» Görögország

» Görögország »


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Ohi nap, görögül Επέτειος του «'Οχι». (ejtsd: Epeteiosz tu Ohi, jelentése: A „Nem” évfordulója) Görögországban, Ciprusban tartják meg minden év október 28-án. Az iskolák és az összes munkahely zárva van.


1940. október 28-án Benito Mussolini felszólította a görög vezetést, hogy engedjék belépni a tengelyhatalmak katonáit az ország területére. Erre Joánisz Metaxász(wd) görög miniszterelnök, aki 1936. augusztus 4-től 1941. január 29-éig volt hatalmon, állítólag egyetlen szóval válaszolt: „όχι!” (Nem!)

Az olaszok válasza nem késett sokat, az Albániában állomásozó olasz csapatok másnap hajnalban támadást indítottak Görögország ellen, ezzel belerántva azt a második világháborúba.

Manapság katonai parádékkal és néptáncokkal ünneplik a dátumot. A görögkeleti templomok különleges istentiszteleteket tartanak. A görög fővárosban, Athénban nagy katonai felvonulást tartanak, amely kora délután kezdődik.

Az ünnepséget követően az éttermek és bárok általában a szokásosnál is forgalmasabbak. Sok üzlet zárva tart. A görög múzeumok és ókori nevezetességek, például az athéni Akropolisz Múzeum azonban általában nyitva tartanak, és a belépés ingyenes.GPS: 38° 59′ 43.32588″, 21° 59′ 15.76752″
Időpont:2024. október 28.

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward