» Franciaország

» Franciaország » Île-de-France


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Pompidou Központ rendelkezik Európa legjelentősebb modern- és kortárs művészeti gyűjteményével. A Centre Pompidou a művészi szabadságot szimbolizálja és a világ egyik legfontosabb kulturális intézménye.


A New York-i MoMA-val és a londoni Tate Modernnel együtt a Pompidou Központ a világ három legjelentősebb modern és kortárs művészeti múzeuma közé tartozik.

A Renzo Piano és Richard Rogers tervei alapján épült Pompidou központ 1977 februárjában nyilt meg Párizs szívében. A forradalmi külsejű, színes épület a 20. századi építészet egyik ikonikus épületévé vált.

A vörös, zöld és kék csövekkel behálózott épületet, amelyre az előtte kialakított térről kitűnő rálátás nyílik, sokan csak "az olajfinomító", vagy "gázgyár" néven emlegetik, mások csak Beaubourg-palotának nevezik, a hely alapján. Kezdettől fogva valóságos kulturális nagyüzemként működik, amelyet naponta diákok, zenebarátok, mozirajongók, turisták, gyerekek és felnőttek ezrei keresnek fel.

Felépítését Georges Pompidou néhai francia elnök kezdeményezte, aki kijelentette: "Szenvedélyes vágyam, hogy Párizs olyan kulturális intézményt teremtsen, amely egyszerre lesz múzeum és alkotási központ." A Beaubourg-palota ma Pompidou nevét viseli, de megnyitásának napját ő már nem élhette meg. 1977. január 31-én a három évvel korábban elhunyt Pompidou utóda, Valéry Giscard d"Estaing elnök avatta fel. 

Több mint 70.000 műalkotásnak ad otthont. Művészeti alkotásai között képviselteti magát a dizájn, az építészet, a fényképészet és az új média is.

Évente közel húsz tematikus kiállítást rendeznek a Pompidou Központban, mely színházi-, zenei-, tánc-, performansz- és mozi programokban is igen gazdag.

Könyvtár

A Pompidou Központban működik egy ingyenes és mindenki számára nyitott könyvtár is (Bpi): a Bibliothèque Kandinsky a modern- és kortárs művészettörténetet bemutató információs anyagok tárhelye. 

Fotógaléria

A Pompidou Központban található Európa legjelentősebb fotógyűjteménye. Az egyik legjelentősebb kortárs francia kiállítóhely állandó fotótárlattal szeretné jobban megismertetni a fotóművészeket. A Pompidou fotógalériája ezért évente három kiállítással jelentkezik, amelyek ingyenesen és folyamatosan látogathatók. 
    

Tartomány:Île-de-France
Település:Párizs
Cím:place Georges Pompidou
GPS: 48° 53′ 54.80592″, 2° 16′ 53.88348″

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward