasszonyok az évszaknak megfelelően ízletes házi pitéket készítenek, amelyekben a kertben termesztett vagy vadon termő fűszernövények, rizs (rizopita) vagy tészta (makaronopita), édes sütőtök, "briani" (vastag zöld cukkiniból készül) és természetesen a hagyományos édes pite, a szilveszterkor készülő "ladopita" is megtalálható.

További kedvenc és "különleges" helyi ételek: pl: a sózott tőkehal burgonyával és hagymával, a tintahal rizzsel főzve, az édes-savanyú "sofigado" (borjúhús birsalmával és melasz- vagy szőlőlé-sziruppal), "cocotos" (kakas vagy marhahús) sűrű makarónival, gazdag, aromás mártásban, vagy "savoro", hal, amelyet rozmaringos mártásban tálalnak, és természetesen lencse, amelyet "riganada"-val (olívaolajjal, ecettel, oregánóval és sóval megnedvesített száraz kenyér) tálalnak.

Az "édes bűnök" a szezámmagból és nugátból készült pasteli, a soumada nevű üdítőital (orgeat - árpából vagy mandulából és narancsvirágos vízből) és a helyi likőrök, mint például a rozoli fahéjjal és naranccsal, mentával vagy rózsával ízesített.Tartomány:Jón-szigetek
Cím:Lefkada
GPS: 38° 42′ 23.29416″, 20° 38′ 30.2375″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward