» Ausztria

» Ausztria »

Nemzeti ünnep Ausztriában

2023. október 26.

Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Október 26. Ausztriában a függetlenség és az új alkotmány napja. Ezen a napon a legtöbb állami múzeumba ingyenes vagy kedvezményes a belépés. Bevásárlásra azonban nem számíthatunk: a boltok kivétel nélkül zárva tartanak.
Ausztria Nemzeti Tanácsa 1955. október 26-án fogadta el és hirdette ki az ország „önkéntes, örökös semlegességéről" szóló alkotmányerejű törvényt, miután az Államszerződés értelmében a négy szövetséges megszálló hatalom utolsó katonai egységei is elhagyták az Osztrák Köztársaság területét.

Bár az Ausztria szuverenitását biztosító államszerződést már 1955. május 15-én aláírták, a szerződés ratifikálása az érintett országokban csak két és fél hónappal később fejeződött be. A megállapodás ugyanis 90 napos határidőt szabott meg a megszálló csapatok végleges kivonására. Október 25-én az utolsó külföldi katona is elhagyta Ausztriát. Másnap az osztrák parlament elfogadta a máig érvényes alkotmányt, amely az örökös semlegességet is rögzíti.

1956. szeptember 11-én a minisztertanács október 26-át az osztrák lobogó napjává minősítette. 1965 óta október 26. Ausztria nemzeti ünnepe, munkaszüneti nap, amelyen katonai díszszemlét és megannyi megemlékezést, ünnepséget tartanak.

Az osztrák hadsereg bemutatói Bécsben

Az osztrák fegyveres erők két, korlátozásokkal töltött év után október 26-án ismét teljes létszámban vonulnak fel a nemzeti ünnepen Bécsben. Helikopterek, tankok és más járművek, repülésszimulátor, ejtőernyősök és még sok más lesz látható.

Az október 26-i nemzeti ünnep hagyományosan Alexander Van der Bellen szövetségi elnök és a szövetségi kormány koszorúzási ünnepségével kezdődik. Ezt követi 1000 újonc nagyszabású beavatása a Heldenplatzon, valamint két Eurofighter és egy C-130 Hercules repülőgép átrepülése.

Az osztrák fegyveres erők két másik téren is bemutatkoznak: a külföldi missziókat a Hofburg előtt, a katasztrófavédelmi és NBC-egységeket pedig a Burgtheater előtt mutatják be - mondta Kurt Wagner dandártábornok, Bécs katonai parancsnoka sajtótájékoztatóján. Ezenkívül a Rathausplatzon kerül megrendezésre Bécs város biztonsági fesztiválja.

Hétfőn fejeződik be a helyszínek építése, és délben a három helikopter berepül, és tankok érkeznek a Heldenplatzra. Ez rövid időre forgalmi akadályt okoz. 

Nyílt napok ismét

A hadsereg bemutató mellett a nemzeti ünnepen a szövetségi kancellária ismét nyitva áll a nyilvánosság előtt. 12.00 és 17.00 óra között a Ballhausplatzon vezetett túrák lesznek az épületben. A látogatók például láthatják, hogy hol fogadják az állami vendégeket, vagy vethetnek egy pillantást a Minisztertanács termére. 

A felújítás alatt álló Parlament Hofburgban található alternatív épületében is várja a látogatókat. A Redoutensaal, ahol a Nemzeti Tanács üléseit tartják, nyitva lesz. Emellett a nemzeti ünnepen egy mobil látogatóközpontot is bemutatnak, amely október 26-a után járja a tartományokat.

A Belügyminisztérium "nyílt napot" szervez a Minoritenplatzon. A rendezvényen például bemutatják a Cobra munkacsoportot és a rendőrségi szolgálati kutyákat. Az Elnöki Hivatal szintén nyílt napot hirdetett.

Nyílt nappal ünnepelnek a múzeumok is

Az ünnepnapokon számos múzeumot is ingyenesen látogathat meg: Irodalmi Múzeum, Glóbusz Múzeum, Papirusz Múzeum, Eszperantó Múzeum és az Osztrák Történelem Háza és az Osztrák Nemzeti Könyvtár (ÖNB). 

A hagyományosan a nemzeti ünnepen megrendezett "MAK-napon" nemcsak tárlatvezetéseket tartanak az Iparművészeti Múzeum új grafikai kiállításain, a "Képeskönyvművészet" és a "100 legjobb plakát 21" című tárlaton, hanem felnőtteknek szóló grafikai workshopot is tartanak. 

A Természettudományi Múzeum (Naturhistorisches Museum), a Művészettörténeti Múzeum (Kunsthistorisches Museum), a Műszaki Múzeum (Technisches Museum) pedig kedvezményesen látogatható.

Bécsi Biztonsági Fesztivál 2022

Wiener Sicherheitsfest am Rathausplatz

Wiener Sicherheitsfest am Rathausplatz (c) wien.gv.at/Thomas Peschat

A Rathausplatzon megrendezésre kerülő bécsi biztonsági fesztiválon minden a biztonság témája körül forog.

Ausztria legnagyobb biztonsági bemutatója, valamint az egész családnak szóló informatív és izgalmas programok várják a látogatókat.

9 és 17 óra között "Bécs segítői" az összes bécsi segély- és vészhelyzeti szervezettel, valamint számos baráti szervezettel együtt mutatkoznak be. 

A színes kísérőprogram garantálja a kiváló hangulatot. A látványos bemutatók betekintést nyújtanak a mentőszolgálatok gyakran veszélyes munkájába, és ugyanakkor megtanítják, hogyan viselkedjünk helyesen vészhelyzetben. A rendőrségi szolgálati és mentőkutyák bemutatják azokat a feladatokat, amelyekre kiképezték őket.

Láthatók a legmodernebb sürgősségi járművek, a "C9" sürgősségi helikopter és számos érdekes felszerelés, amelyek a műveletekhez szükségesek.

Október 26-án a zenei szórakoztatásról a bécsi rendőrzene és a Vereinigte Bühnen Wien sztárjai gondoskodnak a REBECCA és a DER GLÖCKNER VON NOTRE DAME című musicalekből vett részletekkel. A gyerekek számára lesznek játszóállomások és ugrálóvárak, és természetesen rengeteg kulináris élvezetet is kínálnak majd.Időpont:2023. október 26.

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward