» Olaszország

» Olaszország » Sardegna » Szardínia


Értékeld Te is:

Cagliari Szardínia legnagyobb városa és egyben a Földközi-tenger egyik legszebb kikötővárosa. Cagliari Olaszország egyik leghosszabb tengerpartjával büszkélkedhet: Poetto 13 km hosszú és kitűnő homokos strandjáról híres.


Klímája jellegzetesen mediterrán, sőt Afrika közelsége miatt már-már szubtrópusinak mondható, ezt különleges növényzete, hatalmas méretű fái és virágai is alátámasztják. Botanikus kertjében csodás orchideákat, hibiszkuszokat, pálmákat, különleges szubtrópusi növényeket találhatunk, és a mocsaraknál egy flamingó rezervátumban is gyönyörködhetünk.

Látnivalók

Cagliari hét dombra épült, amelyek ma a város egyes negyedeit alkotják: Castello, Tuvu Mannu, Tuvixeddu, Monte Claro, Monte Urpinu, Colle di Bonaria, Colle di San Michele.

Hangulatos kikötőnegyede telis-tele van ódon autentikus kisvendéglőkkel. Az óvárosban hangulatos utcácskák, színes házak, kis kőtemplomok találhatók, de van itt sok üzlet, jellegzetes éttermek, kávéházak, fagyizók is.

A város legrégibb része a Castello dombtetőn fekszik, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Cagliari-öbölre. A városfalak legnagyobb része ma is teljesen ép és két 13. századi fehér mészkőtorony a Sant Pacras és az Elefánt torony erősíti. Ez a helyben bányászott mészkő az alapanyaga a városfalnak és sok régi városi épületnek is.

Az óváros fő látnivalóinak egyike az óriási Terrazo Umberto I. A S. Remy-bástyát is felhasználva tervezett kávéházas, teraszos épület minden pontjáról más és más panoráma nyílik a városra és az öbölre. Saint Remy bástya a 19.század végén épült a város 14. századi falaira.

A Piazza Palazzóról tárul elénk a dóm. A háromhajós, pisai román stílusú templomot 1257-ben szentelték fel Szűz Mária tiszteletére. A bal oldalhajó portálja érintetlenül maradt ránk a 13. századból. A dómmúzeumban 12-14. századi kegytárgyak mellett a kiemelkedően értékes Gérard David 16. századi I. Kelemen pápa című triptichonját is megtekinthetjük.

A cagliari Régészeti Nemzeti Múzeum a sziget legnagyobb régészeti gyűjteményét mutatja be, különösen bazalt, terrakotta és bronz szoborleletei értékesek.

A római uralom kiemelkedő emléke a római amfiteátrum, mely egyedülálló a világon abban a tekintetben, hogy a helyi mészkősziklákba vájták. Az egész sziget legnagyobb szabású ókori emléke, a II. században készült, Plinius szerint 15000 nézőt is befogadott. Az amfiteátrum nyaranta ma is koncertek és operaelőadások helyszíne.

A városban megtalálható az 1930-as évek fasiszta neoklasszicizmusának néhány vitatott példája, ilyen a Palazzo della Giustizia az igazságügyi palota épülete. Az épület közelében hatalmas park található fenyőfákkal és mesterséges tavakkal. A park egy része egy dombra nyúlik fel, ahonnan nagyszerű kilátás nyílik a Castellóra, az öbölre és a környező mocsarakra.

A Torre di S. Pancraziót, Johannes Capula szárd hadmérnök 1305-ben befejezett erődtornyát az Elefánt-toronnyal együtt a szárd várépítés legszebb középkori emléke. A mellette lévő egykori kaszárnya átjáróján áthaladva a Citadella dei Musei elé érünk.

Cagliari legnagyobb vásárcsarnokát a Mercatot a Via Tizianon találjuk. Zöldséget, gyümölcsöt, halat, tengeri herkentyűket, sajtokat és más finomságokat vásárolhatunk itt.Tartomány:Sardegna
Cím:Cagliari
GPS: 39° 13′ 25.82796″, 9° 7′ 17.98068″

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward