» Görögország

» Görögország » Jón-szigetek » Sziget


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Az ión szigetvilág legnyugatabbra eső és legzöldebb tagja Kerkira, amelyet a külföldiek Korfu néven ismernek. Poszeidon szerelmének szigete a legzöldebb Görögországban.
 

A legjobb programok Korfun

#1 Korfu strandjai

#2 Achillion palota és múzeum

#3 Paleokastritsa kolostor

Korfu népszerű látnivalói

Korfu város

Az óváros a Világörökség része. Korfu óvárosának közelében található a Mon Repos kastély. A kastély parkjában Héra templomának romjai láthatók. A kastélyban, egyik ebédlőasztalán született Fülöp edinburgh-i herceg 1921-ben. A Mon Repos, melynek a jelentése „pihenésem", a Jón-tenger partján található. Fülöp csak egy évig élt ott a görög-török háború politikai instabilitása miatt. Amikor Konstantin görög király lemondott a trónról, Fülöp szülei, András görög herceg és Aliz battenbergi királyi hercegnő 1922 decemberében családjával együtt elhagyni kényszerültek Korfut. Fülöp apja I. Konstantin görög király öccse és IX. Christian dán király unokája volt. Apja görög és dán gyökerei miatt Fülöp görög és dán hercegként volt ismert. A Mon Repos 1864-ig a brit kormányzók nyári rezidenciája volt, egészen addig tölthették itt pihenésüket az ország vezetői, míg a Jón-szigetek Görögország részévé nem váltak, és I. György görög királynak nem ajándékozták azokat.

A villát Frederick Adam brit parancsnok 1826-ban építette feleségének, Nina Palatianounak ajándékba. A második világháború idején a Jón-szigetek olasz kormányzója is ott lakott, amikor Olaszország a második világháború alatt megszállta Korfu szigetét. Amikor Görögország 1975-ben megszüntette monarchiáját, a kormány és az egykori királyi család vitatta az ingatlan tulajdonjogát. Az Emberi Jogok Európai Bírósága úgy döntött, hogy Mon Repos a kormányhoz tartozik, és 7 millió dollárt ítélt oda Konstantin volt görög királynak, hogy kárpótolja az elveszett vagyonáért. A kastély látogatható, jelenleg múzeumként működik. A Paleopolisi Régészeti Múzeum szobrokat, érméket és egyéb tárgyakat mutat be az ősi városból. A házat körülvevő kerteket parkká alakították, ahol ókori korfui romok és görög isteneknek szentelt templomok maradványai találhatók.

Achilleion

A Korfu szigetére eljutó magyarok biztos programpontja Erzsébet királyné nyári lakának felkeresése. A klasszicista palota, berendezése és környezete nemcsak a Habsburgok gazdagságát, s a korabeli képzőművészet számos örökbecsű értékét tárja a látogatók elé, emlékeztet az uralkodó család történtének több tragikus fordulatára is. 

A nyári lak Korfu városától mintegy tíz kilométerre emeltetett a Gaszturi falu fölé emelkedő hegyen, klasszicista stílusban, az olasz Rafaele Carito építész tervei szerint és az ókori görög hős - Akhilleusz - emlékére Achilleionnak nevezett.

Erzsébet egyetlen fia, Rudolf trónörökös 1890-ben bekövetkezett, tragikus halála után itt keresett vigasztalást, minden év őszén és tavaszán, a többszintes palotát pedig sajátkezűleg rendezte be. Az itáliai Borghese-família gyűjteményéből vásárolt ókori márvány és bronz szobrokat a környező kiterjedt park és a lépcsőházak, teraszok, termek díszítésére, más mitológiai ihletésű plasztikákat, fali reliefeket és freskókat pedig a legjobb kortárs osztrák mesterektől rendelt. Az antikizáló bútorok is hasonló stílusban készültek, a hatalmas állótükröktől a karos gyertyatartókon át a velencei kristály csillárokig.

földszinti kápolna oltárképét fogadalmi ajándékként rendelte Erzsébet a Habsburg császári udvar hivatalos festőjétől - Franz Matztól -, miután egy alkalommal jachtja nagy viharba került, ezért Mária, mint a tengerek királynője a kisdeddel a karján jelenik meg a háborgó hullámok felett, hogy a hozzá fohászkodókat megmentse. A szentély félgömb alakú apszisán Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című monumentális, sokalakos kompozíciójának pontos és hiteles másolatát láthatjuk, azzal a különbséggel, hogy a freskó hátterét arannyal borították, ezért úgy tűnik, mintha maga is világítana, a régi ortodox mozaikok hangulatát keltve. A falfreskó készítőjének neve ismeretlen maradt az utókor számára, de értékét emeli, hogy még a magyar festőfejedelem életében készült, - tehát korabeli kópiáról van szó -, másrészt kvalitásosan kivitelezett munka valamely tehetséges kollégájától és harmadrészt fokozza rangját az is, hogy a tragikus sorsú magyar királyné személyes kívánságára került magánkápolnájába. Erzsébet eredeti imakönyvét a szentélyt lezáró vasrács előtt, vitrinben tárnak az érdeklődők elé, általa adományozott miseruhák és más, értékes egyházi felszerelések kíséretében.

A kápolna közvetlen szomszédságában valamikor a királyné hálószobája állott. Most Erzsébet személyes tulajdonából való emléktárgyakat állítanak ki itt, saját verseinek kéziratától kezdve a császári párt ábrázoló korabeli képeken, plaketteken és kisplasztikákon át Rudolf síremlékének vagy Heine szobrának fotójáig, aki Erzsébetnek egész életében kedvelt költője volt. Az ekkoriban már örökös gyászt viselő "fekete királyné" a hosszú, megerőltető sétákról itt sem mondott le, és nem tudott betelni a tenger látványával, amelyet kedvenc teraszáról szemlélt, ahonnan a bécsi hajó érkezését is figyelhette. Miközben a kíváncsi turisták tekintetei elől lehetőleg elvonult vagy szükség esetén arcát legyezőjével védve, napernyőjével takarva elmenekült, nagyon kedvelte az egyszerű, vendégszerető falusiak társaságát, akikhez akár egy pohár frissen fejt kecsketejre is betért olykor-olykor. Gaszturi lakói hálásan emlegetik, hogy az ő költségén épült a falu most is működő kútja, amelyre a gyakori aszály miatt volt szükség.

Lakones

A híres Bella Vista kilátóról gyönyörködhetünk Európa egyik legszebb panorámájaként emlegetett  tájban.

Angelokastró

A sziklán magasodó vár egykor Korfu szigetének egyik legfontosabb védelme volt

Kassiópi

 I.e. 48-ban Cicero 7 napot töltött el a városban. A római időkben a sziget legjelentősebb városa volt. 67-ben Néró császár látogatott el a városba és elénekelt egy dalt Zeusz tiszteletére a Zeusz-szentélyben, a mai Panagia Kassopitra templom közelében.

Pantókrátor hegy

A hegyre egy aszfaltozott úton autóval fel lehet menni. A hegy tetejéről Albániáig is el lehet látni. 17. századi kolostor és taverna.

Vlacherna kolostorsziget és a Pondikonisi kolostor az Egérszigeten. 

Palia Perithia

A legrégebbi falu a szigeten.

Panagia Mirtiotissa 

Kolostor (Moni Myrtidion).

Kouloura és Kalami

Lawrence Durell lakóhelye. Korfun Lawrence és felesége, Nancy Isobel Myers egy ideig együtt éltek a Durrell család többi tagjával Kontokali faluban, majd 1936 elején egy görög halász házát vették bérbe egy akkor kis halászfalunak számító településen, Kalamiban, a sziget északkeleti partján. Jó barátságot alakított ki Theodore Sztefanidesz görög orvossal, természetbúvárral és költővel, akit gyakran látott vendégül; 1939-ben Henry Miller is vendégeskedett Durrell kalami házában. Életének ezen időszakát később a Prospero’s Cell című regényében örökítette meg, mely sajátos hangütéssel mutatja be a második világháború előtti korfui környezetet és az ott élők szokásait.

Legkisebb testvérére,Gerald Durrellre szintén nagy hatást gyakoroltak a korfui évek, ő három komplett regényben (Családom és egyéb állatfajtákMadarak, vadak, rokonokIstenek kertje) és több más, kisebb, jellemzően humoros írásban örökítette meg ottani emlékeit, a saját nézőpontjából és főként a saját szempontjait követve. Gerald regényeiből úgy tűnik, mintha Lawrence végig a családdal élt volna, Nancyt pedig egyáltalán nem is említi. Lawrence ezzel szemben saját visszaemlékezésében családtagjai közül csak Leslie öccsét említi. Kettejük regényeiben vannak egyezően visszatérő motívumok is: mindketten írnak például azokról a szerteágazó szerepekről, amiket Szpiro Hakiapulosz korfui taxisofőr és Theodore Sztefanidesz betöltött a család életében.

Pelekas

Korfu várostól 13 kilométerre nyugatra, magasan a Glifada-öböl felett fekszik Pelekas kis hegyi falu. Itt élvezheti Korfu legszebb naplementéit. Előtte sétáljon végig a kanyargós sikátorokon, és igyon egy ouzót (ánizsos pálinkát) a Café Pelekas hatalmas akácfája alatt. Ezután menjen fel a kilátóhoz, az úgynevezett "Császár trónjához". A szikla II. Vilmos császárról kapta a nevét, aki rendszeresen élvezte innen a csodálatos kilátást a szigetre.

Korfu legszebb stradjai

Palaiokastritsa

Paleokastritsa a legismertebb és minden bizonnyal legszebb korfui üdülőhely. A tenger türkizkék színe a Karib-tengert idézi. A strandok sziklás partokon találhatók, és mindegyikük csodálatos öblöket kínál az úszáshoz vagy a búvárkodáshoz. Palaiokastritsa legismertebb része a hármas öböl, ahol a hagyományok szerint egykor a phajjákok vendégszerető népének városa volt. Homérosz szerint itt talált rá a hajótörött Odüsszeuszra a phaják király leánya, a hókarú Nausika. Sőt, még az Odüsszeusz előtti időkben is híres volt az öböl, az aranygyapjút kereső argonauták is megpihentek itt. 13. századi monostor.

Chalikounas

A Chalikounas Beach Európa a legbiztonságosabb strandjai között szerepel a végtelen homokos strandja és az a tény, hogy a természetben található, távol a nagy szállodáktól.


Acharavi

3 km hosszú homokos strand. A rómaiak alatt Octavianus (későbbi Augustus császár) 31-ben megölette a település összes fiatalját, mivel lakóik Marcus Antonius és Kleopátra oldalán harcoltak az Actium csatájában. Ezt a helyet "örömteli ifjúságnak" nevezték - görögül achari ivi. A lakosok a korábbi menekülési útvonalat a mai napig részben megőrzik.

Peroulades

A nyugati meredek parton található, és egy viszonylag kis stranddal rendelkezik, amelyhez lépcsőn lehet feljutni. Ez a Logas vagy Sunset Beach nevű strand reggel még árnyékban van, mert a sziklák leárnyékolják a napot. A naplemente - innen a neve - még látványosabb. A Perouladesben megszállók általában nem annyira a tengerparton akarnak heverészni, mint inkább kirándulni a környék nevezetességeihez. Az első és legfontosabb a Drastis-fok, amely tíz perces sétával elérhető. A Drastis-fok, Korfu északnyugati csücske a sziget egyik leglátványosabb helye. A homokkő az évezredek során erodálódott. Több öböl alakult ki, amelyeket meredek sziklák határolnak. A legjobb kilátás a tetejéről nyílik, ahol egy panorámakávézó található kerttel. Van ott egy bár is, de a vendégek eltérő érdeklődési köre miatt elkülönítve. Innen egy hosszú, meredek kőlépcső vezet le a keskeny strandra, amelyet sok nyaraló Korfu legszebb strandjának tart. A tengerpartra egy könnyen járható homokos út is vezet. Képzelje el Rügen krétaszikláit mediterrán környezetben, finom homokos stranddal. A hullámzás ott egy kicsit erősebb, mint a sziget más strandjain.

Sidari

Sidari a sziget egyik legnépszerűbb üdülőfaluja. Fjordok nem csak Skandináviában vannak. Korfun talán nem olyan nagyok, de nagyon romantikusak. A szidari Szerelem-csatorna (Canal d'Amour) által összekötött öblöket tartják a legszebbnek. A fantáziadús név egy két öböl közötti homokkőben lévő, erózió által létrehozott alagutat ír le. A tenger és a szél kimosta a porózus sziklát, és egy jó tíz méter hosszú barlangot hozott létre. Ez egy kiváló hely, amelyet búvárúszóval és uszonyokkal lehet felfedezni.

A "csatorna" a nevét egy babonáról kapta. Eszerint az a nő, aki árnyékban balról jobbra halad át rajta, megkapja szerelme szeretetét. Hogy mi történik, ha egy férjes asszony fordítva csinálja, azt még nem hozták nyilvánosságra. Ennek a történetnek számos változata létezik. Például a szerelemről azt mondják, hogy örökké tart, ha egy pár együtt úszik át rajta. Hírneve miatt a Szerelem-csatorna körüli kis strand és sziklák általában túlzsúfolt. Ráadásul az öböl minden, csak nem magányos - ott is vannak szállodák egészen a partig.

Szidari azonban olyan sok homokos stranddal rendelkezik, hogy rengeteg alternatív lehetőség van. Érdemes egy hajókirándulást is tenni a tengerparton. A meredek, kimosott homokkő partok és a fehér strandokkal tarkított öblök egyedülálló váltakozása különösen vonzó a tengerpartról nézve. Barlangok bőven akadnak, és aki akar, az egy időre ki is szállhat.

Gouvia

7 kilométerre fekszik Korfu városától, és a szomszédos Kontokali és Limni falvakkal együtt nőtt össze. A turisztikai infrastruktúra kiváló, és a strandok is nagyon jól karbantartottak. Némelyik durva kavicsból áll, de a legtöbb homokos. Korfu városától északra mindenütt hasonló a kép. Az országút választja el a strandot és a szállodakomplexumokat. Ez a szállodalánc Korfu keleti partja mentén északabbra, Mparmpatiig húzódik. A legtöbb falu összenőtt, így nehéz megmondani, hol végződik az egyik és hol kezdődik a másik.

A gouviai öböl néhány látnivalót kínál. A kis ypapanti templom például egy olyan félszigeten áll, amely messze belenyúlik az öbölbe. A régi, 18. századi velencei hajógyárból csak romok maradtak, azaz a boltívek, amelyek egykor a csarnokokat támasztották alá. Mindazonáltal a régi ipari létesítmények maradványainak méretei sokkal lenyűgözőbbek. Tipp: A történelmi helyszín közelében található egy általában kevéssé látogatott fürdőöböl.Tartomány:Jón-szigetek
Cím:Korfu
GPS: 39° 37′ 27.34356″, 19° 55′ 18.03972″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward