» Franciaország

» Franciaország » Île-de-France


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Pompidou Központ rendelkezik Európa legjelentősebb modern- és kortárs művészeti gyűjteményével. A Centre Pompidou a művészi szabadságot szimbolizálja és a világ egyik legfontosabb kulturális intézménye.


A New York-i MoMA-val és a londoni Tate Modernnel együtt a Pompidou Központ a világ három legjelentősebb modern és kortárs művészeti múzeuma közé tartozik.

A Pompidou Központ őrzi a világ második legnagyobb, 120 ezer műalkotásból álló kortárs művészeti gyűjteményét a New York-i Modern Művészeti Múzeum (MoMA) után. 

A Renzo Piano és Richard Rogers tervei alapján épült Pompidou központ 1977 februárjában nyílt meg Párizs szívében. A forradalmi külsejű, színes épület a 20. századi építészet egyik ikonikus épületévé vált.

A vörös, zöld és kék csövekkel behálózott épületet, amelyre az előtte kialakított térről kitűnő rálátás nyílik, sokan csak "az olajfinomító", vagy "gázgyár" néven emlegetik, mások csak Beaubourg-palotának nevezik, a hely alapján. Kezdettől fogva valóságos kulturális nagyüzemként működik, amelyet naponta diákok, zenebarátok, mozirajongók, turisták, gyerekek és felnőttek ezrei keresnek fel.

Felépítését Georges Pompidou néhai francia elnök kezdeményezte, aki kijelentette:

"Szenvedélyes vágyam, hogy Párizs olyan kulturális intézményt teremtsen, amely egyszerre lesz múzeum és alkotási központ."

A Beaubourg-palota ma Pompidou nevét viseli, de megnyitásának napját ő már nem élhette meg. 1977. január 31-én a három évvel korábban elhunyt Pompidou utóda, Valéry Giscard d"Estaing elnök avatta fel. 

Több mint 70.000 műalkotásnak ad otthont. Művészeti alkotásai között képviselteti magát a dizájn, az építészet, a fényképészet és az új média is.

Évente közel húsz tematikus kiállítást rendeznek a Pompidou Központban, mely színházi-, zenei-, tánc-, performansz- és mozi programokban is igen gazdag.

Könyvtár

A Pompidou Központban működik egy ingyenes és mindenki számára nyitott könyvtár is (Bpi): a Bibliothèque Kandinsky a modern- és kortárs művészettörténetet bemutató információs anyagok tárhelye. 

A világ legnagyobb egy darabból gyártott Gömböce a Pompidou Központ Könyvtárában

2023 áprilisában a Pompidou Központba került a világ legnagyobb, nyilvánosan megtekinthető, egy darabból gyártott Gömböce. A 2006-os magyar találmány egy körbejárható, alulról megvilágított vitrinben, állandó kiállítási tárgyként kapott helyet a világ egyik legjelentősebb kortárs művészeti gyűjteményének helyet adó intézményben működő, egyik legnagyobb francia közkönyvtár közepén. Az egyedi Gömböc 500-as sorszáma a nemzetközi könyvtári katalógus osztályozására utal, melyben ez a szám a matematikát és a természettudományokat jelöli.

A Gömböc feltalálója két magyar építészmérnök, Domokos Gábor és Várkonyi Péter, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem oktatói, akik több mint 10 évnyi kitartó kutatás után találtak rá a Gömböc formájára, ezzel bizonyítva Vlagyimir Igorevics Arnold orosz matematikus 1995-ös sejtését, amely szerint létezik olyan homogén, konvex test, amelynek négynél kevesebb egyensúlyi pontja van.

Franciaországban 2011-ben állították ki az első Gömböcöt. A szenzációs magyar találmány a párizsi Henri Poincaré Intézet tárlatának kitüntetett helyén látható, 1928-as sorszáma megegyezik a vendéglátó matematikai központ alapításának évével. A gyűjteményében mintegy száz matematikai modell látható kiállítva, de magyar találmány korábban nem volt köztük. 

A Pompidou Központban az eddig gyártott legnagyobb monolitikus, azaz egy darabból készült Gömböc modell került kiállításra, melynek anyaga az Egyesült Államokból származó víztiszta plexi. A 30 centiméter magas, 26,7 centiméter széles, 33,3 centiméter hosszú műtárgy tömege 25,5 kilogramm.

Mára több ezer különféle Gömböc található a világ számos országban. Az egyedi, sorszámozott darabok állandó kiállítási tárgyként láthatóak a világ leghíresebb egyetemein és múzeumaiban, többek között Oxfordban, a Princeton Egyetemen, valamint a windsori kastélyban, a legnagyobb, 4,5 méter magas első kültéri Gömböc-formájú szobor pedig Budapesten, a Corvin Sétányon, míg az úgynevezett könnyű Gömböcök akár online is beszerezhetők.

A Gömböc egy matematikai modell tárgyiasult formája, az egyetlen ismert homogén test, amelynek mindössze két egyensúlyi pontja van: egy stabil és egy instabil. Vízszintes felületre helyezve bármilyen kiinduló helyzetből mindig visszatér stabil egyensúlyi helyzetébe.

Fotógaléria

A Pompidou Központban található Európa legjelentősebb fotógyűjteménye. Az egyik legjelentősebb kortárs francia kiállítóhely állandó fotótárlattal szeretné jobban megismertetni a fotóművészeket. A Pompidou fotógalériája ezért évente három kiállítással jelentkezik, amelyek ingyenesen és folyamatosan látogathatók.

Pompidou Központ felújítási munkálatok miatt 2025-ben öt évre bezár

Felújítási munkálatok miatt 2025 végén bezár a párizsi Pompidou Központ, és 2030-ban nyit meg újra.

A teljes körű felújításról szóló terveket már 2021-ben bejelentette a kormány, eredetileg 2023 és 2027 között tervezték a bezárást, és az intézmény 2027-ben az ötvenedik évfordulón nyílt meg volna újra. Később elhalasztották a nagyszabású felújítási munkálatok kezdetét a 2024-es párizsi olimpia utánra. A kiköltözés és a fokozatos bezárás 2024 őszén fog megkezdődni.

A felújításra a hatalmas kiállítóterekkel és egy óriási könyvtárral is rendelkező épület korróziója miatt van szükség. A tervek szerint az egész épületet azbesztmentesítik, és az érvényes biztonsági, technikai és energetikai normáknak megfelelően felújítják, valamint az akadálymentesítési kötelezettségeknek eleget téve a fogyatékossággal élők számára is látogathatóvá teszik.    

A teljes körű felújítás 262 millió euróba kerül. A Renzo Piano, Richard Rogers és Gianfranco Franchini tervei alapján épült múzeumban még soha nem volt ilyen volumenű és jellegű felújítás. A kulturális miniszter tájékoztatása szerint az elmúlt csaknem fél évszázadban 300 millióan keresték fel a Pompidou Központot.Tartomány:Île-de-France
Település:Párizs
Cím:place Georges Pompidou
GPS: 48° 53′ 54.80592″, 2° 16′ 53.88348″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward