» Horvátország

» Horvátország » Split-Dalmácia » Szigetek


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A közép-dalmáciai sziget eszményi a csodálatos, érintetlen természetben megtett sétákhoz és kerékpározáshoz.


Šolta a közép-dalmáciai szigetek csoportjához tartozik, keletről Brač, délkelet felől Hvar, északkelet felől pedig a szárazföld karéjozza. Az 52 négyzetkilométer területű sziget gazdag élő- és növényvilággal bír.

Az őskortól fogva lakott, első ízben Kr. e. 4. században, Olyntha néven történik róla említés. A sziget telis tele van az ókorból és az ókeresztény korból származó építmények maradványaival, ám gazdag kultúrtörténeti örökségén túl Šolta jóval többet kínál az ideérkező turistáknak. A sziget eszményi a csodálatos, érintetlen természetben megtett sétákhoz és kerékpározáshoz.

A halkülönlegességek rajongóit a Šešula-öböl és Maslinica várja, ahol a legszebb naplemente látványa fogadja a látogatót. A sziget egész hosszában jófajta bor és olívaolaj terem, míg a legjobb szállást Nečujamban találunk.

Noha Šolta szigete a szárazföldhöz és Split városához is közel esik, hamisítatlan „szigeti” érzéssel ajándékozza meg az idelátogatókat. Főbb települései a sziget belső területein és a sziget északi partja felé gravitálva fekszenek, míg déli oldala a magas, meredek sziklatömbök miatt meglehetősen nehezen megközelíthető. A hajósokat Šolta öblei, míg a kerékpárosokat biciklisútjai csábítják. A sziget szimbolikus állata a füleskuvik, melynek képe számos ház kedvelt díszítőeleme. Šolta csúcsminőségű olívaolajáról ismert, melyről már a XIV. századi Split-i Statútumban is említés esik.

Šolta-sziget települései 

Grohote 

Grohote a sziget legrégebbi és egyben a legnagyobb települése, s egyben fővárosa is, melyet a görögök Olynta, a rómaiak Solenta néven emlegettek. Grohote a sziget belsejében van, nevezetességei közül kiemelendő a 6-7. századi ókeresztény bazilika, a Szent István- plébániatemplom és az antik szarkofág fedelei. Van itt egy 17. századi védelmi épület is, míg a közelben egy 14. századi, freskókkal díszített gótikus templom várja a látogatókat.

Maslinica

Maslinicát 1703-ban alapította a Marchi nemesi család, mikor engedélyt kapott a velencei hatóságoktól egy torony, egy falu és egy templom, majd később egy megerődített kastély felépítésére, amely jelenleg hotelként működik. Ez a hajósok kedvelt célpontja, mert közvetlenül a szálloda mellett tudnak lehorgonyozni.

Gornje, Srednje és Donje Selo

Šolta felfedezéséhez és egy időutazáshoz a legjobb, ha ellátogatunk Gornje, Srednje és Donje Selo településekre. Grohotével egyetemben ezek a jellegzetes délszaki kis helyek adjál sziget esszenciáját. 

Stomorska

Gornje Selo kikötőhelyeként fejlődött ki. Vitorlásflottájáról volt ismert. Annak idején ezekkel az árbocos hajókkal szállították Šoltáról az adriai területekre a bort, az olívaolajat, és a mészkövet, melyet a spliti Diocletianus-palota építésénél is használtak.

Nečujam

Nečujam a szigeti turizmus központja. Partjait egy sor öböl csipkézi, ezek egyikében hozta létre Diocletianus császár a saját haltenyészetét.Tartomány:Split-Dalmácia
Cím:Šolta
GPS: 43° 23′ 13.17624″, 16° 17′ 15.0756″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward