» Magyarország

» Magyarország » Veszprém


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Az 1903-ban felfedezett Tapolcai-tavasbarlang interaktív látogatóközpontjának bejárása után 180 méteres szakaszon csónakázhatsz a kristálytiszta vízen a mészkőbarlang termeiben és járataiban.


Tapolcai-tavasbarlang

A Tapolcai-tavasbarlang csónakázva ismerhető meg, az itteni látogatóközpontban a karsztvidékkel kapcsolatos tudás bővíthető.

Az 1903-ban, egy kútásás során felfedezett Tavasbarlang a város alatt húzódó sok kilométeres barlangrendszer egy rövidebb szakasza. Ha bejártuk a Látogatóközpont karsztvidéket bemutató interaktív kiállítását, 180 méteres szakaszon lehet csónakázni a föld alatt a kristálytiszta vízen, és egy rövid sétát tehetünk a mészkőbarlang termeiben. A felszínre érve érdemes elsétálni a közeli, mediterrán hangulatú Malom-tóhoz is, amely a Tapolcai Pisztráng- és Borfesztiválnak ad otthont.

Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpont

A „Csodálatos karszt” című kiállítás feltárja a földalatti világ misztikumát. Az emeleti helyiségekben a földtörténeti múlttal – barlangi őslényekkel és régészeti leletekkel, kincsőrző barlangokkal, a Bakony–Balaton Geoparkkal, barlangászok és búvárok tevékenységével – ismerkedhetnek meg a látogatók. A Bakony–Balaton Geopark természeti kincseiről színes fotók adnak felejthetetlen élményt. A vetítőteremben 3D-s film mutatja be a víz útját, amely a környezeti nevelésnek egyik jelentős eleme is egyben. A kiállítás megtekintése után nyílik lehetőség a legkülönlegesebb élményt nyújtó város alatti csónakázásra. A belső udvaron játszótér és mászófal várja a gyerekeket.

Malom-tó

Az ódon épületekkel, magas kőfalakkal és vendéglátóhelyekkel körülvett tó a városka legfontosabb turisztikai célpontja. Itt fakadnak a település névadó forrásai, amelyeket talán már a rómaiak is visszaduzzasztottak, hogy malmot hajtsanak vele. A tótól indul a Malomtó sétány. Ez a helyszíne, az évente megrendezett pisztrángfesztiválnak.

1974-1991 közötti években Tapolca környéken húzódott hazánk legnagyobb pisztrángkeltető és haltenyésztő telepe, ahol évente több mint 250 tonna pisztrángot tenyésztettek. A mélyművelésű bauxitbányászat megszüntetése és a karsztvízkiemelés drasztikus csökkenése óta ez már a múlté, de manapság is találhatóak a település déli városrészében kisebb pisztrángtelepek, amelyeket a híres tapolcai barlangokból kiáramló tiszta, oxigéndús, télen-nyáron 17 fokos karsztvízzel táplálnak.

Az aranyhalakkal teli tó vize az azt tápláló forrásoknak köszönhetően télen-nyáron állandó hőmérsékletű, 14-16 fokos.

Magyarország egyetlen villamos energiát termelő alulcsapott vízkerékkel rendelkező vízimalma a tapolcai vízkerék. A felújítás előtt működésképtelen malomkerék teljesen új faszerkezetet kapott. A vízimalom óránként 800W teljesítményre képes, így egy év alatt akár 7000 kWh-t is termelhet, ami két átlagos háztartás éves villamosenergia-felhasználásának felel meg.Tartomány:Veszprém
Település:Tapolca
GPS: 46° 52′ 55.54992″, 17° 26′ 20.26284″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward