» Olaszország

» Olaszország » Toscana » Toszkána


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Olaszország egyik legszebb városát a műemlékek mellett lenyűgöző terek gazdagítják, melyek alapjaiban határozzák meg a városképet és évszázadok óta a firenzeiek társasági életének központjai.


Piazzale Michelangelo

A tér a világ egyik legszebb panorámájáról vált híressé, hiszen innen, a dombtetőről egész Firenzét belátni. Nem csoda, hogy ez a város egyik legkedveltebb helye, hiszen a páratlan kilátás miatt nemcsak a turisták, de a helyiek is szívesen keresik fel. A teret 1875-ben alakították ki, a közepén találjuk Michelangelo Dávid szobrának mását. A dombról felfelé rövid séta után a San Miniato templomhoz jutunk, a fákkal szegélyezett sugárút és a tér közti sarkon pedig elérkezünk az Írisz-kerthez, ahol 25.000 faját találjuk ennek a különleges virágnak, amely a város szimbóluma.

Piazza della Signoria

Piazza Della Signoria, Florence, Olaszország, Határkő

Fotó:pixabay

13. századi gibellini házak romjain épült ki a tér, mely évszázadok óta a város politikai és társadalmi életének egyik központja.

A tér északi részén a Palazzio Vecchio áll, az erődszerű palotában működik a firenzei városháza. 1299-1314 között Arnolfo di Cambio építette. Ezen kívül számos szép épület, és palota, és az Uffizi galéria található a lenyűgöző téren. Itt ál Michalangelo Dávid-szobrának 1504-es másolata (az eredeti a Galeria Dell'Accademiában), Bandinelli Hercules és Cacus szobra (1533), és Donatello 1460-as bronzszobrának, a Judit és Holofernesnek a másolata is. Az 1575-ös Neptun-kút, és az 1594-es I. Cosimo Medici bronz lovasszobra, valamint az 1534-ben készített a Szabin nők megerőszakolása, Giambologna művészeti alkotása, is díszíti a teret.

Nyár közepén, mikor egész Firenze kivirágzik, a főtér is egy óriási virágszőnyeghez hasonlít, mely lenyúlik egészen az Uffiziig. A tér tökéletesen rendezett, a város büszkesége.

Piazza della Libertá

A Firenze szívében, hét út találkozásánál fekvő teret a 19. században alakították ki. Miután a tér 1865-ben elpusztult, Giuseppe Poggi vezetésével építették újjá, ekkor kapta mai arcát. A klasszikus firenzei építészet hatalmas és gyönyörű példái veszik körbe a Piazza della Libertát, melynek közepén egy szép, békés kertet találunk egy kis szökőkúttal. Családok kedvelt kirándulóhelye, a város talán legideálisabb pontja ahhoz, hogy egy kis időt a szabadban töltsünk el. A tér jellegzetes épülete a gazdagon díszített San Gallo-kapu.

Dóm tér

Dóm, Florence, Firenze, Tuscany, Székesegyház

Fotó:pixabay

A Piazza del Duomo Firenze egyik legforgalmasabb tere a híres Dóm déli oldalán. Több nevezetesség is található a közelben és innen mindenhova könnyen el lehet jutni gyalog, ezért a turistacsoportok legáltalánosabb kiindulópontja és találkozóhelye. A téren található a Saint Giovanni keresztelőkápolna és Giotto harangtornya is.

Piazza della Republica

A gigantikusnak is nevezhető Köztársaság tér Firenze Signorina kerültében található. A középkorban itt működött a város piaca, később ezt a területet szélesítették ki és alakították át. Ezt a régi piacot díszítette egykor a Bőség szobra, melynek ma már csak másolatát láthatjuk itt. A tér közepén oszlop jelzi az egykori római főutak metszéspontját. Legmeghatározóbb eleme a Diadalkapu, az Arcone, melyen felirat hirdeti, hogy a város feléledt a régi nyomorból és új életet kezd. Rajta három nőalak Olaszországot, a Művészeteket és a Tudományokat szimbolizálja, de mivel a helyiek három hírhedt firenzei prostituáltról nevezték el őket, ezért a szoborcsoportot 1904-ben eltávolították. Az elegáns Piazza della Republica tele van drága hotelekkel, üzletekkel és éttermekkel, éjszaka a fiatalok kedvelt találkahelye.

Santa Croce

A Tető A, City, Panoráma, Architektúra, Florence

Fotó:pixabay

A ferences bazilika előtt található hatalmas, téglalap alakú tér a 13-14. századi városfejlesztés keretén belül épült meg. Középkori eredetét még ma is jól szemléltetik a körülötte lévő épületek. Két leghíresebb palotája a Palazzo Cocchi-Serristori és a Palazzo dell'Antella, melynek freskókkal díszített csodás homlokzata kiemelkedik a többi épület közül. Az 1400-as évek óta itt a téren rendezik a Calcio in Costume elnevezésű tradícionális játékot. A tér közelében található Firenze éjszakai életének egyik központi része.

Piazza San Marco

A San Marco-tér Firenze egyik legfontosabb és turista szempontból legforgalmasabb tere, amit olyan nevezetességeknek köszönhet, mint a 13. században alapított Szent Márk- templom és kolostor, a Firenzei Szent-Márk Múzeum, valamint a Szépművészeti Akadémia Michelangelo világhírű Dávid szobrával. A teret és a környező utcákat ma Firenze diáknegyedeként tartják számon, ahol szorgalmi időszakban órákra siető diákok százai nyüzsögnek.

Tartomány:Toscana
Település:Firenze
Cím:Piazzale Michelangelo
GPS: 43° 45′ 42.78132″, 11° 15′ 53.89992″

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward