» Csehország

» Csehország » Morva-sziléziai kerület


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A morvaországi Olomouc városa mindig a Cseh Királyság legjelenősebb városai közé tartozott. Prága után a legnagyobb Városi Védett Műemlék Területtel rendelkezik.


Az óvárosban, a Felső tér (Horní náměstí) található a városháza a 15. századi olmützi orlojjal (óra). Ugyanitt áll a Herkules- és Caesar-díszkút, valamint az UNESCO védelme alatt álló Szentháromság-oszlop, amelyet 1740-ben emeltek. Jellegzetes műemléke az olmützi érseki székesegyház, a Szent Vencel-dóm, ahol 1469-ben a cseh és morva nemesség egy része Mátyás királyt cseh királlyá kiáltotta ki. A székesegyházban nyugszik III. Vencel cseh és magyar király, akit 1306-ban Olmützben gyilkoltak meg, ezzel kihalt a cseh Přemysl-ház. 

Olmützi kvargli (tvarůžky)

Az olmützi sajt az egyetlen olyan eredeti cseh-morva sajt, amely nemzetközileg is védettséget élvez. Az Európai Unió 2010-ben vette fel a védett regionális élelmiszerek listájára.

A sajátos ízű és szagú sajt története a 15. századba nyúlik vissza, amikor az egész közép-morvaországi régió közkedvelt terméke volt. Mára csak a mintegy háromezer lakosú Losticében gyártják. Alapvetően a büdös sajtnak köszönhető, hogy a kisvárost évente hazai és külföldi turisták ezrei keresik fel.

Várak Olmütz közelében

Olomouctól megközelítőleg 35 km távolságra van Bouzov vára (hrad Bouzov), de közismert Sovinec vára (hrad Sovinec) vagy Helfštín vára is, ahol évente megrendezésre kerül a díszműkovácsok találkozója.

Olomouctól nem messze terül el Náměšť na Hané vára, amely az olomouci püspökök és érsekek hintóinak kiállításának helye.

Karácsonyi vásár

Különféle puncsot, forralt bort és más forró italokat minden karácsonyi vásáron meg lehet kóstolni, de nehéz annyi fajtát megszámolni, mint Olmützben, ahol a puncs és a nürnbergi bor karácsonyi jelenséggé vált. Ha ellátogat az olmützi karácsonyi vásárokra és különösen a Felső téren található "puncsvárosba", különböző fűszerekkel, édes és keserű borokat és puncsokat kóstolhat, rummal, likőrrel vagy naranccsal ízesítve.

A karácsonyi vásárokat természetesen színes programok kísérik. Minden műfajban fellépnek népszerű együttesek, színházak játszanak kicsiknek és nagyoknak, adventi szokásokat és korabeli látványosságokat mutatnak be, nem hiányzik a faragott karácsonyi bölcső és a nyitott korcsolyapálya sem.

Tartomány:Morva-sziléziai kerület
Cím:Olomouc
GPS: 49° 35′ 38.60412″, 17° 15′ 4.1148″
Honlap: https://tourism.olomouc.eu/sights/olomouc-region/hu

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward