» Olaszország

» Olaszország » Lombardia


Értékeld Te is:

A városlátogatás, amire nem számítasz: Brescia.


Az Alpok lábánál, nem messze a Garda- és az Iseo-tótól, Brescia vibráló városa tökéletes célpont egy városlátogatáshoz a fő turistautaktól távol, művészetet, történelmet és kultúrát kínál, aperitivót a portikuszok alatt és vásárlást elegáns butikjaiban.

A Milánótól mindössze másfél órányira fekvő Brescia Lombardia régió második legnagyobb városa, virágzó iparral, és a Franciacorta pezsgő hazája. A szomszédos Bergamóval együtt Bresciát jelölték 2023-ra az olasz kultúra fővárosának.

A több mint 3200 évvel ezelőtt alapított Brescia már a római kor előtti idők óta stratégiai központ. Óvárosában Észak-Olaszország legjobban megőrzött római kori középületei és számos műemlék található.

Kezdje a felfedezést a város szívét és lelkét jelentő három történelmi térrel: a középkori Piazza Paolo VI, a reneszánsz Piazza della Loggia és modern Piazza Vittoria.

Piazza Paolo VI

A Piazza Paolo VI-on található Brescia két székesegyháza: a Duomo Nuovo és a Duomo Vecchio. A régi dóm, más néven La Rotonda, egy 11. századi román stílusú, kör alakú templom. Az Új székesegyházat eredetileg Palladio tervezte, de pénzügyi problémák miatt a munkát fiatalabb helyi építészekre bízták. Az építkezés 1604-ben kezdődött és 1825-ben fejeződött be. A téren található a Broletto, a középkori városháza is, amely évszázadokon át a városi kormányhivataloknak adott otthont.

Piazza della Loggia 

A Piazza della Loggiát 1492-ben építették, és a 16. században fejezték be, nem más, mint Palladio és Jacopo Sansovino, a velencei San Marco tér körüli meghatározó műveiről ismert szobrász és építész. A téren álló, azonos nevű impozáns palota ma a városháza. Luigi Vanvitelli, a 18. századi Itália legjelentősebb építésze tervezte a palota felső termét. A téren áll a Torre dell'Orologio is, egy 16. század közepén épült torony, nagy csillagászati órával.

Piazza della Vittoria

A Piazza della Vittoria az art deco építészet példája, 1927 és 1932 között épült, miután a középkori város egy részét lebontották. Itt áll Olaszország első felhőkarcolója, a Torrione INA, amely az Országos Biztosító Intézetnek épült, és amelyet Mussolini 1932-ben avatott fel. Abban az időben ez volt Európa legmagasabb betonmagasháza.

Via dei Musei

Ha egy időutazást szeretne tenni Brescia történelmében, sétáljon végig a Via dei Musei utcán. Itt a római korból származó műemlékeket, a római fórum régészeti komplexumát és a San Salvatore-Santa Giulia kolostorkomplexumot találja, amelyek az Unesco soros világörökségi helyszínének, a "Longobárdok Itáliában - A hatalom helyei"-nek a részét képezik.

A római fórum monumentális területe Észak-Olaszország legjobban megőrzött római középületeit foglalja magában:

  • a brixiai Capitoliumot, a római város fő templomát, amelyet a capitoliumi triász (Jupiter, Juno és Minerva) kultuszának szenteltek;
  • a köztársasági szentélyt, a fórum legrégebbi építményét, amelynek mozaikpadlói és falfreskói maradványokat őriznek;
  • a lenyűgöző római színházat, amely 86 méter átmérőjű, és akár 15 000 néző befogadására is alkalmas volt.

A Capitolium az ókori római Brixia (ma Brescia) városának fő temploma volt.

A San Salvatore-Santa Giulia kolostorkomplexum, amely ma a Museo di Santa Giulia, mintegy 11 000 műalkotást és régészeti leletet tartalmaz. A longobárdok idején egy nő, Anselperga hercegnő, Desiderius király lánya állt az élén. A kora középkori építészet egyik legjobb példája.

Pinacoteca Tosio Martinengo

Ha másképp merülne el a művészetben, látogasson el a Pinacoteca Tosio Martinengóba, amely rendkívüli művészeti gyűjteménynek ad otthont, többek között Raffaello, Hayez, Lotto, Canova, Romanino és Moretto alkotásaiból.

Bresciai vár

Brescia szép kilátásáért menjen a Castello, más néven Falcone d'Italia (Itália sólyma) felé, amely a város északkeleti részén, egy domb tetején található. A 13. és 16. század között épült kastély Olaszország legnagyobb kastélyai közé tartozik, és a helyiek kedvelt pihenőhelye. A bástyákról lenyűgöző kilátás nyílik a városra és a városi szőlőskertre, amely 3,4 hektárjával a legnagyobb ilyen jellegű szőlőültetvény Olaszországban.

A Castello di Brescia szép kilátást nyújt a városra.

1000 Miglia

Brescia a világ legszebb autóversenyének tartott "1000 Miglia" városa is. Ennek a versenynek múzeumot szenteltek a Sant'Eufemia ókori kolostoregyüttes felújított termeiben, így ha rajongó vagy, mindenképpen vedd fel a Brescia kötelező látnivalói közé.

Események

St. Faustino és St. Giovita ünnepe: Február közepén hatalmas fesztivál zenével, finom ételekkel, tüzijátékkal várja ezen a napon a városba látogatókat.Tartomány:Lombardia
Település:Brescia
GPS: 45° 46′ 46.48962″, 10° 25′ 33.14269″

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward