» Olaszország

» Olaszország » Marche


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Monte Conero (572 m) lábainál fekszik az olasz Adria egyik legszebb, legexkluzívabb partszakasza. A mészkősziklák között megbúvó kristálytiszta vizű kis fürdőöblök némelyikéhez csak csónakkal juthatunk el.


Monte Conero - egy kis paradicsom Marche régióban, fantasztikus tengerparttal, festői városokkal és sok zölddel. Riviera del Conero egy tengerparti szakasz Anconától délre, Le Marche tartományban, amelyet az 572 méter magas Conero hegy ural.

Az Adriai-tenger partján fekvő Marche régió a csizma egyik legszebb területe, amely szelíd dombos tájjal, bájos művészeti városokkal, vad hegyekkel és változatos strandokkal varázsolja el a látogatókat. Senigallia például hosszú homokos stranddal rendelkezik, amely tökéletes a családok számára, Monte Conero pedig rejtett öblökkel rendelkezik.

Szinte mindegyikükben van egy közös vonás: megkapták a kék zászlót, amely többek között a kiváló vízminőséget jelképezi. A Marche tartomány fővárosától, Anconától délre fekszik a festői Riviera del Conero, amely az azonos nevű hegyfokról kapta a nevét. A meredek tengerpartot, ahonnan csodálatos panoráma nyílik az azúrkék tengerre és a partra, többször megszakítják szép fürdőöblök. A Monte Conero regionális természetvédelmi park a túrázók és kerékpárosok kedvelt területe. A terület egészen Numanáig húzódik, és a tengerparttól nem messze olyan helyek, mint Sirolo és Portonovo, pihenésre invitálnak. Már a görögök, a pikének és a rómaiak is megtelepedtek ezen a földdarabon, és nyomokat hagytak maguk után, amiről régészeti leletek tanúskodnak.

Az olasz Riviérán itt a legfestőibb tengerpart. Számos kisebb, rejtett, gyönyörű part is felfedezhető a Riviera del Coneron, amelyek csónakkal, vagy titkos utakon érhetők el. Ilyen rejtett strandok pl. a híres Due Sorelle, vagy a Gabiani.

Riviera del Conero strandjai nem homokosak, hanem inkább kavicsosak és sziklásak: a tenger színe ezért is olyan különleges és kristálytiszta.

A partszakaszon 4 település osztozik:

1. Portonovo

Portonovo, apró kavicsos strandja a Kék Zászlós strand. Portonovo máig megtartotta régi, természetes báját, mivel a Conero természeti park területén található, ahol az építkezések tiltottak.

2. Mezzavalle

Mezzavalle álomstrandja egy félhold alakú mészkőöbölben fekszik, amelyet a magasodó Conero hegység véd. A finom kavicsos homokos természetes strandot csónakkal vagy gyalogosan, egy szép parti sétányon lehet megközelíteni Portonovóból, ahonnan csodálatos kilátás nyílik az Adriai-tengerre.

Sirolo, Monte Conero, Conero, Strand, Riva, Marche
Sirolo (c) pixabay

3. Sirolo

Sirolo bájos kisvárosa egy dombon álló középkori borgo, ahonnan panorámás kilátás nyílik a tengerpartra. Sirolót "az Adria gyöngyszemének" nevezik, és valóban egy kis ékszer, szűk macskaköves vigolijaival (sikátorai), az óváros bejáratát jelző kőívvel, a harangtoronnyal és a szép piazzettával, amely tele van a tengerre néző aperitivo hotspotokkal.

Sirolo fő strandja a San Michele, amely a városközponttól 15 perces sétával érhető el a Parco della Repubblica erdején keresztül. San Michele napernyőkkel és napozószékekkel van felszerelve, de a strand nagy része szabad. Van néhány bár is. Mellette található a Spiaggia dei Sassi Neri, amelynek tengerfenekét sötét sziklák alkotják, amelyek különlegesen sötét árnyalatot adnak a víznek; míg a másik oldalon a félhold alakú Spiaggia Urbani; mindhárom strand elnyerte a Kék Zászlót.

San Michele a kiindulópontja egy hajókirándulásnak is, amely a Conero Riviéra jelképévé vált strandra vezet, amely a leggyakrabban szerepel a képeslapokon és prospektusokon: Due Sorelle (Két nővér), amely a nevét a kis öböl egyik végén a tengerből kiálló két fehér faraglioni, azaz tengeri halomról kapta. Igen, az öböl valóban kicsi, így nyáron kissé zsúfolt, de érdemes ott eltölteni néhány órát; ráadásul a Due Sorelle-hez vezető rövid hajóút lehetőséget ad arra, hogy jobban megcsodáljuk ezt a partszakaszt és a Monte Conerót, amely a vízről lenyűgözően néz ki.

4. Numana

Numana strandjai Due Sorella sziklastrand, a Porto Turistici di Numana strand Kék Zászlós strand. Itt van a legnagyobb élet.

Kirándulás a közelben: Recanati

A régióra jellemző dombok és napraforgók csak egy rövid autóútra vannak a tengerparttól. Itt festői falvakat találhat, amelyek tele vannak történelemmel és művészettel.

Recanati, Olaszország egyik legnagyobb költőjének, Giacomo Leopardinak a szülővárosa. Az egész városban, az épületek falain és ajtóin gyönyörű verseiből olvashatunk részleteket; a város felfedezésének legjobb módja, ha Leopardi nyomában járunk, amely érinti a verseiben említett helyek egy részét, és meglátogatjuk a házát, a Palazzo Leopardit, a kiterjedt könyvtárral, ahol oly sok időt töltött. A látogatás csúcspontja az úgynevezett "Colle dell'Infinito", az a dombtető, amely Leopardi L'Infinito című remekművét ihlette, ahol olyan ékesszólóan fejezi ki keserédes vágyakozását, hogy túlmutasson szülővárosának szűkös határain.Tartomány:Marche
Cím:Riviera del Conero
GPS: 43° 36′ 55.40616″, 13° 31′ 48.72396″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward