» Ausztria

» Ausztria »

Nemzeti ünnep Ausztriában

2024. október 26.

Értékeld Te is:

Október 26. Ausztriában a függetlenség és az új alkotmány napja. Ezen a napon a legtöbb állami múzeumba ingyenes vagy kedvezményes a belépés. Bevásárlásra azonban nem számíthatunk: a boltok kivétel nélkül zárva tartanak.


Október 26. Ausztria nemzeti ünnepnapja. 1955-ben ezen a napon fogadta el a parlament az ország katonai semlegességéről szóló, ma is életben lévő sarkalatos törvényt, ami a mai osztrák állam egy alapköve. Az ünnepnapon számos esemény ígér tartalmas kikapcsolódást.

Ausztria Nemzeti Tanácsa 1955. október 26-án fogadta el és hirdette ki az ország „önkéntes, örökös semlegességéről" szóló alkotmányerejű törvényt, miután az Államszerződés értelmében a négy szövetséges megszálló hatalom utolsó katonai egységei is elhagyták az Osztrák Köztársaság területét.

Bár az Ausztria szuverenitását biztosító államszerződést már 1955. május 15-én aláírták, a szerződés ratifikálása az érintett országokban csak két és fél hónappal később fejeződött be. A megállapodás ugyanis 90 napos határidőt szabott meg a megszálló csapatok végleges kivonására. Október 25-én az utolsó külföldi katona is elhagyta Ausztriát. Másnap az osztrák parlament elfogadta a máig érvényes alkotmányt, amely az örökös semlegességet is rögzíti.

1956. szeptember 11-én a minisztertanács október 26-át az osztrák lobogó napjává minősítette. 1965 óta október 26. Ausztria nemzeti ünnepe, munkaszüneti nap, amelyen katonai díszszemlét és megannyi megemlékezést, ünnepséget tartanak.

Katonai parádé és nyitott múzeumok

A katonai semlegességgel összefüggésben a nap legnagyobb attrakciója hagyományosan a katonai díszszemle Bécsben. A látványosságot idén az emelt terrorkészültség ellenére is megrendezik a Heldenplatzon.

Emellett viszont számos más időtöltési lehetőséget is tartogat a nap. Nyílt napon szabadon látogatható a felújított és nemrég átadott parlament, a kancellária, az elnöki hivatal és számos más kormányzati épület is. Emellett immár 20. alkalommal szintén ingyenesen nézhető meg számos múzeum és gyűjtemény is egész nap.

Magyar vonatkozású programok

A bécsi Haus der Geschichte Österreich nyílt napján mutatja be a közönségnek azokat a videointerjúkat, amit az Ausztria történetét formáló, őshonos népcsoportok képviselőivel készítettek. A történeti múzeumban épp zajlik az ország legújabb kori történetét bemutató kiállítás bővítése a kisebbségek szerepével, ennek egyik első látványos állomása a többnyelvű videók bemutatása.

Az ünnepnapon nyílt napot tartanak Ausztria egyetlen magyar tájházában, az Alsóőri Otthonban is. A maga nemében egyedülálló gyűjtemény a falu egykori lakóinak életmódját, mindennapjait és ünnepeit mutatja be, régi használati tárgyakkal, fényképekkel és mezőgazdasági eszközökkel, gépekkel, amiket vezetéssel lehet megnézni. A tájház idén ezen a napon látogatható utoljára, így érdemes még egy kirándulást tenni az Őrvidékre. Burgenlandban egyébként összesen 36 intézmény vesz részt idén a kezdeményezésben, a múzeumok általában 10-17 óra közt tartanak nyitva.Időpont:2024. október 26.

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward