» Csehország

» Csehország » Dél-csehországi kerület


Értékeld Te is:

Český Krumlov gyönyörű környezetben, a Moldva folyó kettős kanyarulatának partján fekszik. Csehország egyik leglátogatottabb turisztikai célpontja. Történelmi negyedét az UNESCO a Világörökség részének nyilvánította.
A vár

A krumlovi vár a prágai Hradzsin után Csehország második legnagyobb vára. Öt udvarból és negyven épületből áll, valamint tartozik hozzá egy hét hektáros kastélypark is. Folyamatosan építették, bővítették a 14. századtól egészen a 19. századig, de a mai elrendezését a reneszánsz időkben, a 16. század elején végzett nagy átalakításkor nyerte el. Négy fő részből áll: alsó- és felső-vár, a barokk színház és a kastélypark.

Kastély, Folyó, Csehország, Építészet, Nyár, Természet

(c) pixabay

A kastély parkjában található szabadtéri színház forgó nézőtére

A 644 néző befogadására alkalmas forgó nézőteret 1958-ban állították fel a kastély barokk kertjében lévő szabadtéri
színházban. Miután a dél-csehországi Cesky Krumlovot felvették az UNESCO világörökség listájára, a Cseh Köztársaság és az UNESCO 1992-ben megállapodott a színház áthelyezéséről egy másik helyszínre, mivel az a kastélyt övező ritka barokk parknak eredetileg nem volt része.

A színházat 1999-re kellett volna lebontani a parkban, ám a cseh kulturális tárca öt évvel meghosszabbította a határidőt, végül eltolta egészen 2011-ig. Ezért új nézőteret építettek a világörökség részét képező Cesky Krumlov-i kastélyparkban.

Vártorony

A város egyik jelképe a kör alakú vártorony. Az 54 méter magas, hatemeletes torony az alsó vár belső udvarán található. A torony tetejéről szép kilátás nyílik a városra és a környező hegyekre.

Medvék

A várban a 16. századtól tartottak medvéket, először az udvarban volt ketrecük, majd a 18. századtól kezdve a mai napig is a várárokban tartják őket.

Farsang

A farsang, vagyis az Epifániától hamvazószerdáig tartó időszak a nagy lakomák ünnepe volt. A királyi udvarban lakomákat rendeztek, a városokban táncot, a falvakban pedig disznóölést - és a hamvazószerdát megelőző kedden, azaz nagycsütörtökön az ünnepség a maszkabálban érte el a csúcspontját. Számos cseh város és falu mellett Český Krumlov városa is felidézi a legszebb farsangi hagyományokat. A színes farsangi felvonulás utcaszínházi előadók, zsonglőrök és zenészek kíséretében vonul végig a középkori utcákon, és táncból és gazdag vendéglátásból sincs hiány.Tartomány:Dél-csehországi kerület
Cím:Český Krumlov
GPS: 48° 48′ 18.41382″, 14° 18′ 58.31204″
Honlap: https://www.ckrumlov.info/cz/cesky-krumlov/

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward