» Csehország

» Csehország » Morva-sziléziai kerület


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A morvaországi Olomouc városa mindig a Cseh Királyság legjelentősebb városai közé tartozott. Prága után a legnagyobb Városi Védett Műemlék Területtel rendelkezik.


Olomouc - Morvaország arany városa

A termékeny Haná-folyó síkságának közepén fekszik Olmütz városa. Közelebb van, mint Prága - mégis kevés turista merészkedik oda. A Cseh Köztársaság hatodik legnagyobb városa sokkal több, mint a híres Olomouc Quargel, egy erős illatú savanyú sajt származási helye. A város egy barokk ékszer, amelyet a tömegturizmus még mindig nagyrészt fel nem fedezett, és amely Morvaország szellemi és történelmi metropoliszaként, de kiemelkedő építészetének és lakosainak lelassult életmódjának köszönhetően is sokat kínál a látogatóknak. Az egyetemi hallgatókat is egyre inkább vonzza a Cseh Köztársaság keleti része is, mivel Olomouc városa ad otthont az ország második legrégebbi egyetemének.

A kommunizmus alatt a város szépsége némi veszteséget szenvedett, de a központot az elmúlt években felújították, és most újra régi fényében tündököl.

Régi templomok, pompás szökőkutak, gyönyörű régi épületek, parkok és műemlékek szegélyezik az utcákat és utakat az egykori "katonák és papok városában".

A városnézés első állomás a híres Vencel-székesegyház, amelyet Csehország hercegének és Szent Vencelnek szenteltek. Bár a székesegyházat a 12. században alapították, jelenlegi neogótikus megjelenése a 19. századból származik. Olomouc városképének meghatározó nevezetessége a Vencel-székesegyház mellett a legendás Michalské návrší dombon álló Szent Mihály-templom. A 17-18. század fordulóján a lábánál hat szökőkút állt, mindegyikben egy-egy ősi isten szobrával. A Náměstí Republiky téren elhaladunk az egyik ilyen szökőkút, a Triton-kút mellett, amely az 1709-ből származó olmützi barokk szökőkutak együttesének része.

Az óvárosban, a Felső tér (Horní náměstí) található a városháza a 15. századi olmützi orlojjal (óra). Ugyanitt áll a Herkules- és Caesar-díszkút, valamint az UNESCO védelme alatt álló Szentháromság-oszlop, amelyet 1740-ben emeltek.

A Szent Vencel-dómban 1469-ben a cseh és morva nemesség egy része Mátyás királyt cseh királlyá kiáltotta ki. A székesegyházban nyugszik III. Vencel cseh és magyar király, akit 1306-ban Olmützben gyilkoltak meg, ezzel kihalt a cseh Přemysl-ház. 

Szentháromság oszlop

A díszes pestisoszlop - amelyet az élet ünneplésére építettek - építése során számos mesterember életét követelte.

Az 1716 és 1754 között felállított emlékmű a pestisjárványt túlélő hívő katolikusok hálája jeléül, ma is a cseh nép büszkesége. A teljes egészében helyi olmützi mesteremberek által épített Szentháromság-oszlopot 2000-ben az UNESCO is elismerte, amikor felvette a világörökségi listára, miután "a közép-európai barokk művészi kifejezésmód csúcspontjának egyik legkülönlegesebb példájaként" említette.

A Szentháromság-oszlop tetején Gábriel arkangyal aranyozott szobra áll, alatta pedig Szűz Mária mennybevétele látható.

Az oszlopról minden oldalról három szint ereszkedik le, amelyeket kartusokkal, a 12 apostol domborműveivel és 18 kőszoborral díszítettek, amelyeken a főbb szentek és a morva kedvencek keverednek. Az oszlop tövében egy egész kápolna is található.

Sajnos a Szentháromság-oszlop megálmodója Wenzel Render építész nem sokkal a munkálatok megkezdése után meghalt. Egy Franz Thoneck nevű építő vette át Render helyét, de ő maga is meghalt, miközben az oszlopon dolgozott. Ezután Johann Wenzel Rokický következett, aki még a befejezés előtt elhunyt, akárcsak Augustin Scholtz.

Miután négy mesterember életét követelte, egy ötödik, Johann Ignaz Rokický nevű férfi végül befejezhette az isteni ihletésű, a halállal szembeni kitartás emlékművét... de csak azután, hogy az oszlop tetején ülő Szűz Mária aranyozásával megbízott férfi menthetetlenül megbetegedett a projekthez való hozzájárulásától.

Olmützi kvargli (tvarůžky)

Az olmützi sajt az egyetlen olyan eredeti cseh-morva sajt, amely nemzetközileg is védettséget élvez. Az Európai Unió 2010-ben vette fel a védett regionális élelmiszerek listájára.

A sajátos ízű és szagú sajt története a 15. századba nyúlik vissza, amikor az egész közép-morvaországi régió közkedvelt terméke volt. Mára csak a mintegy háromezer lakosú Losticében gyártják. Alapvetően a büdös sajtnak köszönhető, hogy a kisvárost évente turisták ezrei keresik fel.

Várak Olmütz közelében

Olomouctól megközelítőleg 35 km távolságra van Bouzov vára (hrad Bouzov), de közismert Sovinec vára (hrad Sovinec) vagy Helfštín vára is, ahol évente megrendezésre kerül a díszműkovácsok találkozója.

Olomouctól nem messze terül el Náměšť na Hané vára, amely az olomouci püspökök és érsekek hintóinak kiállításának helye.

Karácsonyi vásár

Különféle puncsot, forralt bort és más forró italokat minden karácsonyi vásáron meg lehet kóstolni, de nehéz annyi fajtát megszámolni, mint Olmützben, ahol a puncs és a nürnbergi bor karácsonyi jelenséggé vált. Ha ellátogat az olmützi karácsonyi vásárokra és különösen a Felső téren található "puncsvárosba", különböző fűszerekkel, édes és keserű borokat és puncsokat kóstolhat, rummal, likőrrel vagy naranccsal ízesítve.

A karácsonyi vásárokat természetesen színes programok kísérik. Minden műfajban fellépnek népszerű együttesek, színházak játszanak kicsiknek és nagyoknak, adventi szokásokat és korabeli látványosságokat mutatnak be, nem hiányzik a faragott karácsonyi bölcső és a nyitott korcsolyapálya sem.Tartomány:Morva-sziléziai kerület
Cím:Olomouc
GPS: 49° 35′ 38.60412″, 17° 15′ 4.1148″
Honlap: https://tourism.olomouc.eu/sights/olomouc-region/hu

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward