» Magyarország

» Magyarország » Veszprém » Balaton


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Tapolcai medence egyik legszebb tanúhegye.


A 415 méter magas tanúhegyet a Tapolcai-medence egyik legjellegzetesebb látványosságaként tartják számon, nevét az egykor a lábánál álló kápolnáról kapta.

A hegy lábánál lévő községek: Hegymagas, Raposka és Kisapáti.

Borvidék

A gazdák a hegyen 500 hektáron művelnek szőlőt. Ami a fajtákat illeti, elsősorban a szürkebarát, a rizling, és a chardonnay fajták telepítését szorgalmazzák.

Szent Donát-kápolna

A Szent György-hegy egyik dűlőjén, a Mogyorós-hegyen található ez a bájos, hófehér épület. A Szent Donátról elnevezett kápolnát 1811-ben építtették a helyi borkészítők. A névadó szent kiválasztása nem véletlen, hiszen a szőlősgazdák a XVIII. század óta Szent Donáthoz imádkoznak védelemért a jégesővel és a villámcsapásokkal szemben.

Panoráma, Lengyel-kápolna

Szent György-hegy legszebb panorámát nyújtó helye a Lengyel kápolna.

A barokk stílusú épületet a környék egyik ékköveként is emlegetik, a kápolna mesébe illő látványt nyújt, ahogy kimagaslik a szőlősorok közül, ajtajából pedig lehengerlő panoráma nyílik Szigliget és a Balaton felé.

A hegy déli oldalán, 215 méter magasan álló kápolnát a Lengyel család építtette 1760 körül, majd az épületet 1880-ban egy toronnyal toldották meg, amivel elérte végleges formáját. A történelem sötét időszakait csodával határos módon átvészelve, egy gondosabb felújítás után máig eredeti pompájában díszeleg kívül-belül egyaránt.

Bazaltorgonák tanösvény, Raposka

A Szent György-hegyen a legforgalmasabb, természeti értékekben bővelkedő turistautakhoz illeszkedik a majdnem négy kilométer hosszú, önmagába visszatérő, hét állomásból álló "Bazaltorgonák" tanösvény.

A Tapolca felől megközelíthető volt raposkai bányától indul az ajánlott nyomvonalú ösvény.

Az első ismertető tábla a Szent György-hegy földtörténetét írja le.

A hegy növényvilágát leíró és a "jégbarlang" állomások után a Szent György-hegy legismertebb és legérdekesebb látnivalójánál, a bazaltorgonáknál vezet fel az út a 414 méter magas csúcsra, ahol újabb tájékoztató tábla segítségével azonosíthatják be a tanösvényt járó hegymászók az eléjük táruló látványt.

A hegy tetejéről a tanösvény végigjárói a Keszthelyi-hegységtől és a Balaton-felvidéki tanúhegyektől a Somlóig elláthatnak.

A másfél óra alatt bejárható körút a táj védett állatainak a bemutatásával zárul.

A Balaton-felvidéki tanösvény jelképe a tájra jellemző és a hegyen is élő, védettséget élvező fűrészlábú szöcske lett, amelynek rajza a sétaút valamennyi állomásánál megjelenik.

Kaán Károly Kulcsosház

A kulcsosház Kisapátiban 68 millió 700 ezer forintból újult meg, két szinten 4 szobát alakítottak ki, 13 szálláshely jött létre.Tartomány:Veszprém
Cím:Szent György-hegy
GPS: 46° 50′ 29.54328″, 17° 26′ 54.10104″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward