» Franciaország

» Franciaország » Île-de-France


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Pompidou Központ rendelkezik Európa legjelentősebb modern- és kortárs művészeti gyűjteményével. A Centre Pompidou a művészi szabadságot szimbolizálja és a világ egyik legfontosabb kulturális intézménye.


A New York-i MoMA-val és a londoni Tate Modernnel együtt a Pompidou Központ a világ három legjelentősebb modern és kortárs művészeti múzeuma közé tartozik.

A Pompidou Központ őrzi a világ második legnagyobb, 120 ezer műalkotásból álló kortárs művészeti gyűjteményét a New York-i Modern Művészeti Múzeum (MoMA) után. 

A Renzo Piano és Richard Rogers tervei alapján épült Pompidou központ 1977 februárjában nyilt meg Párizs szívében. A forradalmi külsejű, színes épület a 20. századi építészet egyik ikonikus épületévé vált.

A vörös, zöld és kék csövekkel behálózott épületet, amelyre az előtte kialakított térről kitűnő rálátás nyílik, sokan csak "az olajfinomító", vagy "gázgyár" néven emlegetik, mások csak Beaubourg-palotának nevezik, a hely alapján. Kezdettől fogva valóságos kulturális nagyüzemként működik, amelyet naponta diákok, zenebarátok, mozirajongók, turisták, gyerekek és felnőttek ezrei keresnek fel.

Felépítését Georges Pompidou néhai francia elnök kezdeményezte, aki kijelentette:

"Szenvedélyes vágyam, hogy Párizs olyan kulturális intézményt teremtsen, amely egyszerre lesz múzeum és alkotási központ."

A Beaubourg-palota ma Pompidou nevét viseli, de megnyitásának napját ő már nem élhette meg. 1977. január 31-én a három évvel korábban elhunyt Pompidou utóda, Valéry Giscard d"Estaing elnök avatta fel. 

Több mint 70.000 műalkotásnak ad otthont. Művészeti alkotásai között képviselteti magát a dizájn, az építészet, a fényképészet és az új média is.

Évente közel húsz tematikus kiállítást rendeznek a Pompidou Központban, mely színházi-, zenei-, tánc-, performansz- és mozi programokban is igen gazdag.

Könyvtár

A Pompidou Központban működik egy ingyenes és mindenki számára nyitott könyvtár is (Bpi): a Bibliothèque Kandinsky a modern- és kortárs művészettörténetet bemutató információs anyagok tárhelye. 

Fotógaléria

A Pompidou Központban található Európa legjelentősebb fotógyűjteménye. Az egyik legjelentősebb kortárs francia kiállítóhely állandó fotótárlattal szeretné jobban megismertetni a fotóművészeket. A Pompidou fotógalériája ezért évente három kiállítással jelentkezik, amelyek ingyenesen és folyamatosan látogathatók.

Felújítási munkálatok miatt 2023 és 2027 között bezár a Pompidou Központ

Az intézmény 2027-ben az ötvenedik évfordulón nyílik meg újra, a teljes körű felújítás után. A munkálatok 2023 végén kezdődnek és 2026 végéig tartanak majd, a megnyitó 2027 elején lesz.

A felújítás elengedhetetlenné vált a hatalmas épület korróziója miatt, amely a jelentős kortárs gyűjteményen kívül hatalmas kiállítóterekkel és egy óriási könyvtárral is rendelkezik.

A négy év alatt az egész épületet azbesztmentesítik, és az érvényes biztonsági, technikai és energetikai normáknak megfelelően felújítják, valamint az akadálymentesítési kötelezettségeknek eleget téve a fogyatékossággal élők számára is látogathatóvá teszik.  

A Renzo Piano, Richard Rogers és Gianfranco Franchini tervei alapján épült múzeumban még soha nem volt ekkora jellegű felújítás.

Elhalasztják a párizsi Pompidou Központ felújítási munkálatait a 2024-es olimpia utánra

A felújítást eredetileg 2023 vége és 2027 eleje között tervezte a kormány, az épület azonban mégis nyitva marad a 2024-es olimpiai játékok végéig.

Az intézmény eredetileg 2027-ben, az ötvenedik évfordulón nyílt volna meg újra a teljes körű felújítás után, az újranyitás új dátuma egyelőre nem ismert.Tartomány:Île-de-France
Település:Párizs
Cím:place Georges Pompidou
GPS: 48° 53′ 54.80592″, 2° 16′ 53.88348″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward